Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Komedie

Poslední recenze (117)

plakát

Úsvit planety opic (2014) 

Tak a přesně k tomuhle směřuje svět od smrti Harambeho. Covid byl jen začátek. Už není cesty zpět.

plakát

Išura - Season 1 (2024) (série) 

Máte na zahradě krtka, kunu, lišku, žížaly, ježka, slimáky a medvěda. Jednou ale přijdete a zjistíte, že medvěda něco zabilo. Co uděláte? Všechny podezřelé nějak vyprovokujete a uspořádáte mezi nimi battle roayle. A zahradu zapálíte. Toť premisa tohoto anime, jen místo zahradních škůdců spolu bojují pochopitelně bojovníci různých ras a zaměření, od šermířů, přes bandity a mágy až k wyvernám a chodícím kořenům (pod kterými se však neskrývá Zdena, ale meče). Obdobně různorodý a chaotický je samotný svět - na bojišti mezi několika městy se pohybují muži ve zbrojích, v zákopech se krčí vojáci s pistolemi, sem tam se objeví nějaký robot či pavoučí mecha pilotovaný nahou a zjevně nadrženou ženou, oblakům dominuje tříruká wyverna ve steampunkovém ohozu a se svítícím mečem a brokovnicí, která nedávno sundala obřího draka. V tom všem chaosu úřaduje svatý rytíř s andělem smrti a kostlivec v kápi, zatímco v ruinách města pobíhá sexy učitelka a mladá supermocná elfka. Že to sice zní strašně chaoticky, ale i cool? No, bohužel to tak jenom zní. Celé anime totiž funguje asi stejně dobře jako Record of Ragnarok - moc ne. Animace úplně nestíhá velmi ambiciózní akci a tempo naprosto zabíjí debilní flashbacky, mnohdy ukazující něco, co stalo doslova třicet vteřin dozadu. Navíc se nedá pořádně sblížit či spolčit s nějakou postavou, jelikož jich je příliš mnoho a žádná nemá dost prostoru. Nakonec tak vzniká pouze nezajímavý a přes svoji nápaditost paradoxně nudný mišmaš, jenž se snaží veškerému dění dodat hlubší smysl skrze únavné politické blábolení a jehož produkční hodnoty pozvedává hlavně hvězdné dabérské obsazení.

plakát

Speed Racer (2008) 

Bizár. Ale jen vizuální, narativně všechno šlape jako vidlicový motor. Jenže samo sledování je fyzicky prapodivně nepříjemné, jako když jíte čokoládu a v puse cítíte něco, co ne šokolate, ne kokos, ne ožech, ne burák máslo, ne nugát, ani marcipán, ne charamel, ne griliáš…Uděláte kuk und fidíte brutální ultra montáže s animacemi přechodů jako z Powerpointu a smrtící dávku počítačových efektů. Ty však už přesahují rámec vizuálního pomocníka a stávají se stylizačním razítkem filmu - ten si nelze splést s jiným, současně však při spoustě akčních závodních scén není pořádně vidět, co se vlastně děje. Obecně celý film na mě působil, jako kdyby ho stvořila umělá inteligence - všechno, co nejsou postavy, je umělé (mnohdy i zem, na které stojí), sem tam se objeví nějaký náhodný prvek, jehož přítomnost není téměř nijak ospravedlnitelná (jeden člen rodiny je zkrátka šimpanz, proč ne, že?) a asi pro přidání hodnoty ve snímku účinkují nadbytečně kvalitní herci. Třeba Hirojuki Sanada. Ale když nad tím tak přemýšlím, v tom si je Speed Racer vlastně podobný s původními Spy Kids, kde se mezi nekvalitními efekty ochomýtali kvalitní herci. Tak či onak, tady Wachowské prostě vyfabrikovali skoro všechno, snad kromě emocí. To musím uznat. K závěru jsem se i bavil a všechna ta akce je svým způsobem vizuálně fakt zajímavá, byť často nesrozumitelná. Jo a angličáky od Hot Wheels byly tehdy taky super.

Poslední hodnocení (1 871)

Úsvit planety opic (2014)

28.05.2024

Zrození Planety opic (2011)

27.05.2024

Išura (2024) (seriál)

26.05.2024

Išura - Season 1 (2024) (série) (S01)

26.05.2024

Speed Racer (2008)

24.05.2024

Tahle země není pro starý (2007)

23.05.2024

Tvoje tvář má známý hlas (2016) (pořad)

22.05.2024

Le Mans '66 (2019)

21.05.2024

Devět kruhů pekla (1987)

20.05.2024

Reklama

Poslední deníček (7)

Další hřebík do rakve Marvelu

Obdobně, jako tehdy kauza s Johnny Deppem de facto pomohla zabít sérii Pirátů z Karibiku a Fantastických zvířat, tak i problémy Johnatana Majorse budou pro Disneyho znamenat možná ne pouze zaškobrtnutí, ale snad rovnou upadnutí. Vystavět více méně celou jednu ságu marvelovek na tváři a talentu jednoho herce, kterého ale nyní budou muset nejspíš přeobsadit, nebyl zdá se nejlepší nápad. Třeba vzniklá situace pomůže uspíšit pád superhrdinského žánrového impéria (leda by se DC a Jamesi Gunnovi povedl ultimátní pro gamer move a restartem zachránili celé DC univerzum). Není totiž už načase pro novou vlnu blockbusterů? Dejme tomu, že vlnu fantasy se podařilo zabít dřív, než stihla nastoupit, ale co třeba videoherní adaptace či comeback klasické 2D animace? 

Další hřebík do rakve Marvelu