Reklama

Reklama

Dirigentka Lydia Tár je na absolutním tvůrčím vrcholu. Sedmým rokem diriguje prestižní německý orchestr, připravuje vydání knihy a uvedení Mahlerovy Páté symfonie, které má být vrcholem hudební sezóny. Lydia působí sebejistě, sebevědomě, dominantně a mocně. Pod touhle na první pohled pevnou maskou se však skrývá normální člověk, s obavami, nejistotami, touhami a potřebami. Zatímco s dirigentskou taktovkou v ruce si je Lydia jistá každým svým rozhodnutím, když opustí orchestřiště, ztrácí často pevnou půdu pod nohama. Někdy jen nepatrně, jindy však zcela fatálně. (Cinemart)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (172)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance. Tohle mělo být o parník lepší podívaná, protože je tu tolik věcí správně. Fantastická Cate Blanchett, perfektní kamera a kompozice, skvělá hudba. Bohužel délka filmu škodí hodně, posledních 20 minut naprosto zbytečných. Velké množství témat, v podstatě všechny jen nakousnuté a filmů schází jakýkoliv vrchol. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Místama se to tváří chytřejší, než ve skutečnosti je, tu obludně dlouhou stopáž to neobhájí, střihač asi jel někam na dovolenou. Ale jako náhled do branže, do které nevidí ani jedno promile populace, je to zajímavé a až voyerský náhled na rozpad jedné výrazné osobnosti je to chvílemi až strhující. A Cate Blanchett budu snad milovat, i kdyby pracovala ve volebním štábu Andreje Babiše. ()

Reklama

NiWi 

všechny recenze uživatele

Specificky natočený film s vlastním stylem, kterým režisér vyjadřuje názory a pocity hlavní hrdinky. Bohužel za celý film jsem se na něj nedokázal napojit, a ve výsledku pro mě Tár zůstal filmem s velmi dobrým výkonem Cate Blanchett, ale ve všech dalších ohledech dost prázdný. Musím ocenit, že film nemá problémy s tempem, takže jeho délka není kámen úrazu. Tím jsou pro mě nevýrazné dramatické či emoční projevy všech postav, chybějící gradace při postupné a zjevné psychické nepohodě hlavní hrdinky. Všechny osobní či mezilidské konflikty jsou vyjádřeny spíše jemnými nuancemi, chybí zásadnější konflikt který by přidal snímku na intenzivitě. Ani k určitým tématům jako je zneužití vlastního postavení nepřistupuje Todd Field nijak zajímavě. Hudební stránka je slušná, ale určitě tím není Tár nijak výjimečný. Ostatně téma vážné hudby mě dost míjí, a ovlivnilo to i můj zážitek, který bude bezpochyby větší pro ty kteří v tomto odvětví umí chodit, a umělecké dialogy mezi postavami jim budou říkat něco více než pouhá jména a fráze na papíře. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Výborné drama a zároveň velice zajímavé nahlédnutí do života úspěšné dirigentky, která celý svůj život věnuje pouze hudbě, hudba je to jediné, co ji skutečně zajímá, obohacuje, je to místo, kde žije a něco cítí.. Cate Blanchett je podmanivý herecký chameleon, takže to opět zvládla bravurně, poklona, klobouček.. Připomínku mám pouze k délce filmu, jinak z mé strany bez výhrad.. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se nachytat a žil v domnění, že nějaká Lydia Tár existuje. Současně zaplatím drink každému, kdo nemá elementární přehled a znalosti o vážné hudbě a vydržel první hodinu nezadřímat. Stopáž je vražedná a také to podle toho dopadlo. Závěr míří do absolutního bizáru a snižuje celkem kvalitní podívanou v prostřední části snímku. Cate Blanchett hraje výborně, čekal jsem ale přece jen trochu víc po všudypřítomných ódách. Zasmál jsem se Marku Strongovi, toho bych v takovém filmu opravdu nečekal. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Všetky scény hrania orchestru sú 100% reálne. Cate Blanchett v skutočnosti dirigovala drážďanský orchester. (Ninfa)
  • Scéna hodiny na Juilliardu byla natáčena na jeden záběr. Cate Blanchett (Lydia Tár) s tím nejprve nesouhlasila, ale nakonec se nechala Toddem Fieldem přesvědčit, byl to prý jediný náznak „protestu“ Cate Blanchett za celou dobu náročné přípravy filmu i samotného natáčení. Ačkoli štáb s Cate Blachett během natáčení této scény „tančil“, jak řekl Todd Field, nevyhnuli se chybě. Při přecházení Lýdie Tár mezi v hledišti sedícím studentem Maxem (Zethphan D. Smith-Gneist) a pódiem je v odlesku pianina vidět jeden ze členů štábu. (Bejdule)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (více)

Reklama

Reklama