Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárně dramatická koláž natočená na motivy skutečného příběhu Harveyho Pekara ukazuje obyčejného muže, který celý život vykonával nudnou práci - byl úředníkem v nemocnici. Díky svému autobiografickému komiksu se však stal legendou. Drama z produkce HBO Můj svět odhaluje život a názory Harveyho Pekara, nemocničního úředníka, intelektuála z nižší třídy, posedlého sběratele a tvůrce autobiografického komiksu American Splendor. Toto jeho dílo zobrazuje dvě desetiletí a dokumentuje Harveyho všední trápení, náhodné zkušenosti a kulturní radosti, jež ho provázely každým dnem jeho existence v rodném Clevelandu. Můj svět je pravdivá sága o obyčejném muži, který prostřednictvím svých komiksů našel lásku, rodinu i svůj tvůrčí talent. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Podivná autobiografie podivného podivína. Potencionálně nejsilnější momenty filmu (léčba rakoviny) jsou shrnuty v několika comicsových oknech, režiséři se zaměřují spíše na ostatní aspekty Harveyho života. Což je možná škoda, ale zcela jistě záměr. Harvey Pekar je zvláštní osobnost a film svým pojetím jeho zvláštnost ukazuje. Filmařsky dokonalé, divácky možná až moc podivné (rozuměj občas přeci jen nudné). ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

American Splendor je jasným důkazem, že podle výborného scénáře nemusí nutně vzniknout i výborný film. Biografie Harveyho Pekara obsahuje výborně prokreslené charaktery, které díky výbornému castingu získali i odpovídající tváře, ale po režijní stránce prostě AS nemá čím zaujmout. Režijní unylost a šeď zachraňuje až pár výborných scén prolínání komiksu s realitou, ale ty bohužel neudělají celý film, podobně jako vždy sympatický Paul Giamatti. Filmu bohužel neprospívá ani chvilková snaha o jakousi polo-dokumentárnost, kdy film chvílemi přeskočí do jakéhosi "making of" s pravým Pekarem, bohužel ale tyto momenty jaksi nevyzní. American Splendor zkrátka funguje výborně na papíře jako komiks, na plátně ale bohužel dost často nudí. I tak se ale jedná o nezávislé drama, které za to zhlédnutí stojí. Pro fanoušky Paula Giamattiho nutnost, prakticky nesleze ze záběru, byť se jedná o další jeho klasickou roli. 60 % ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tematicky byl pro mě Můj svět menší novinkou, protože o komiksy se příliš nezajímám a tudíž o alternativní komiksové tvorbě reflektující reálný život obyčejných lidí jsem neměl tušení. Líbilo se mi zde více nápadů, které se úspěšně snaží mainstreamový film ozvláštnit: jak komiksově laděná stylizace některých sekvencí či prostřihů, tak pravidelná doplnění hraného filmu (s hereckým ztvárněním ústřední postavy) o dokumentární dokrutky, včetně jednoho archivního TV záznamu, se skutečným Harveym Pekarem. Zpracování tématu nespokojeného života v pracovní rutině, v kontrastu k postupnému odhodlání se směrem k nápadu a nalezení se ve volném čase v novém aktivním koníčku, na mě zejména v první půlhodině dokonale působilo, i co do melancholické atmosféry podbarvené znějícím saxafonem. Upoutat mě často svým přirozeným, lehce komickým výkonem dokázal i Paul Giamatti v hlavní roli, nejvíc během scén s poloviční ztrátou hlasu a v monologickém příběhu k závěru. I když nešlo zas o herecký výkon, jaký by mě naprosto posadil a uzemnil po celou dobu. A s filmem jsem to měl přibližně stejně, neb navzdory všem kladům, silným momentům, občas i zdařilé vtipné scéně (povídání o „Pomstě šprtů“ v autě) i snahy o kouska originality pro mě Můj svět místy upadal až do roviny standardního amerického průměru, navíc hlavní herečka (Hope Davis) mě jaksi ničím nezaujala. Zhlédnutí nelituji, ale potřebu vracet se k tomuto snímku asi mít nebudu. [65%] ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Udělat komiks podle svého reálného života, je rozhodně dost originální nápad, který oceňuji o to víc, že se to skutečně stalo, takže ve filmu kromě postavy Harveyho Pekara můžeme vidět i jeho skutečný předobraz z poměrně častých návštěv talk show Davida Lettermana. Harvey vypadal jako docela nevšední, trochu kontroverzní osobnost a nevím do jaké míry se jeho skutečnou podstatu povedlo vystihnout Paulovi Giamattimu, ale právě jeho pojetí zahořklého úředníčka, hledajícího něco, co by mu pomohlo zaplnit ubíjející prázdnotu jeho života pro mně bylo největším kladem snímku. Ale jen dobrý námět a herecké výkony někdy nestačí, pokud pokulhává zpracování, může to být z větší části také pořádná nuda, jako bohužel i v tomto případě. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Životy samotárov, outsiderov, neviditeľných bytostí, obklopených jednotvárnosťou, z ktorej sa niektorí snažia vymaniť, iní si vybudovali svoj vlastný, nepreniknuteľný vnútorný svet, z ktorého nechcú, alebo majú strach, uniknúť. Harvey Pekar bol jedným z nich, jedným z nás, priemerným, nevýrazným a obyčajným, no dokázal niečo, čím si získal pozornosť a tisícky priaznivcov. Prekonal svoj tieň a unikol z bezodnej priepasti zabudnutia. Film, ktorý rozpráva jeho príbeh, je klasickou nezávislou, úprimnou vtipno-smutnou sondou do života Harveyho, plniaceho si svoj sen o úspechu na základe svojho jednoduchého, každodenného putovania po uličkách svojej existencie. No nejedná sa o klasicky poňatú biografiu, príjemným oživením klasickej schémy filmov o životnej dráhe jedného človeka je vizuálna stránka filmu priamo vychádzajúca a čerpajúca z Pekarovej komiksovej tvorby, čím vzniká veľmi originálny film-komiks, v ktorom nechýba ani reálna postava Harveyho Pekara. Postavy snímky sú príjemnou zmesou životných stroskotancov, hľadajúcich i prežívajúcich, ktorí sú však pre bežného diváka (mňa) oveľa lepšou a sympatickejšou variantou ako prototyp klasického nepremožiteľného hrdinu. American Splendor je film, ktorý najviac ocenia ľudia, netrpiaci fóbiou z vlastnej priemernosti, príbehom o človeku, ktorý na nej postavil piliere svojho úspechu. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama