Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

jfaba 

všechny recenze uživatele

Od M. Sýkory jsem četl Modré stíny. A tím pro mě jeho tvorba skončila. Nepřesvědčily mě ani zfilmované dílka jeho tvorby. Žádné! Ani vychvalovaný Vodník. Dal jsem tomuto seriálu šanci. Po prvním díle jsem se nakonec rozhodl, že to budu sledovat až do konce, ať se děje co se děje, i přes pro mě některé nesympatické herce. V posledním díle už jsem se jen smál. Komedie na entou.  Dle mého Hřebejk natočil 3 - slovy tři - dobré filmy! Ostatní mě vůbec nepřesvědčily. Můj názor. To co předvedl v této komedii/nekomedii + úlitbě dnešnímu světonázoru, no comment. Stydím se a omlouvám, že jsem hetero a bílý. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

S Dobré ráno, Brno! druhý český seriál, který se nebojí sáhnout k ironii a neskutečnému nadhledu. Tím, že humor přináší do akademického prostředí, dělá ho ještě zajímavějším. I když mám malinko problém zesynchronizovat se s herectvím Issové, tady mi dokonce vůbec nevadila, místy mě i bavila a ostatním to příliš nekazila. S proděkanem v podání Vančury bych udělala na místě děkanky rázný proces a již v úvodu bych otevřela okno. Vančurův proděkan je dokonale slizký vlezdoprdelka, který pro kariéru udělá skutečně cokoliv. Katarzia se pro roli vypatlané moderní umělkyně snad narodila. Nabízí se otázka, zda skutečně hrála, nebo byla pouze sama sebou. Havelkovo minimalistické herectví se již pomalu propracovává ke Krobotovské dokonalosti, Havelka se bude muset jen naučit tvářit, že je nakvašený celý den na celý svět. Hřebíčková se mi do role podváděné manželky příliš nehodí, neb se mi na zatracovanou partnerku zdá příliš šik. Ale to jí nezabránilo, aby si roli ženy s řádným nadhledem střihla s evidentní chutí. Sonina pomsta manželovi patří do kategorie dokonalých a bez problému by zapadla do konceptu Války Roseových. Nejvíce jsem si užila Jitku Čvančarovou, z které se vyklubala výborná komička s precizním timingem. Dlužno dodat, že ani ty bojové scény s ní nejsou marné. ;-) ()

Reklama

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

První díl se mi dost líbil, dialogy zněly přirozeně, Havelka hrál civilně, mělo to atmosféru. Ovšem od druhého dílu, kdy se rozběhne vyšetřování, to šlo z kopce. Vyšetřovatelka v podání Issové: proč lesba ? Domácí idylka ještě zdůrazněna těhotnou přítelkyní, nechybí nepřející nechápavá matka...V práci macho kolega s pubertálními vtipy a narážkami na její orientaci: co si odpustit tohle vysvětlování ? Navíc styl vedení výslechů mi lezl dost na nervy. Rektorka v podání Čvančarové je podaná jako karikatura, aspoň si to teda užívá při deklamacích frází o otevřených dveřích atd. Zlatým hřebem je fyzická potyčka, proč tam nebyly rovnou zápasy v bahně? Vyšlo by to nastejno. Její poskok, proděkan, je aspoň celkově k smíchu. Katarzia jako neuznaná matka/umělkyně: stylizace strašná, jak výtvarně, tak jazykově. Uniká mi, proč to vůbec někdo točil, proč 4 díly? Vyznění jalové: měla to být genderová kritika současnosti ? Nebo jen vyplnění volného času všech protagonistů ? BTW, posedlost análním sexem by si měli pánové řešit u nějakého odborníka. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozuzlení nebylo nezajímavé. Celkově ovšem seriál dopadl jako taková změť zmatených dějových linek naházených jedna přes druhou, často zbytečně a nepochopitelně. Proč se v seriálu objevuje například postava manžela profesorky literatury, vystajlovaného jako otylé sexistické prasátečko, se mi nepodařilo zjistit. Je tu spousta glajšajtizování vtěleného do jednotlivých postav, satira je dýchavičná a pochybná (pokud o ni vůbec mělo jít)… Hádám, co asi tak chtěl autor sdělit publiku. Že je fajn být průměrným člověkem, kterému všechno dotéká tak napůl? Že lesby nejsou špatný a můžou na leccos přijít? Že se na každého ňoumu přesvědčeného o vlastní výjimečnosti může usmát štěstí anebo že i o pornu lze diskutovat jako o filozofickém románu, když tomu okolnosti přejí? Asi to všechno nejsou úplně potřebná sdělení, ale pokud už, věřím, že by se k vyjádření mohla najít i zajímavější filmová cesta. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Hřebejkovi, který přes všechny výhrady má stále řemeslo v paži, se tahle série úplně vymkla z rukou. A navíc scénář jakoby nevěděl, co chce sdělit, je tak špatně napsaný, že celkem slibně rozehranou partii a rozestavěné figurky posílá postupně kamsi do p*dele, a to bolí. Vše se totiž odehrává v Jarchovský-vesmíru, takové rádoby komické, notně pokřivené verzi našeho českého rybníčku, od skutečnosti však daleko natolik, že ani jako karikatura to neobstojí. Herci se snaží, někteří až moc (otřesná Čvančarová a její groteskní podržtaška), ale vypadá to, že Olomouc je nacpaná Pražáky, a za každým rohem voní káva. Neherečka Katarzia je pak bizár nad rámec této planety. Jindy sympatická Issová je zde se svou typickou dikcí naprosto zásadně tragický miscast, který činí všechny její vyšetřovací scény nesnesitelně trapné. Ona by ostatně tahle parta tímto lajdáckým způsobem jakýkoliv případ jen těžko rozlouskla, zjevně se jedná až o jakési 356. oddělení. Je mi všech jednotlivých talentovaných složek skoro líto, jenže nutno se postavit pravdě čelem - tohle se zkrátka nepovedlo. ()

Galerie (140)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama