Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

tee 

všechny recenze uživatele

Přestože učitelka Anna Siam skutečně navštívila a film se snaží vyprávět její příběh, je ho nutné brát spíše jako přikrášlenou pohádku, kterou pro upravená fakta samotné Thajsko odmítá. Uvědomujeme-li si tuto skutečnost a také to, že jde o pohled americký, pro nějž je země vrcholnou exotikou jako pro nás, pak už si můžeme v klidu vychutnávat orientální kouzlo krajiny, překrásné umění a někdy až šokující zvyky na pozadí seznamování se svérázné výrazně zářící Jodie Foster a krále, jež už není všemi poslouchán na slovo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda je, že z krásné výpravy, exotických dálek, atraktivního prostředí a kvalitního hereckého obsazení vznikl pouze standartní romantický film. Sice hezký, ale pouze dobrý film. Jodie Fosterovou mám rád a ani zde mě nezklamala. Yun-Fat Chowa mám taky rád, podává dobrý herecký výkon, snaží se seč může, ale na Rexe Harrisona (i když nebyl Asiat) co se týče charismatu nemá. Bohužel také nepříliš výrazná režie ubíjí zručnou kameramanskou práci. "Anna a král" je sice dobrý film, ke kterému se budu vracet, ale zůstává bohužel ve stínu starší verze. ()

Reklama

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, na který jsem se chtěla delší dobu podívat a nezklamal mě. Většinou je u mě přímá úměra, že čím více se na film těším, tím víc jsem zklamaná. Tady ne. Snad je to dáno hereckým obsazením, nádherným prostředím, příběhem (a to nejsem zatížená na cukrovkové filmy), možná vším dohromady. Je to film, který si pustím klidně každý měsíc a dodívám jej (už kvůli poledu na mužného a charismatického krále). Bohužel 4* nedám, protože ty dávám jen hodně dobrým filmům (pro mě) a o 5* ani nemluvím. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Moc hezký romantický snímek, který má v sobě víc touhy, než jakýkoliv jiný film se sexuálními prvky. Anna působí tak lehce a přitom silně. A král je naopak velmi seriózní, a zároveň jemný. A ikdyž se na příběh dívá se zaujetím, těch 140 minut je opravdu dost dlouhých, na to, co vám tohle romantické drama nabízí. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Třicátá léta mají svůj Jih proti severu, devadesátá zase Anna a král. Zbytečně je jim vyčítána nereálnost, dlouhá stopáž nebo nákladnost. Tohle je romantika. Hrdinové MUSÍ mít charisma veliký jako Empire State Building, hrdinky MUSÍ mít útlý pas a záběry na západ slunce MUSÍ trvat tak dlouho, že si stihnete zajít na záchod. Nic pro realisty, ale tohle je opravdu "houte couture" červené knihovny. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)
  • Ve francouzské verzi na DVD se Jodie Foster dabovala sama. (Cheeker)
  • Bai Ling si kvůli roli Tuptim nechala oholit hlavu. (Cheeker)

Reklama

Reklama