Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

tron 

všechny recenze uživatele

„Mohol utiecť.“ – „Nemohol. Taký on nebol.“ Ak ste aj vy „fanúšikmi“ tejto desivej udalosti z konca 50. rokov 20. storočia, je pre vás seriál povinnosť. Hlavnou dejovou kostrou je vyšetrovanie prípadu, ktorý podľa mnohých dodnes nebol uspokojivo vyšetrený. Táto linka je napriek snahe trochu nudná. Síce to zachraňuje vcelku charizmatický agent KGB a ku koncu, ako sa blíži záver vyšetrovania, táto linka získava drajv, ale predsa len to nie je tak úplne ono a dole to sťahuje aj románik s patologičkou, kedy to tvorcovia mysleli dobre (šikovné a silné napojenie agenta na patologičkinho manžela), ale proste ma tieto scény zase až tak nebavili. No sú tu potrebné, pretože v závere vyšetrovateľovi pomôžu pochopiť niektoré súvislosti s Horou mŕtvych. Ďalšou trošku nudnou (ale pre neskorší dej dôležitou – prsteň, hriechy minulosti, strieľanie na Hore mŕtvych) vsuvkou sú retrospektívy z druhej svetovej, ktorých hlavnou postavou je najtajomnejší a najstarší člen Ďatlovovej družiny -  sympatický Zolotarev podobajúci sa na Pedra Pascala. Najpôsobivejšími scénami sú tie, v ktorej sledujeme ďatlovovcov, ako sa približujú k miestu svojho príšerného úmrtia. Tak si na nich zvyknete, že si možno ani posledný diel nebudete chcieť pozrieť. Oceňujem krásnu, úplne poslednú scénu. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Veľmi presvedčivé spracovanie - chvíľami takmer až dokumentárna rekonštrukcia - známej desivej udalosti z roku 1959, ktorá dlho udržiava v hre viaceré možné príčiny a vysvetlenia tragédie študentskej výpravy na Ural. Výsledná spokojnosť závisí asi hlavne od toho, nakoľko vás uspokojí záverečná interpretácia – ale aj tá je zaujímavá svojou dvojakosťou. Chytrá dvojitá línia seriálu dobre stupňuje napätie a zároveň máme vďaka nej dvojité vysvetlenie - v jednej línií extrémne racionálne a v druhej na totálku mysteriózne – a môžete si vybrať. Nech už ste za ktorúkoľvek variantu, ĎATLOVOV PRIESMYK dokáže úžasne držať pozornosť a neraz prekvapiť - napríklad reminiscenciami a prepojením s druhou svetovou vojnou, čo síce u Rusov neprekvapuje, ale milovníkom záhad, ktorí sú s touto udalosťou oboznámení, zas tak hneď na myseľ nepríde. Aj romantická linka akoby vadí, ale pritom dáva zmysel celkovému konceptu, ako protipól smrti. Pretože vyznenie seriálu ako celku je napokon hlavne myšlienkové a citové, s až metafyzickým presahom vo výpovedi o zle a násilí. Nejde o nejaký konkrétny žáner, čo asi mnohých rozladí, žánrové zaradenie je neurčité, chvíľu je to horor, potom dobová kriminálka, neskôr zase dobrodružný, vlastne až etnografický film. V každom prípade je to parádne natočené, spočiatku až exhibicionisticky (kamerové finesy prvej časti), potom stále menej okázalo, v službe príbehu, ktorý už diváka zaháčikoval, ale tie prachy tam stále vidno, hoc aj po stranách a za okrajom a z hľadiska filmárčiny je to fakt nádhera. A aj scenáristicky – obdivuhodný balans medzi rozumom a citom, medzi racionalitou a duchovnom, vrcholiaci v posledných častiach, naraz cválajúci po viacerých koľajach, neprestáva udivovať. Všetci vieme AKO to dopadne – a ja si už dlho nespomínam, že by sa mi do niečoho tak veľmi nechcelo, ako do poslednej časti, z ktorej som bol už dopredu tak strašne smutný – ale nedokážeme si to odpustiť, túžiac po odpovedi PREČO. A aj keď sa to dozvieme - a uspokojíme sa s týmto vysvetlením - zostáva potom strašne veľa myšlienok a otázok - i keď možno už nie tak priamočiarych, ako "Kto alebo čo zabilo členov Ďatlovovej výpravy ?" ()

Reklama

Beckett51 

všechny recenze uživatele

V závěrečný epizodě to z hlediska logiky v některých momentech neni úplně přesvědčivý a sic se mi snaha tvůrců podat "v realitě" ukotvený vysvětlení zániku Ďatlovovo výpravy líbí, v kontrastu s až Lovecraftovsky nadpřirozenou první polovinou minisérie to potom působí jaksi... neuspokojivě. Možná to chtělo trochu víc vyvážit podíl nadpřirozena a nenadpřirozena už od začátku, což opět přináší otázku, jestli by první polovina byla tak skvělá, jak byla. Dovedu si představit, že na papíře to vypadalo hodně dobře (ve formě knihy si myslím, že by to bylo přímo parádní), ale tady se opět ukázal velmi náročnej proces přechodu z papíru před kameru. Z mýho hlediska ne úplně uspokojivej závěr nicméně nic nemění na tom, že kromě páru klišoidních scénáristických frází, otřesnýho ruskýho dabingu domorodců a některých cringe "efektních" scén (vrtulník hned na začátku?) neni moc co vytknout. Špičkový technický provedení (kamera, filtry, přechody), pěkná hudba, sympatický a dobře napsaný postavy (což už jsem v ruský tvorbě neviděl nějakou dobu) a naprosto skvělá atmosféra (bez ruský propagandy). Hvězdu bych mohl strhnout za tragickej plakát, ale nejsem debil. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Vynikající (až hollywodsky kvalitní) zpracování jedné z největších záhad moderních dějin. Hudba, scénář, výprava, kamera, herci i režie je na vysoké úrovni. Realita se mísí s fikcí tak naivní, že k jejich rozlišení stačí i povrchní znalosti případu. Nicméně právě velké množství fikce na úkor dokumentární hodnoty vidím osobně jako nedostatek. Byť z čistě diváckého hlediska to není ku škodě (spíš naopak). Co se týče teorie o zániku Djatlovovy výpravy, se kterou se zde pracuje jako s definitivní, tak zde je třeba mít na paměti, že ačkoliv má vysokou míru pravděpodobnosti, tak má i brutální nedostatky. Těžko se připouští tak zásadní míra iracionality u tak velkého množství osob v tak kritické situaci. 🎬 80% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Treba vyzdvihnúť, ako bol miniseriál natočený. Udalosti sú reálne a tvorcovia sa rozhodli poskytnúť výklad možných dôvodov, ktoré k tragédii viedli. Dej tvorí niekoľko obsahových, časových a myšlienkových úrovní. Príbeh, z ktorého budete mať mráz na chrbte, aj preto, lebo môžete na koži cítiť  mrazivú atmosféru udalostí, ale tiež vďaka výkyvom počasia, ktoré pochod skupiny ovplyvňuje. Mihajú sa momenty z minulosti, sprostredkované v čierno-bielom formáte o postupe sovietskych vojsk na Berlín na konci vojny, ktorých sa viacerí aktéri zúčastnili. Je 14 rokov po vojne, ale niektoré rany zostali otvorené. Ďalším motívom je mystický, až poverčivý výklad nešťastia, predkladaný v postavách kmeňa Mansi. Nad všetkým kraľuje dvojica – On: vyšetrovateľ v utajení a Ona: patologička. Atmosféra 60-tych rokov v Sovietskom zväze, je ťažké odhaliť, či zodpovedá tomu, ako sa vtedy ľuďom žilo. Atmosféra je napätá od prvého do posledného dielu a na nudu sa sťažovať určite nebudete. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)
  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)
  • Herečka Marija Lugovaja, ktorá stvárnila súdnu pitevnú lekárku, je vegetariánka, preto ťažko znášala scény v pitevne, kde pre realistickosť mŕtvoly boli pridávané kúsky kuracieho mäsa k modelu mŕtvoly, kde jej prekážala hlavne prítomnosť mäsa a zároveň aj zápach. (Mikecat)

Reklama

Reklama