Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 194)

sepp 

všechny recenze uživatele

Moc pusobivy film Jimem Carreym dke opet dokazuje, ze kdyz se mu dostane vazne role a dobreho scenare, dokaze vytezit z minima maximum. Cely film pak dobre ilustruje pocity cloveka v nedobrovolnem zajeti a nechtene to cele pripomina komunistickou diktaturu, kdy take cloveku neustale predhazovano v jakem to zije raji, ze se ma citit skvele, hlavne drzet hubu a krok, tesit se ze sve malosti a hlaven nemyslet na cestu ven z tohoto lagru. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Truman Show ve své době patřila k fascinujícím velkým filmovým zážitkům, které překračovaly hranice médií. Tehdy jsme hltali články v Cinemě a neznali jsme formát reality show, přesto jsme věděli, že Jim Carrey překročil další mezník. A ten pocit zůstal a i po seznámení se s formátem je možné Truman Show obdivovat. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dobrá režie, dobrý Jim Carrey, poměrně zajímavý nápad, ale celkové zpracování mě spíš zklamalo. Je to až příliš doslovné (to jsem jediný, komu to vadí??) a zároveň příliš fantastické, ačkoliv se to snaží tvářit realisticky. To mi více sednou over-the-top díla jako je eXistenZ Davida Cronenberga, který je svým pojetím naopak naprosto přehnaný a tudíž i "nerealistický", ale možná právě proto mi nedělá problém to přijmout. Truman Show si naopak hraje na realitu, ale vůbec se mu to nedaří. Já totiž obecně nedokážu akceptovat žádné podobné dílo kritizující nebo poukazující na princip reality show. Stačí připomenout třeba Death Race (2008) nebo z dřívější doby Running Man (1987)... DaViD'82 píše, že je to nápad za milion. Já myslim, že je to pěkně provařenej nápad. Dobrý režisér to všechno nezachrání. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice originální snímek s osvěžujícím námětem, vtipně a konstruktivně naráží na naši reklamami přesycenou televizní scénu a také na novodobý fenomén reality show. Jim Carrey, ačkoliv nepatří zrovna mezi mé nejoblíbenější herce, se skutečně snaží a dokazuje, že zvládne i víc, než jen pitvořit se v béčkových komediích. Bohužel si troufám říct, že myšlenka filmu skrývala větší potenciál a šlo z ní jednoduše vymačkat ještě trochu víc. V podstatě prvních 45 minut je jen takový rozjezd (i když velmi dobrý a rozhodně tím nemyslím ani nudný!) a poslední půl hodinka už je zase (lehce dojemné) "finále", takže při pohledu na celkovou stopáž nás napadne, že když už tvůrci přišli s tak originálním tématem, mohli si s ním pohrát i více. Možná si raději chtěli zachovat vážnější tvář a neladit Truman Show příliš na komediální vlnu, která by eventuálně mohla celou myšlenku degradovat, jenže takto mě to dostalo jen na 8/10 ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Dobré ráno. Tak teď na to koukám s šestiletým odstupem a Truman mě dostal znovu. V době kdy u nás vybouchl reality show boom, je pro nás film aktuálni a hlavně více pochopitelný. Stali jsme se diváky Truman show, prožívali jsme pláč, smích a situace všeho druhu. Trošku mi vadila stereotypnosst, což kdybych to sledoval v realu, tak by mě omrzelo, i když člověk nikdy neví. Díváme se totiž na Truman Show, takže pokud by jsme se neviděli: Dobré odpoledne, dobrý večer a dobrou noc. :) ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Exteriéry se natáčely v městečku Seaside na Floridě. (HellFire)
  • Truman Burbank (Jim Carrey) pozoruje dvojici u piknikového stolu. Hrají ji Darryl a Robert Davisovi, zakladatelé městečka Seaside. (HellFire)
  • Lidé ze štábu měli zakázáno pronášet známé hlášky z předešlých Carreyho filmů. (don corleone)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama