Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to řemeslně povedená detektivka. Diváka to zaujme (přestože neb proto, že to ukazuje i tu nezáživnou, mravenčí práci plnou slepých uliček a tápání), odsejpá to relativně svižně, místy to má i napětí, jakýsi vtip, nebo dokonce něco jako atmosféru.. Na druhou stranu to moc často sklouzává k žánrovým klišé. Některé postavy působí stejně tak zajímavě jako přiblble (Vetchý, Ramba). Celkově to vyzní jako spíše nevyužitý potenciál (třeba ten přínos profilování jsem v tom nějak nezachytil). ()

Stocki 

všechny recenze uživatele

S ohledem na všechny ty odznaky, ať už jsou z Vysočiny, Modravy či snad Budějic, působí tato minisérie pořád nadprůměrným dojmem. Srovnání s Případy bych asi vynechal, ty jsou přeci jen o level výše a dlouho zde asi nic podobného nevznikne. Na zabití pátečního večera či škaredého nedělního odpoledne však naprosto ideální věc. Ondra Vetchý v podstatě hrál jako v Případech, Trojan mi přeci jen přišel lehce nevýrazný ale i tak solidní výkon a Ramba byla v určitých pasážích na uspání, ke kterému však nakonec přeci jen došlo. Solidních 75%. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená kriminálka s výborným mužským hereckým kvartetem policistů - Trojan, Vetchý, Hádek  Taclík doplněná docentovými rodinnými žolíky Švehlíkem a Vlasákovou.  Divokou kartou za ženské policistky je Voříšková Ramba. Je částečně ukázkou nové generace nejen policistů: cítí se nevyužití, úkolováni je nehodnými podřadnými úkoly, vždy mají pravdu, která je v hlasitosti jejich názorů a ne ve faktech, které odmítají.  Na druhou stranu občas tu pravdu mají a něco dokáží. Nakonec jim patří budoucnost. Navíc zestárnou a snad zmoudří. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když se na Docenta podíváte optikou člověka, který má rád novinky na České televizi, tak se zákonitě musíte těšit. Herci v hlavní roli super, pod scénářem podepsaný Josef Mareš, režie Jirka Strach. Všechno je dobře, tedy až do momentu, než si pustíte první díl a scénáristi na Vás vytasí dvě chyby v systému, jak ostatně uvádí sama postava Ivana Trojana. Těmi chybami je právě postava docenta, kterou tu hraje Ivan Trojan, a který coby profesor přišel o práci na škole a tak ho uvrtali do vražd, a postava Terezy Ramba, která se k vraždám dostala taky hodně omylem a její postava by zasloužila spíš pár facek na srovnání. Nicméně Docent působí jako další příběh z Případů 1. oddělení, třeba Ondra Vetchý je tu na totožném fleku. Jen zde se jeho postava chová jak hovado, což je srovnatelné s rolí Terezy. Jejich postavy tu tak strašně kazí to dění, že mě první dva díly dost otrávily. Terezy hláška „pracky vzhůru“ musí rozesmát snad každého policajta ve službě. Naštěstí třetí díl ubral postavu Terezy, přidal solidní napětí a dotáhl příběh do výsledné tří hvězdičky. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

samotný případ sériového vraha, jehož činy si za víc jak deset let nebyl nikdo schopný spojit, natož aby se k němu někdo dostal jakkoliv blízko je ok a má potenciál na slušnou detektivku. Jenže pak je tady to všechno okolo a já se zdráhám uvěřit, že Docenta mají na triku stejní scénáristé jako Případy 1. oddělení nebo Devadesátky. Ještě bych to jakžtakž chápal pokud by šlo o jakousi Marešovu pomstu policii, jenže velmi pravděpodobně nejde a většina věcí je tu myšlena smrtelně vážně. Co se týká postav, tak tady je králem Ivan Trojan, který svého docenta zvládá s prstem v nose a nakonec mu i odpustíte, že se na konci zpronevěří všem zásadám, za které tolik bojoval. Zbytek je bohužel jedno neštěstí vedle druhého. Vetchý tu buď jen křičí, nebo se tváří že mu umřelo štěňátko a už delší čas ve mě klíčí podezření že on vlastně neumí moc dobře hrát. Ramba - kterou mám jinak za celkem schopnou - tady hraje sebestřednou, uječenou k*ndu, která potřebuje všem ukázat že není protekčním spratkem a přesně proto se jako jeden takový chová (přičemž to že je/není dcerou nějakého ministra nemá na příběh vůbec žádný vliv a nikam se to za celou dobu neposune a nic z toho nevyplyne). Poté tu máme dvojku "geniálních" detektivů. kteří jsou všem dáváni za vzor, ale s jejich přístupem by normálně nevyřešili vůbec nic. Korunu tomu nasadí v poslední díle, když před nimi zdrhá pachatel jehož fotku mají v ruce a ujede před nimi autem které hledají a jim to nepřijde zvláštní, nikam to nenahlásí a nijak to dál neřeší. To mě přivádí k samotnému pachateli, což byl nakonec takový blb, že je záhadou jak dokázal policii unikat tak dlouho. Na druhou stranu pokud má policie víc Taclíků a Hádků, tak to vlastně ani záhada není. Samotné vyšetřování pak alespoň občas snese přísnější měřítka, ale i tady se dost sází na náhodu a slibovaný "konflikt" policejní praxe a teorie založené na psychologickém profilování je díky tomu, že k žádnému profilování vůbec nedojde absolutně žádný. Strach je sice zkušený režisér a až na slow motion scénu kdy se Tereza Ramba snaží napít (ta scéna sama má pocitově tak půl hodiny) mu v technické stránce není moc co vyčítat, ale bohužel s takhle špatným scénářem by nic lepšího nevytvořil ani Martin Scorsese...40% ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • K postavě kapitánky Fousové, kterou hraje Tereza Ramba, náleží zásadním způsobem žvýkačky. Sama herečka k natáčení poznamenává: „Vyžvýkala jsem asi tisíc balení růžových melounových žvýkaček a nebudu vám lhát, že už je nechci nikdy vidět.“ (fallrock)
  • Série se natáčela od poloviny září do konce listopadu roku 2023. Na natáčení bylo celkem málo času také proto, aby tvůrcům moc neutekla příroda, aby toho co nejvíce stihli v jednom podzimním čase. (rakovnik)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama