Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z kľúčových amerických nezávislých filmov 90tych rokov od jedného z jeho najvýznamnejších predstaviteľov. Idaho prekvapí svojou tabu témou a celkovým depresívnym spracovaním, ktoré sa nikdy neuchýli k zjemňovaniu alebo idealizovaniu situácie. Mnohých možno prekvapia sugestívne kvalitné herecké výkony mladých začínajúcich hviezd, okrem Phoenixa hlavne dnes prevažne komerčného Reevesa. Film má povesť nezávislej "bomby". Páčil sa mi, ale za "bomby" považujem iné snímky. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na My Own Private Idaho jsem se těšila hned z několika důvodů. Tím hlavním je ústřední herecká dvojice River Phoenix a Keanu Reeves. Poté námět a taktéž režie osobitého a zajímavého Gus Van Santa, jemuž už pomalu začínám odpouštět omyl v podobě Psycha. Ani vlastně nevím, nakolik mě zklamal samotný film, ale vím, že mě velmi mrzí a nehorázně štve jeho absolutně nevyužitý potenciál. Obsahuje stopáž sto minut, ale já měla dojem, jako by děj uběhl strašně rychle, během deseti minut. Během něj mi přišlo, že se odehrávalo jen minimum z onoho potenciálu, kterým příběh doslova přetékal. Tak moc by si zasloužil svého úplného naplnění, už jen kvůli skvělému Riverovi a Keanovi. ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky patří pouze ucházejícím hereckým výkonům. Gus Van Sant zabrousil do okrajové společnosti prostitutů, přesněji líčí vztah dvou poměrně odlišných kamarádů. Mike, stižen narkolepsií, touží najít matku a dozvědět se skutečnou pravdu. Scott, pocházející ze zajištěné rodiny, působí zdánlivě jako černá ovce, která na truc dělá právě to, co dělá. Vše to ale působí zbytečně. Režisér se sice snaží syrovostí, drsností tématu i „dokumentární“ formou navodit pocit chladné a kruté reality, ale přišlo mi to celé nemastné, neslané (o konci ani nemluvě). Třebas je to tím, že tohle téma mi absolutně nic neříká. ()

jaklee 

všechny recenze uživatele

Psychadelické vs realistické, tvrdé aj vtipne bizardné. V tvorbe Gus Van Santa obrovská výnimka. Toto je ta cesta po ktorej sa mal Gus Van Sant uberať, neskôr však začal trochu vykrádať európsku kinematografiu a aj si párkrát úplne odskočil do mainstreamu. Dokonalý výkon Rivera. Artový film ako víno. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Téma mužské prostituce by se stalo zajímavým, kdyby byly ženy stejnými čuňaty, jako muži. Protože tomu však není, a z oné mužské prostituce se navíc stala mužská homosexuální prostituce, vzdálil se vlak Guse Van Santa příliš daleko od mé koleje. Oceňuji výkony Phoenixe a Reevese, zde bylo zapotřebí více než jen herecký um. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • River Phoenix (Mike Waters) se rozhodl přepsat scénu u táboráku. Nový scénář sepisoval na malé útržky papíru. Gus Van Sant byl překvapen, když mu River sdělil, že ještě skládá písně. Překvapenější však, když ho požádal o předělání scény. Režisér ale neměl nic proti, měl k Riverovi naprostou důvěru. Prozradil mu, že jeho scénář ke scéně je lepší než původní. (Kacitr)
  • River Phoenix (Mike Waters) byl velkým fanouškem seriálu Simpsonovi (od r. 1989) a tak navrhl jejich vložení do filmu. Tvůrce Simpsonů, Matt Groening, nechal štáb použít záběry ze Simpsonovic Halloweenského speciálu "Treehouse of Horror" (1990) zcela zdarma. (Kacitr)
  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)

Reklama

Reklama