Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Podobně jako budou architektonické divy starověkého světa pro většinu lidí s otevřenýma očima navždy zřídlem posvátné bázně, tak i zahlazujícím tokem času opomíjený monarcha veleprimátů Kong, zrozený z lůna klasického Hollywoodu a jemu náležící estetiky černobílého obrazu, nikdy nepřestane být milován a obdivován cinefily (se srdcem na správném místě) ze všech koutů Modré planety. King Kong, to je průzračný destilát dobrodružství, symbol lásky k filmu, Biják s velkým Bé a konečně nesmrtelná podívaná! ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HE WAS A KING AND A GOD IN THE WORLD HE KNEW, BUT NOW HE COMES TO CIVILIZATION MERELY A CAPTIVE, A SHOW TO GRATIFY YOUR CURIOSITY!" -------- Neverím, že som túto legendu a neoddeliteľnú súčasť svetovej kinematografie dokázal dopozerať dokonca. 84 rokov je veľmi dlhý čas a veľa sa toho zmenilo. King Kong a Empire State Building je však stále tá istá kultová záležitosť. Pteranodon tiež. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

První a asi nejlepší zpracování King Konga. Jeho remaky mají sice možná lepší triky (hlavně ten od Jacksona) ale nemají ani zdaleka atmosféru tohohle původního snímku. Samozřejmě, že dnešní divák může shledat ty pravěké efekty úsměvnými a neunikne mu ani, že hodně scén se odehrává před namalovaným pozadím. Nakolorovaná verze kterou jsem viděl to odhalila ještě o něco výrazněji, ale zase na druhou stranu si dokážu představit co to dělalo z tehdejším divákem a jak to vnímal. Tohle je prostě ultimátní pradávný výlet na ostrov nejrůznějších pravěkých monster a King Kong je jejich králem. Škoda trochu nevýraznýho rozjezdu, ale jak se Kong (a nejenom on) objeví na scéně, tak to jede až do konce.75% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak som sa konečne odhodlal a pozrel som si tento originál King Konga. Konga mám rád. Na remaku s roku 1976 a jeho pokračovaní King Kong Lives som vyrastal a Jacksonov King Kong s roku 2005 je pre mňa zatiaľ ten najlepší King Kong akého som videl. Originál s roku 1933 je tak starý film, že som starší snáď ani nevidel, ale hlodala vo mne zvedavosť, čo všetko Jackson pozmenil alebo naopak ponechal. Musím povedať, že niektoré scény sú identické a tie scény navyše, ktorými Jackson obohatil svoj film a spravil tak monštruóznu vyše trojhodinovú verziu filmu, sú pekne rozvinuté do hĺbky. Tu na nič také nie je čas, celkom rýchlo sa strihá, čo je škoda, pretože ani postavy mi moc neprirástli k srdcu. Na rok výroby musím pochváliť neskutočne efekty a akciu. Skutočne je na čo pozerať a nápady nechýbajú. Hudba, herci, výprava, všetko je tu fajn, až ten uponáhlaný strih. Každopádne hodnotenie je zaslúžene a podla mňa aj Jacksonov remake by mal byť hodnotení na podobnej úrovni. 80% - 4* ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Do 40.minuty se jedná o nezáživnou podívanou plnou prachbídných hereckých výkonů a přehrávaných dialogů, avšak pomyslný "vrchol" nastane teprve s příchodem King Konga, který vykouzlí na tváři drtivé většiny diváků hořký úsměv. Tak žalostné trikové provedení, kterému vévodí opravdu otřesná stop motion animace, totiž bezpochyby ještě nikdy neviděli. Obří gorilák a další pravěká monstra nenáhánějí hrůzu, ale naopak přetvářejí celý snímek na jednu velkou grotesku hodnou odpadu. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (122)

  • Stromy a rostliny v trikových scénách (dělaných technikou stop-animace) byly kombinací železných modelů a skutečných rostlin. Jednou přes noc však rozkvetla jedna z květin. Došlo tedy k tomu, že při rozpohybování Konga na pozadí "mizí a objevuje se" (ne)rozkvetlá květina. Nikdo si toho však nevšiml až do doby, kdy již byla scéna kompletně hotova. Byla tak v tahu celodenní práce. (DaViD´82)
  • King Kong i přes to, že měl premiéru v době vrcholící hospodářské krize, se stal ohromným finančním úspěchem. Byl tedy znovu uveden ještě v roce 1938 ve velmi zcenzurovaném sestřihu (chyběli například scény kde Apatosaurus usmrcuje lidi v bažinách, byla zkrácena scéna Kongova řádění v domorodé vesnici, Ann na lodi byla více zahalena, jelikož bylo vidět, že nemá podprsenku, scéna kdy Kong zakousne američana v New Yorku či scéna kdy odhodí ženu, kterou si splete s Ann), následně v roce 1942 (opět zcenzurovaná verze), k dvacetiletému výročí prvního uvedení snímku (zcenzurovaná verze), v roce 1956 jako reakce na vysokou sledovanost při jeho prvním uvedení v televizi (jak v kinech, tak v TV zcenzurovaná verze) a pak ještě v roce 1971 už konečně opět v necenzurovaném původním sestřihu. (DaViD´82)
  • Slavná scéna, kdy King Kong v New Yorku zničí vagón nadzemky a zabije několik lidí v ní, vznikla až dodatečně. Film měl bez scény přesně 13 cívek, což je v pověrčivém Hollywoodu tabu. Paradoxně po přidání film dle režisérů ztratil tempo a následným prostříháváním počet cívek klesl až na konečných 11. (Němi)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno