Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento film mi tak úplně nesedí k tvorbě dvojice Vorlíček-Macourek. Ostatně já si myslím, že z trilogie je nejlepší druhý snímek Zralé víno. Mám rád české a československé filmy a proto se i na tento rád podívám. Přestože, sám si myslím, že je spíše průměrný a to jej ještě z podprůměru tahá skvělé herecké obsazení, hlavně pak Vladimír Menšík. Ale hraje zde i celá řada dalších skvělých herců a hereček v čele s I. Janžurovou. Jsou filmy, které je těžké zařadit do nějaké kategorie. Tento byl zařazen mezi komedie. Ano, k tomuto má nejblíž. Ale moc se nezasmějete. Není to prostě taková ta typická komedie. Spíše to ukazuje, jak je složité fungování ZD a jak se představy lidí, pracující v jednom podniku, mohou lišit a jak lehké je takového rozkolu využít ve svůj prospěch. Protože filmů z vinařského prostředí v našich archivech není mnoho, oceňuji ho. Krásné prostředí + kvalitní herci, to mi dává moje hodnocení. Vše ostatní je spíše průměr. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Na komunistickou propagandu zábavný film, což by člověk od týmu Vorlíček-Macourek a spolčených herců očekával. Pánové dostali za úkol spáchat komunistické dílko, aby mohli dál točit svoje šílené komedie a zvládli to na oboje strany. Opatrně napsaný chytrý scénář, který se musel vypořádat s čerstvou pamětí občanů na rok 1968 spojený s hereckými elitami a atraktivním prostředím zabral u diváků výborně a vznikla ještě dvě pokračování. Zábavná společnost chamtivých Čecháčků, vyčuraných emigrantů a ujetých vesnických figurek se řadí mezi vydařená politická dílka (např. Major Zeman) na které se rádi podíváte, zasmějete se propagandě, ale užijete si dobré filmařiny Za speciální zmínku určitě stojí Janžurová ve své vedlejší roli suverénně hláškující celým filmem. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nebudu se zabývat politikou té doby, herci prostě skvělí, legrace sice pomálu, ale sem tam se člověk i baví. Chápu, že si agitku autoři odpustit nemohli. Také se domnívám, že by film snesl kratší stopáž. 2013102812844/12852+++++++++++ Souhlas s mým starším komentářem. Jen dodám, že Kateřina a Michal se k sobě absolutně nehodili, pan Menšík vedle ní vypadal jako její táta. Tohle vůbec nesedlo. 20191109 ()

Disk odpad!

všechny recenze uživatele

Strašná normalizační slátanina, nikdo tam nemá co hrát (ani Menšík, jenž zjevně nemohl improvizovat, jak u něj bylo zvykem), navíc je to šíleně zdlouhavé. Trpěl jsem u toho jako zvíře. Bohužel Macourek s Vorlíčkem to museli natočit, aby mohli natočit Což takhle dát si špenát. Nejvíc ze všeho nechápu, proč se to pravidelně vysílá jako skvělá lidová komedie. Asi kvůli Vorlíčkovi, který za to získal Státní cenu Klementa Gottwalda, což vypovídá o mnohém... ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie o víně a vesnici Pálavice se odehrává v roce 1968.Ukazuje naivitu tehdejších „podnikatelů“ a tzv.rozumnou politiku strany.Film je směrován tak,aby zvítězili ti dobří – komunisté.Pokud pominu tyto excesy,je to velmi dobrý film,hlavně v hereckém obsazení (Menšík,Janžurová,Vala atd).Myslím si,že vystihuje tehdejší život a představy lidí. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Po třiceti letech lze v českém filmu zahlédnout organizaci skaut (Junák). Ta obnovila činnost na jaře roku 1968, aby koncem roku 1970 byla znovu zakázána. (sator)
  • Filmový národní výbor v Pálavicích je ve skutečnosti kulturní dům a obecní úřad v obci Vrbice (okr.Břeclav). (hippyman)
  • Když se chystají Houkal (Čestmír Řanda st.) a Kvasnička starší (Zdeněk Kryzánek) pronásledovat Kvasničku mladšího (Rudolf Jelínek), vezoucího Jožku Hrdličku (Jiří Vala) do Brna, vyjíždí Kvasnička z garáže se Škodou 1000 MB, která má starší okrasné kryty v zadních blatnících a zadní okno staršího typu, zasahující do zadního sloupku. Když pak vylézá ze Škodovky před hospodou, je vidět, že auto má novější kryty sání vzduchu v zadních blatnících (mřížku) a zadní sloupek není vykousnutý. Zadní okno je po stranách rovné. Stejně tak je předek Škody úplně jiný (plastová lišta), než při výjezdu z garáže. Jedná se o zcela jiný vůz, zřejmě o Škodu 1100 MB, i když při výjezdu z garáže šlo o Škodu 1000 MB. (pjotri)

Reklama

Reklama