Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí posezení u vína, tentokrát s počítačem. Film Mladé víno byl natočen v přímé závislosti na divácky úspěšné předchozí dva: Bouřlivé víno a Zralé víno. V komediálně laděném příběhu je důležitým aktérem počítač, kolem kterého se vlastně točí všechny události. Je spolehlivý, výkonný, ale nevyužitý. Jeho další budoucnost je tedy v rukou těch, kteří s ním zatím neumějí zacházet. Opět s hereckým koncertem Vladimíra Menšíka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

Ombak▼Penari odpad!

všechny recenze uživatele

"Jestli z něj bude předseda a zajistí nám světlou budoucnost, tak je jedno, jestli je náš otec nakonec vlastní nebo nevlastní..." Při převratných událostech v každodenním životě JZD mi často hrůzou a napětím tuhla krev v žilách. Musím si příště pustit něco lehčího. Ikdyž, pravda, pořád je to méně nestravitelné než první díl. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Poněkud tristní podívaná. Bronislav Poloczek se po vzoru bratrů Mašínů snaží rafinovaně zevnitř rozložit družstvo, ovšem je odkázán do patřičných mezí vysoce uvědomělým Menšíkem, Abrhámem, Andrlovou a Sovákem, který má sice sklerózu jako trám, ale přesto nikdy nezapomene, která strana barikády je ta správná. Ach jo. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Trilogie vrcholí, nutno říct, že všichni výrazně zestárli, zejména pak Menšík. Ale taky je tu řada nových tváří. Okresní a krajská zemědělská správa, to už dneska ani nikdo skoro neví, co to bylo za orgány, natož když teď pracuje v zemědělství 1/10 lidí co tenkrát. Tento díl je ještě méně o víně a taky méně o politice, ale o to více o nových technologiích, resp. tady jde o to, které to JZD bude mít na okrese jako první ten kompjutr. Sovák se tu tváří už jako sklerotik, ale přitom se vrhá na práci s kompjutrem a evidencí skladu a všeho. Trochu mě mrzí, že tu ze syna Karlíka místopředsedy Menšíka udělali už inženýra u krav, co se ale tomu kompjutru vyhýbá a udělali z něj takového loosera. Musím ještě dodat, že tady Martina Bezoušková jako 24letá tu byla fakt k nakousnutí. Mě se celá ta trilogie líbí, ona ta celá lidská vychcanost a lenost tu bude vždycky, i když dneska v době toho mafiánského kapitalismu už to funguje ještě jinak. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozím dílům ještě méně politiky, což je fajn. To, co se snaží s nadsázkou a dobovým humorem kritizovat je snadno přenositelné i do dnešní doby, i když kvůli zápletce s počítačem film zestárl mnohem víc než předchozí díl. Stále však zůstává přijemně nenáročnou pohodovkou vystavěnou z téměř pohádkově jednoduchých rekvizit. Veteráni v čele s Menšíkem jsou jistota, nové postavy, zejména sympatický potížista Abrhám, osvěží. Nakonec takhle trilogie nebyla ani při repríze po dvaceti letech vůbec špatná. Nemohu říci, že by uzrála jako víno, ale rozhodne nezoctovatěla. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Recyklace materiálu se nemusí vždy vyplácet, ale v případě trilogie z vinařského prostředí zakončené filmem Mladé víno nejde o nějaký velký průšvih. Jedná se sice o komedie poplatné době, ve které vznikly, ovšem v porovnání s obdobnou současnou tvorbou mají přeci jen trochu navrch. Významnou měrou k tomu dozajista přispívá i skvostné herecké obsazení. (55%) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Kalkulačka ve filmu je japonská Brother 725SR z roku 1976. Počítač je český – TESLA CM 1601. De facto se jedná o alfanumerický terminál sestavy minipočítačů řady SMEP 50. Ačkoliv je tato jednotka pouze monitorem s klávesnicí – centrální počítač a datová jednotka byli dalšími „kusy“ této sestavy – velký a velice těžký (cca 35 kg), v době sálových počítačů, které svým objemem dokázaly zaplnit celou místnost výpočetního střediska, v tomto případě se už jednalo o slušnou miniaturizaci. (sator)
  • Když místopředseda Janák (Vladimír Menšík) budí opilého Ovečku (Josef Somr) a vylévá mu rum do odpadu, oba si přirozeně tykají. V ostatních scénách, před i po, Ovečka Janákovi vyká. (pjotri)

Reklama

Reklama