Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

kingik 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem první díl, ale spíše jen jako podkres při práci na compu. Povím vám, nešlo se nad replikami potutelně nesmát. A to se v hlavních rolích představili dobří herci, ale nespláchli špatný dojem. Pořádně jsem nevěděl, o co v tom prvním díle šlo, ale současně sledovat další díl nehodlám. Nej scéna byla, kdy švihák Klem tančil v nějakém baru s Chýlkovou. To jsem se zasmál s chutí. Jinak si z toho dílu pamatuji ještě Kratinu, ale co tam hrál, to vám nepovím, asi kolchozníka. Jinak pokud chcete trávit s modními výstřelky osmdesátých let večery, pak je tohle váš seriál. Za taneční Klemovu kreaci dávám hvězdičku. 10% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TELE-novela. Trocha erotiky - Naďa Konvalinková odhalí ňadro, Ivana Chýlková odhalí ňadro (ne společně :-). Trocha fekál humoru - lejno, které dopadlo na svetr Ivany Chýlkové, je přece čisté. Trocha podivnosti - Veronika Žilková hraje slovenku a mluví slovensky. Trocha podnětů pro módní policii - Marek Vašut má smrtící blond knír (doporučuji mu navštívit akci http://coombal.cz/). Prostě seriál o tom, zda je lepší velkokapacitní kravín či malý chov (inspirace Slunce, seno, jahody?). Speciality: mnoho mrtvých telat, mrtvý pes, zastřelený zajíc a bažant... Je to sice taková socialistická teletníková telenovela, ale mně se líbila, navíc i v sebemenší roli hraje známá tvář. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Ke srovnání s produkcí nekonečných seriálů na prahu 21. století poslouží pádný argument, že by se asi kdekdo z nás raději oženil s kteroukoliv jalovicí z Abrhámova kravína, než aby dostal na výběr kteroukoliv dámu z některého ze seriálů typu Ordinace. Já mezi kravami vyrůstal, ale i bez toho by mi záběry z kravína byly sympatičtější než překližkové dekorace předstírající milionářský bejvák v nekonečném seriálu. Potíž však je, že praktické problémy s moderními provozy upadají v průběhu seriálu do pozadí, zatímco na povrch se nám derou absolutně nezajímavé vztahové záležitosti. ()

ajfelka odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak člověk, který je schopen natočit geniální věc - S čerty nejsou žerty - může vypustit do světa TOHLE. Opravdu ani nevím, jak bych to měla nazývat. Děs a hrůza, dialogy jsou k smíchu, ti herci tam absolutně nezapadají. Pokud bylo cílem udělat opus, který bude oslavovat JZD, měli to soudruzi natočit ve stylu pořadů Můj táta pohraničník nebo Maminka družstevnice, to jsou taky klenoty socialistického televizního archivu, doufám, že už je nikdo z toho trezorového dna nevyhrabe. ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Seriál je nudný, to je fakt. Co mi zde v hodnocení však chybí je konstatování toho, že je to jeden z mnoha seriálů, který byl kritický, řekl bych konstruktivně kritický (to myslím vážně) k systému, v tomto případě k řešení otázek týkajících se živočišné a rostlinné výroby v ČSSR (velkochovy, velkovýroba apod.). Takových seriálů bylo mnoho, stejně jako ostatní filmové nebo dokumentární tvorby (kritika se týkala celé řady společenských problémů) a proto mne celkem dost irituje, když se v dnešní době tvrdí, že v minulém režimu nebyla kritika možná a tehdejší tvorba je často označována jen jako bolševická propaganda. Nicméně tato skutečnost nemůže přebít další fakt, kterým je to, že konkrétně tento výdobytek socialistické televizní tvorby je obyčejná kravina z kravína a proto hodnotím slabými 20%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • V záběru na střechu převráceného Mercedesu je vidět vepředu na jeho boku připevněná kamera. (KM Phoenix)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)
  • Po revoluci režisér Hynek Bočan některé scény ze seriálu vystříhal, hlavně o KSČ. (M.B)

Reklama

Reklama