Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (127)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět a svět inspirovaný Evropou, zejména Ruskem, Skandinávií a Beneluxem. Poutavý příběh s akčními scénami tak akorát na hraně poslední chvíle - je jich málo a jsou vždy velice rychlé. Bohužel i zde dodržují korektnost a tak není nouze o rasovou vyváženost, homosexuální nechutné k zblití scény. Bohužel mi je ta homo postava sympatická. Seriál obsahuje mnoho úsměvných scén, které tak jistě nebyli zamýšleny, ale bohužel vyplavali na povrch kvůli lacinosti některých exteriérů a objektů (super střežený hrad za zdí, ze kterého se vyklube zámek se zahradou; scény v některých městech jsou vyloženě, jako pěst na oko a ihned je patrné, že si s tím nedali práci a prostě to natočili někde u strejdy před domem). Dále například lodička, na které proplouvají vrásou je vyloženě směšná a fakt, že na tak mrňavém a trapném lego plavidle, které je navíc super střeženo se setkají NÁHODOU čtyři nejvíc hledaní zločinci je opravdu směšný! Jak jsme zvyklí tak i zde se seriál dělí do několika vedlejších linek, aby se pak spojili v grand finále, jenže jedna linka je jaksi mimo a je spíš závdavkem pro další sérii. Nicméně je velice nezajímavá a pro mě otravná. Jedná se tedy o další potencionálně dobrý námět pohřbený korektností dnešní doby a neprofesionalitou režiséra a jeho poskoků, kteří neuhlídali kvalitu. Není to nadprůměrné. ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Tenhle Netflixovský počin měl hrozný potenciál. Skvělé herecké obsazení, na výpravě a kostýmech se taky nešetřilo, triky byly v rámci možností uvěřitelné a nijak zvlášť umělé... jenže - kdybych nečetla knižní předlohy, vůbec bych nevěděla kdo, proč, jak, s kým, kde...? Tvůrci diváka prostě hodí do sledu událostí bez toho, aby vysvětlili nějakou historii, prostředí... prostě se buď chytíte v dalších dílech, nebo vám musí být ta šílená nepřehlednost jedno. Ke škodě je rozhodně i to, že si Bardugo protlačila do Griši její šestici krkavců z další dualogie, která se původně odehrává až nějaké dva nebo tři roky po událostech Griši. Vymyslela jim narychlo děj, který by pasoval do scénáře a to napojení zkrátka není takové, jaké by mělo být a působí dost neuměle. Ve výsledku tak nemůže být úplně spokojená ani jedna část diváků - ti, co četli předlohu, budou vědět, o co jde, ale budou je rozčilovat nepřesnosti a úpravy, které se scénaristé udělali. Ti, co knihy nečetli, tohle řešit nebudou, ale zase jim budou chybět souvislosti a kupa údajů. Takže - jako jo - koukatelný seriál je, ale je to prostě guláš, který šlo uvařit podstatně lépe... ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zkraje sem sice trochu tápal,protože knížky neznám a seriál se nezdržuje žádným vysvětlováním kdo,kdy,kde,jak a proč,ale postupem času sem tomu přišel na chuť a v rámci young adult fantasy žánru patří Shadow & Bone k té lepší polovině.Svět inspirovaný carským Ruskem je zvláštní,ale ve výsledku fajn,postavy jsou sympatické,vizuál povedený.Trochu škoda,že v rámci typologie obsazení je hned na začátku jasné,kdo bude svině.Ale to je spíš detail.Konec slušně navnadil na potenciální další sérii/série...70% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"SVĚTCI SE STÁVAJÍ DŘÍV MUČEDNÍKY NEŽ HRDINY." Příběh tak nějak standardní, prostě fantasy s vyvolenou a jejími lapáliemi mezi dvěma mužskými elementy. Klasický "holčičí" koncept a nemyslím to nijak zle, protože technické parametry seriálu mě celkem bavily, kostýmní výprava postavená na estetice carského Ruska je dostatečně neokoukaná a první díly sama o sobě dost zachrání. 8dílný koncept se mi nicméně zdál zbytečný, natahující, 4 díly po hodině a fertig, takto to působí, že je tam dost vaty. Pokud dojde na pokračování, šanci mu dám... ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem u začátku druhé série zjistil, že se seriál ukončil. Tím pádem nemá smysl pokračovat dál. Alespoň mohu ohodnotit sérii první (za mě - 50 %), která mě sice "zaháčkovala" tak, abych ji zhlédl celou, ale k druhé sérii jsem si hledal dlouho cestu a přemlouval jsem se, abych ji vůbec rozkoukal. No, nemělo to smysl a asi se nedivím, že to Netflix ukončil. Trochu látku lépe zpracovat a bylo by to jistě uspěšnější, protože ten fantasy svět je vcelku zajímavý. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Jessie Mei Li (Alina Starkov) je ve skutečnosti míšenka. Její otec je Číňan a matka Britka. Podobně je na tom i její postava Aliny Starkov, která je napůl šuhanské a ravské národnosti. (Hanna)
  • V seriálu se objeví koza Milo, kterou zároveň ztvárnily dvě kozy. Podle slov účinkujících jedna pořád mečela (ta, kterou Kaz Brekker nese) a druhá za sebou nechávala bobky (ta, kterou držel Jesper). (psychoJoa)
  • Jedno z miest v Budapešti, v ktorom prebiehalo natáčanie niektorých scén zo šiestej epizódy, sa volá Szentendre. (priness)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama