Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě tady u toho filmu mám nejradši jeho hybridní verzi s namluveným komentářem, respektive s komentářem, který s rozumnou intonací čte mezititulky. Příběh Nanukovi rodiny a jejich strastí a slastí je stejně platný jako tehdy i dnes. Otec se stará, rodina sem tam vypomůže, zážitek z technického pokroku dokáže pobavit. Nejrozkošnější je samozřejmě stavba nového iglú, ve kterém se nezapomnělo ani okno z opracovaného ledu. Mezitím dítka sáňkovala a s příbytkem se nezapomnělo ani na pobočku pro malé pejsky Je fajn, že praotec moderního dokumentu může být natolik milým filmem. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak konečně se mi podařilo shlédnout tento dokumentární skvost o životě eskymáku, od otce dokumentaristiky Roberta Flaheryho jako takové. Co ho ale k takovému počinu vůbec vedlo? Dobrá otázka a velice jednoduchá odpověď. Sám se někdy v letech 1912-1919 zúčastnil asi čtyř expedic do severokanadské subarktidy. Filmový materiál který si dovezl z těchto výprav, však nad všechna očekávání zničil. Ještě ale před natočením Nanuka žil asi dva roky mezi inuity, jak se sami nazývají myslím že ještě dnes tito prapůvodní obyvatelé. Ve svém filmu nám v láskyplných ale také v romantizujících obrazech představuje každodenní starosti Nanuka Nyla a jeho rodiny, jeho lovecké zvyky a jejich věčný a neustálý boj s přírodou. Opravdu moc krásný a vysoce hodnotný filmový zážitek, ukazující lidi v inscenovaných situacích, které přesně odpovídají autentické skutečnosti. Tímto stylem se zásadně liší třeba od Sovětské dokumentárnické školy která dávala spíše přednost bezprostřednímu zachycení skutečnosti. Jasně Sověti by tento film viděli jenom jako takovou malou agitku ale u Flahertyho je to úplně o něčem jiném ten staví do popředí zájmu všelidský humanismus tak trochu prodchnutý lyrismem. Nádherné a navíc natočené v opravdu v drsných podmínkách. Ne, každý by to dokázal! ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že potom nešťastí zo zhorením materiálu už neskôr zvolil autor hranú metódu, možno kvôli času expedície a hlavne na tom nevidím nič zlé, ak sa to až tak neodchyľovalo realite. Som rád, že niekde tu odštartovali dokumenty brané ako niečo celovečerné, aj keď kratších už dovtedy bolo dosť. Chcelo to veľa síl a odvahy v tých časoch sa vydať na takú cestu a s takým cieľom si myslím a preto to dosť obdivujem aj keď po toľkom čase sa to môže zdať ľuďom nezábavné. Paradoxne to sponzorovala nejaká kožušinová spoločnosť a dnes práve dokumenty dosť prispievajú k úpadku tohto druhu oblečenia. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom je otec všech dokumentů na dnešní dobu trochu moc pomalý. Uznávám, že jde o převratné dílo, ale vzhledem k tomu, že velká část filmu není věrohodná a v podstatě je hraná, tak nemůžu dát víc než 3*. A film je významný ještě v jedné věci. Zachycuje život eskymáků (i když ne úplně podle pravdy) těsně před tím, než byli poevropštěni. A to se cení a z tohoto pohledu je škoda, že to nebylo ještě delší. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nejen že to je první dokument všech dob. Je to dokonce první mystifikační dokument všech dob! Protože paní Nanuková nebyla opravdová Nanukova žena, iglú se nepostavilo hned napoprvé a tak dále. Bohužel skutečná byla sněhová bouře, před kterou se na konci filmu naši hrdinové schovávají. A bohužel se v ní prý po dotočení navždy ztratili. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, ve které Nanook loví tuleně a je jím smýkán, byla natáčená tak, že lano, které Nanook držel, bylo vedené pod ledem a jeho konec vyústil mimo záběr, kde jej drželi 3 lidé a tahali za něj. Tuleň na něj pak byl dodán dodatečně. V té době už eskymáci lovili puškami. (Kaučuk03)
  • První film, který byl označen za dokumentární. (PinPrick)
  • Tvrdenia, že Allariallak/Nanook zomrel od hladu je nepravdivé, v skutočnosti zomrel na tuberkulózu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama