Reklama

Reklama

Zlato

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva cizinci putují australskou pouští. Virgil (Zac Efron) jede za prací, která mu údajně změní život, a má ho tam přivézt ne zrovna sympatický řidič Keith (Anthony Hayes). Během cesty se jim přehřeje motor auta, a tak musí zastavit uprostřed vyprahlé divočiny. Když Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk u jeho nohou. Začnou kopat a objeví ten největší balvan zlata, jaký kdy kdo nalezl. Prvotní nadšení se promění v bezmoc, když zjistí, že vytáhnout ze země tak velkou hroudu zlata je nad jejich síly. Domluví se na tom, že zlatý balvan bude hlídat Virgil, zatímco Keith odjede do nejbližšího města a zajistí potřebné vybavení. Jenže jsou uprostřed naprosté pustiny a tak je nejbližší město dva dny cesty tam a dva dny cesty zpět. Virgil tak musí zůstat čtyři dny sám uprostřed pouště. K dispozici má nevelkou zásobu vody, trochu jídla a plachtu, která jej má ochránit před žhnoucím sluncem. A pak se všechno zkomplikuje. Nejdřív se Keith o něco zpozdí. Zprvu jen o den, pak o další a další. Virgil pomalu začíná propadat zoufalství. Široko daleko není žádná pomoc, jen písek, kamení a pár pokroucených stromů a keřů. Společnost mu dělají pouze divocí psi, kteří se k němu nepřiblíží, dokud má zapálený oheň. Ale dřevo mu dochází, stejně tak jídlo a po tom, co se přežene písečná bouře, přijde Virgil i o poslední kapku vody. V tu chvíli se začnou dít podivné věci. Je s ním opravdu v poušti někdo další, kdo ho chce o zlato připravit, anebo jsou to jen pouhé přeludy? Tak jako tak, nezbývá mu než čekat a doufat, že se pro něj Keith opravdu brzy vrátí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (163)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes byl po čertech dobrej večer. Byl čas i chuť a tak jsem dal dva filmy. Už dlouho se mi nestalo abych si dal dva kousky a ještě jim nasázel hvězd co to šlo. Na Gold jsem se chystal, ale kamarád gogo76 mne trochu postrčil a já to v pořadí toho všeho co chci vidět trochu upřednostnil. A dobře jsem udělal, páč jsem si zatraceně pošmák. Australácká kinematografie, to je žánr sám o sobě. Já ty jejich filmy prostě žeru a fakt se málokdy stalo bez ohledu na žánr, že by se mi nějaká záležitost od zahnutejch klobouků z druhé polokoule nelíbila. Gold je vlastně postapokaliptickým survivalem. Ale na rozdíl od různých nákaz, invazí nemrtvých, emzáků z jiných galaxií či Mad Maxů je hrdinovi tohoto filmu nepřítelem sama drsná autralská příroda. V Austrálii můžete zařvat v divočině na sto způsobů, přičemž ten nejjednodužší je žízní a vyčerpáním. Vzpomínám si, kterak jsem kdysi viděl jakousi humornou mapu Austálie. Na jihu bylo u pobřeží napsáno great white sharks, na severu u pobřeží tuším cosi jako jedovaté medůzy, ve vnitrozemí štíři a pavouci a na obrovském prostředku mapy bylo napsáno nothing :-). Prostě boží a vše říkající. Herecké výkony pro mne neznámého Zac Efrona byly prostě strhující , Skoro bych řekl, že ho štáb vyhodil někde v pustině in the middle of nowhere s konzervou kočičího žrádla a jednou Poděbradkou bez bublinek a nechali ho pro roli trochu herecky ,,dozrát'' pár dní na sluníčku tak, že maskérů už nebylo třeba. Super byl i ušmudlaný Hayes s nímž už jsem měl ve filmech párkrát tu čest. Tohle navíc napsal i režíroval a tak klobouk dolů hned 3x!  Jo mamon je sviňa. Zlato umí člověka zblbnout, vždyť co se o tom navyprávěl takový Jack London. Je jedno jestli začíná průmyslová revoluce, nebo končí civilizace tak jak ji známe. Zlato se lidem leskne stále stejně a zdá se, že si navzdory věkům stále drží svoji hodnotu. Jakpak by jste se asi zachovali vy? Konec filmu jsem tak trochu předpokládal, respektive jsem si říkal, že by bylo snadné to takto provést. Ale úplný závěr mě dostal, prostě Australáci. Dávám tedy 5 suchých klacků do ohně! * * * * * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Z kraje roku Survival roku.Parádní debut a skvělá one man Show Zaca Efrona, který si sáhl na dno svých hereckých sil.Film má jednoduchý příběh o dvou cizincích cestující skrz australskou pustou poušť, ale při poruše auta jsou nuceni zastavit a čirou náhodou objeví obrovskou nugetu zlata a domluví se, že jeden ( Efron) bude zlato hlídat a ten druhý pojede pro potřebné nářadí, aby zlato vytáhli ven.Film je pomalejší, ale ve svém subžánru splňuje nejpřísnější kritéria a myslím, že obstává na všech frontách s přehledem. Efron hraje výborně ( neskutečná proměna na konci filmu, kde je nutnost pochválit i maskéry). Krom skvělého vizuálu a drsné divoké přírody potěší i všelijaké nástrahy od divokých psů, hada, halucinací, pouštní bouře, žhavého slunce, docházející vody i nevítaných hostů.Potěší i jeden zvrat, který je sice v průběhu čitelný, přesto si lepší vybavit nemohu. Z australských divokých psů jde v závěru neskutečnéj respekt i husí kůže.Film o chamtivosti, vytrvalosti, snech a beznadějnosti.Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 1/5, Herci 4/5.8/10. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Povedený menší film. Zápletka není nijak originální, ale to v tomto případě vůbec nevadí. Režisér, scénárista a herec Anthony Hayes odvedl velmi slušnou práci. Jeho film má nepříjemnou a drsnou atmosféru, hezky natočené scény a Zaca Efrona. Efron to tady fyzicky odmaká a je vidět, že jde až na dřeň po fyzické a psychické stránce. Samotný Hayes má vděčnější roli a zvládl jí dobře. Jedinou nevýhodou filmu je to, že víceméně nepřekvapí. Zlato je povedený menší film s parádním Zacem Efronem. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařená one man show, kde se Zac fakt snaží a dokazuje, že umí zahrát i náročnější role, kde se nemůže spoléhat jen na svůj vzhled a postavu. To ale nestačí. Je zde tolik nezodpovězených otázek, hluchých míst a přetažený konec za vlasy. Navzdory tomu, že film má krátkou stopáž, neskutečně se mi to táhlo a díval jsem se na hodinky. Přitom pointa se dá odhadnout už na začátku. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem více než jsem dostal, takže v poho. Mejkap dobrý, Efron taky, má to myšlenku a závěr, jaký byste od filmu s ním nečekali. Sucho, teplo, puchýře a písečná bouře. Ale festivalovka, kterou by to snad chtělo být, nečekejte. P.S. Taky byste v padesáti stupních ve stanu (t.j. ve stínu) seděli nebo leželi několik dní v botech, kalhotech, tilku a košili? To jediné jsem na filmu nepochopil. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (9)

  • V červnu 2021 získala distribuční práva na film v USA společnost Screen Media Films. Ve stejnou dobu společnost Altitude Films oznámila, že film prodala do všech světových teritorií kromě dvou. (Johnny.ARN)
  • Scenárista a režisér filmu Anthony Hayes o filmu řekl: „Je to vzrušující, napínavý a aktuální příběh o chamtivosti, lidskosti, o tom, kdo jsme, co jsme způsobili světu a kam směřujeme, pokud si nedáme pozor. Mít Zaca Efrona jako svého hlavního herce v tomto filmu je absolutní dar a vidět, co už teď vytváří, je něco, co jsme od něj ještě neviděli. Nemohu se dočkat, až tento odvážný, niterný a filmový snímek předvedeme divákům po celém světě.“ (Johnny.ARN)
  • Film se natáčel v oblasti Flindersova pohoří v jihovýchodní části státu Jižní Austrálie. (TotalFilm.cz)

Reklama

Reklama