Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

Nancy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděla až po shlédnutí Velkého závodu, který je v podstatě to samé, ale přesto se mi Tajný závod líbil víc. Neznám sice doby, kdy byl tento snímek nový, ale můj táta o tomhle filmu vždycky básnil, jak to měli rádi. Z toho vyplývá, že to asi tenkrát bylo hodně oblíbené. Rozdílnost jednotlivých závodníků je určitě právě to, co tento film dělá lepším... nemluvě o hlavní výhře. Prostě taková pohodovka. ()

subic 

všechny recenze uživatele

New Yorkem brzy ráno za svítání se začne rozléhat řev šesti, osmi a dvanáctiválců. Nevím, jestli by to bylo možné i dnes, ale třeba se někdy dočkáme remaku. Jinak je to docela zábavná podívaná i dnes. Unikátní ve vidět vedle sebe černevé Ferrari Daytona, původní Schelby Cobra, staré porsche 911 a třeba Mercedes Benz 300 SL cabrio 70% ()

Reklama

Jiri_Jaros 

všechny recenze uživatele

Doporučuju film sledovat v originálním znění, rozhodně mu to dodá na vážnosti a hodnotě. Není to ani tak komedie - komické prvky víceméně omlouvají to, že někdo natočil film o jízdě ve Ferrari Daytona a Shelby Cobra skrz USA.  Je to však jediný takový film, který má skutečně blízko původnímu závodu včetně použitých vozů. Osobně si vzhledem k některým scénám a soundtracku myslím, že film původně až tak komediální být neměl.  Dvě hlavní dvojice řidičů jsou dobře zahrané i stylisticky dotažené. Hlavně Raul Julia (nar. 1940, Portoriko) roli italského závodního jezdce jménem Franco Bertolini na sebe strhává zaslouženou pozornost. Ostatní postavy jsou v některých případech inspirované originálním závodem Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash (více v zajímavostech) nebo jsou jen stylizované v rámci pestrosti a onoho komediálního nádechu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bylo to jakési jednoduché - tak jednoduché, že by bylo lepší být jednouché. Až moc se to zaměřovalo na Ferrari a Cobru, ostatní jsou tam jenom tak do počtu. Z automobilů mě zaujaly jen některé (Camaro, Cobra, trochu i ten Bentley), to je asi všechno. Místama jsem si říkal, že instrukce pro filmaře zněly: "Snažte se rozbít co nejvíc aut, na děj nehleďte." Herci strašní, obzvláště ten motocyklista, kterej se pořád tvářil a choval jak nějakej šílenec a asi to mělo být vtipné. Ono celkově to vtipné vůbec nebylo. Bylo to dost blbé. A tak nudné, jak toto moje hodnocení. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

A ještě jedna závodní komedie. Na rozdíl od Cannonbalu je to opravdu komedie bez nějakých brutálních scén či úmrtí, ale taky čehokoliv navíc. Chyběli tu kromě Sarrazina, Buseyho a Julii nějací charismatičtější či známější herci. Jinak pár relativně vtipných charakterů (Ital nebo motorkář vedou), občas nějaký kaskadérský kousek (většinou opět motorkář) a jeden umanutej a na konci otrávenej policajt, který se je snaží dostat (a dočká se dílčího vítězství). Mě tyhle závodní filmy moc neberou, takže koukat na to šlo, ale nic strhujícího to nebylo, průměr na 3*. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • V úvodní části závodu projíždí tým Ferrari přes Times Square kolem kina. Je na něm velký poutač na film Čelisti, který byl vydán v roce natáčení, tedy 1975. (Jiri_Jaros)
  • V rámci natáčení bylo používáno také náhradních aut. Například Ferrari Daytona bylo přítomno ve dvou exemplářích, z nichž jedno vlastnil herec Mel Blanc a později jej dostalo Petersonovo automobilové muzeum. Náhradní kus se poté objevil ve filmu Zrodila se hvězda (1976). (jarjarbinx)
  • Fotky dívek v Playboy z prostředních dvoustran na stěnách v garáži, odkud začíná závod: Liv Lindeland (Leden 1971), Heather Van Every (Červenec 1971), Vicki Peters (Duben 1972), Francine Parks (Únor 1974) a  Daina House (Leden 1976). (Maulincio)

Reklama

Reklama