Reklama

Reklama

Pracovnice IT oddělení trpící agorafobií najde nahrávku násilného trestného činu a nahlásí ji svým nadřízeným. Uvědomuje si však, že bude muset opustit svůj byt, aby mohl být zločin vyšetřen. (HBO Max)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (139)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovský motiv připomínající svou strukturou především „Okno do dvora“ (1954), je impozantní nejen svou atmosférou v budování napětí a tajemna, ale hlavně skromným a nikam nespěchajícím dějovým vývojem. Právě tím se udržuje napětí a daří se. Agorafobie hlavní postavy Angely dává o sobě vědět už u ní doma, ale především se vyobrazuje venku a pocovidová atmosféra už působí jen jako doplněk. I když je fakt, že pocit izolace a její dopad, zejména v oblasti všeobecné úzkosti, je vyobrazen naprosto reálně. A právě tím je hodně zajímavý charakter Angely a to po psychologické stránce. Vlivem covidové pandemie je uvězněna doma a neochvějně ji paralyzuje už jenom vůle projít dveřmi. Proto doma také pracuje a to analyzováním nahrávek softwaru KIMI, což je ovládací systém tzv. chytré domácnosti, ve kterém manuálně zdokonaluje příkazy. A právě tady vše začne. Po dějové stránce se sice jedná o hodně jednoduchou záležitost, ale jako sonda do dnešního světa vcelku impozantní ve své výpovědi. Svět kolem nás takový, jaký je. Například už ten fakt, že ani tady není sběr dat žádný problém. Každopádně se námětem vyjadřuje zranitelnost a houževnatost a to se stejným přesvědčením. Angelina počáteční křehkost se později stane motivací a hlavně silou. Technologický průmysl se svými zákeřnými aspekty je jen opatrně naznačen, ale i tak z toho lze vyvodit mnohé. Je to film, který v jádru věci poukazuje na víc, než si dokážeme uvědomit, čímž je svým způsobem i moralizačně varující. Každopádně tu máme další filmový počin o struktuře kapitalismu a lidech snažící se proti nežádoucímu vlivu bojovat. Je to i přes svou jednoduchost film, u kterého je třeba vše dobře vnímat a zároveň u toho přemýšlet. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další Soderberghovi hrátky s minimalismem, tentokrát překvapivě v docela žánrovém filmu. I když se to nemusí zdát, Kimi je klasickým thrillerem o zákeřné korporaci, která se může zbavit kohokoliv, kdo jim stojí v cestě. Půlka filmu je jak od Hitchcocka, která se přetaví do klasické "neakční" nahánečky. Není to zlé, Soderbergh umí pracovat s málem a Zoe je fajn. Jen je to takové malé a zapomenutíhodné. ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Najprv ma zaujali modré vlasy. Potom to dievča, v tých modrých vlasoch a aj jej strach z verejných priestranstiev. Príbeh tiež neostal bokom a aj keď asi nie je prvým svojho druhu na svete, disponuje aktuálnymi prvkami a vymoženosťami nastupujúcej modernej doby. To pre staršie generácie, alebo pre niekoho ako som ja nemusí byť (hlavne zo začiatku) až tak lákavé, na konci je ale možné, že väčšina zmení názor. Od Sodebergha je to taký odľahčený malý experiment, ktorý celkom milo zaplnil čas a kvôli celkom sympatickej hlavnej postave (zisťujem že stvárnenej dcérou L. Kravitza) môžem prižmúriť oko a dať tomu s kľudom štyri. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Na zadek jsem z Kimi nespadl, ale zároveň jsem se nijak nenudil. Kombinace různých klišé a známých postupů, Oknem do dvora počínaje a Zvětšeninou konče, naroubovaná na současnost, byla překvapivě svěží, stejně jako modrovlasá mařka s agorafobií za krkem. Zpětně je to celé hodně jednoduché, až primitivní s trochu uchvátaným koncem, ale na druhou stranu 89 minut je v dnešní přepálené době opravdu příjemná stopáž. A Zoë Kravizt velké překvapení ... ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Jebe? To ako vážne? Hnusná, nesympatická, povýšenecká, plochá doska s makovicou na modro chodí dve tretiny filmu po byte a krémuje si ruky, čistí zuby, krémuje si ruky, žerie, sprchuje sa, krémuje si ruky, chatuje, zapichá si, krémuje si ruky, perie, špára sa v zuboch, krémuje si ruky, robí niečo na počítači za čo berie plat, krémuje si ruky, špára sa v zuboch a ku každému sa chová ako totálna piča. Jo a odhalí vraždu. Z nahrávky z ktorej to divák počuje na prvý krát. No ona je taký expert, že sa s tým jebe pol dňa cez profi aparatúru. V momente, keď sa konečne dokope k tomu, aby vyliezla z brlohu na ulicu, začne jebať kameramanovi na hlavu. Zrejme kvalitne zapísalo LSDčko, inak si neviem vysvetliť tie epileptické orgie nahrávané zrejme ajfonom. Zlatý klinec mejdanu je zostava zrejme nájomných vrahov v podaní Large, Goméz a Indicky Clooney, ktorí by nedokázali odpratať ani smeti z koša a nie to ešte nepohodlného svedka. Záverečný fight v byte je ukážka intergalaktického kokotizmu bez štipky logiky a trápnosti, kde jediné, čo za niečo stojí je aspoň tých pár sekúnd Beastie Boys Sabotage. Za to aj ta jedna hviezda. A ak niekomu príde táto metla sexi, tak by mal vymeniť dealera, alebo vyhľadať odbornú pomoc. V opačnom prípade môže začať trtkať deviatakov na základke. Nudná, amatérsky natočená pičovina, kde najlepším kámošom bude play forward alebo skip. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v amerických městech Seattle a Los Angeles. (BMW12)

Související novinky

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

21.01.2024

Není to tak dávno, co jsme tu psali novinky ohledně světa Dannyho parťáků. George Clooney (Gravitace) se totiž nechal slyšet, že existuje hotový scénář, který by byl přímým pokračováním posledního… (více)

Reklama

Reklama