Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uvidíte vzestup i pád posledního diktátora velkého Říma, jehož smrt předznamenala konec celé říše. Zažijte jeho mladické vize i tažení do Galie a Egypta. Byl to Caesar, kdo do Říma přivedl nejslavnější královnu Egypta - Kleopatru. A byl to on, jehož život ukončili senátoři v čele s Brutem. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zrovna mám rozečtený Caesarův životopis od Adriana Goldsworthyho, takže mě historické chyby iritovaly víc než většinu ostatních diváků :-) Zejména to, jak se tu poměrně volně manipuluje s termínem konzul. Konzulové byli vždycky dva a stáli v čele Říma na rok a poté se z nich zpravidla stávali prokonzulové a odcházeli jako správci na 5 let do nějaké provincie a konzuli se stát mohli znova po deseti letech (občas byli výjimky jako Caesarův předek Marius, který byl konzulem několikrát po sobě). Vzhledem k tomu, že byli konzulové dva, tak není možné, aby v senátu bylo jen jedno křeslo :-) Zcela zde tedy chybí Pompeiův druhý konzul Crassus při jejich dvou konzulátech, Caesarovým spolukonzulem byl Bibulus, který tu je ukázán, ale ne jako konzul. Cato byl mladší než Caesar, Sulla zemřel, až poté, co se vzdal moci, Vercingetorix byl uškrcen při triumfu atd. No zkrátka chyb, nepřesností a vynechávek je tu fakt hodně. Bylo by nemožný Caesarův život dostat na plátno přesně tak, jak se odehrával, ale některý věci se ošetřit trochu líp daly. Nicméně všechny možný chyby mi nevadily tak jako necharismatický Caesar - Jeremy Sisto. Ve srovnání s takovým Rexem Harrisonem nebo pozdějším Ciaránem Hindsem prostě neobstojí. Chybí mu ona aristokratická vznešenost a povýšenost, která je pro Caesara typická. Škoda, že to nevzniklo jako seriál s jiným představitelem, protože potenciál i zajímaví herci vedlejších rolí (Walken, Harris) tady jsou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na televizní film to má překvapivě slušnou výpravu i solidní bojové scény. Bohužel zbytek hatí špatní herci (čestná výjimka pro Walkena a Harrise) v čele s hrozným představitelem Caesara, přílišná útržkovitost a nenávaznost a nakonec historická nepřesnost, která bije do očí. Ovšem dívat se na to dá. 40% ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Dle komentářů vidím, že nejsem jediná, kdo čekal, že se v Gallii odněkud vynoří Asterix a Obelix :-)) A ani jediná, kdo si všiml, že chyběl jeden z členů prvního triumvirátu Crassus (nechce se mi věřit, že se by se autoři domnívali, že se všechny scény odehrály v době jeho tažení do Persie ;-) ) a hlavně, že se ve filmu neobjevil Octavius neboli Octavianus Augustus. Jako ženské mi sice vůbec nechyběl, nemám ho ráda, ale mé city nejsou v tomto ohledu vůbec podstatné, protože jako Caesarův adoptivní syn a nový Caesar, by tam teda být měl a nejen, aby se o něm zmínili div ne se závěrečnými titulky, až při nástinu dalšího života a zejména smrtí hrdinů nebo "hrdinů".(?) Jinak se film celkem snažil, teda co se týče historické věrohodnosti, protože, co se týče bitev, které byly povětšinou v mlze nebo triumfů, na něž bylo jak u Pompeia tak u Caesara použito stejných záběrů, na těch bylo vidět, že filmu by prospělo více (mnohem více) peněz. Takhle se tam prostě více kecalo než bojovalo...Tak za všechny výše zmíněné absence (důležitých postav i peněz pro lepší bitvy) odebrána jedna hvězdička... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový historický film, od kterého bych čekal opravdu málo, ale nakonec předčil mé očekávání a jak po herecké, filmové tak i příběhové stránce mě naprosto uspokojil. Celé to působí jako životopis tohoto vůdce a znázornění jeho největšího úspěchu tedy dobytí Gálie bylo velice pěkné a bitvy překvapivě opravdové. Samotná Kleopatra mi sice přišla trochu odlišná a neobvyklá od ostatních filmových ztvárnění, ale dalo by se říct, že film si staví na faktech a všechno je nakonec velice reálné a opravdové. --- Na ŘÍM!!!! Kostky jsou vrženy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když čte člověk formulku "nízkorozpočtový historický film", dá se celkem jasně předpokládat, že hlavní nedůvěra bude namířena na výpravu: na to, jaké budou mít postavy kostýmy, jak budou vypadat bitvy, jestli lokace nebudou působit laciným dojmem. Všechny tyto obavy se v prvních minutách částečně rozplynuly, nahradily je ale výtky nové. I přesto, že si film hraje na přesnou, nijak moderně neupravenou rekonstrukci Caesarova života, by z něj historikové asi nadšení nebyli. Kam se poděla jedna z nejdůležitějších postav Crassus nebo jakákoliv zmínka o prvním triumvirátu, je mi záhadou (stejně tak o Octavianovi nebo Caesarově poslední manželce nepadne ani slovo) a to, že se z majestátní, rozhodné, vyzrálé hlavní postavy stal mladý kluk, který po většinu času dějem jen tak proplouvá, scénáristovi odpustím ještě hůře. Kdyby se Caesar choval tak, jak je vylíčen v tomto filmu, moc by se toho o něm netočilo. Stejně tak onu potřebu aplikovat současnou morálku do kulis antického Řima moc nechápu, a když třeba Caesar v prvni části pronáší cosi o nutnosti svobody, působí to na mě, jako kdyby si právě odskočil z přednášky Johna Stuarta Milla. Jako mnohem lepší (i když místy také smyšlenou) ukázku doby kolem prvního triumvirátu doporučuju seriál Řím. (Hodnoceno na základě okleštěné, 140 minutové DVD verze.) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Priemerný počet komparzistov a umelcov v pozadí natáčania bol asi osemsto každý deň. (Arsenal83)
  • Pre výrobu bolo vyrobených vyše dvetisíc ručne vyrobených kostýmov. (Arsenal83)
  • Poslední role Richarda Harrise. (Karlos80)

Reklama

Reklama