Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Skvelá dark záležitosť a to nielen vďaka Baleho hazardu so zdravím. Spleť paranoických pocitov človeka na okraji psychyského kolapsu je dotvorená výbornou kamerou a old-schoolovským soundrackom, ktorý mi evokoval Hitchcockovu éru. Čo sa týka final pointy, tak naokolo je to dobre zhrnuté. Neprekvapila, ale mala myšlienku a sadla ako riť na šerbel, bez zbytočných otázok. I keď náročný divák bude trochu sklamaný. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Mrazivý snímok, kde atmosféra funguje dokonale. Bale ide za hranice herectva a svojimi 55 kg dokazuje maximálne stotožnenie sa s postavou, nakoľko to preháňa nech už každý uzná sám. Film je vlastne "one man show", to podstatné sa podarilo. Vykresliť zraniteľnosť ľudskej psychiky s následnými dôsledkami. Z postavy Balea ide des, zúfalstvo a bezradnosť, z toho čo prežíva hrôza a zaplavenie negatívnymi pocitmi sa čiastočne prenieslo aj na mňa, až mi z toho bolo miestami ťažko na duši. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený (takový Fincher bez exhibice) thriller s bezkonkurenčním Christianem Balem (šel by z něj mráz po zádech i kdyby nebyl tak šíleně vyhublý), u kterého mi vůbec nevadilo, že jsem tušil, kterým směrem se ubírá. Bylo to znepokojivě působivé i tak. Kdyby scénář (a rozhodně si nemyslím, že by byl špatný) dosahoval kvalit ostatních složek filmu, měli bychom co do činění s jedním z nejlepších filmů posledních let. I tak vysoký nadprůměr a natěšené očekávání dalších věcí pana režiséra. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vskutku bizarní film, svým způsobem až doslova >ujeté< psychodrama o trýznivém pocitu viny, která - ač zasutá kdesi v pozadí mysli - ničí hrdinu doslova až do morku kostí... Ch.B. je v roli pomatené lidské bytosti neuvěřitelně působivý, vyzáblá, strhaná fyzická a psychická troska tápající mezi svými paranoidními představami a realitou je dokonalou kvintesencí zoufalství a marnosti pochopit, co se to vlastně v jeho už tak ponurém a osamělém životě dělníka na okraji společnosti děje. A tak jako jeho zmučený Trevor pomalu nachází pravdu o své vině, i divák si v pomalém a depresivním tempu filmu doslova užívá jeho trýzeň a prozření, až do poslední chvíle ne zcela pochopitelné a jednoznačné. Tenhle film je zkrátka vynikající studií o duševním a fyzickém úpadku člověka, který se chtěl vyhnout odpovědnosti za své skutky, nakonec však v prozření najde vedle trestu i klid a vykoupení... Nu, myslím že po tomhle filmu se i vy s chutí půjdete vyspat, těžko se vám ovšem budou zdát nějaké hezké sny... ;-) . . . Čtyři hvězdičky tedy za film jako takový a celá jedna pátá za až neskutečný herecký výkon Christiana Balea, který už ve své prakticky první významné (byť téměř dětské) roli ve filmu "Říše slunce" ukázal, že jednou z něj bude velký pan herec! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný herecký koncert CH.Bala, ktorý vlastne nezlezie z obrazovky. Film vás nenechá v kľude skoro do konca. Nevieme na čom sme. Kto je? Prečo vyzerá ako kostra? Kto naozaj existuje a kto nie? Film, kvôli ktorému Bale schudol 30 kíl. V dobe natáčania mal 55 kíl! Ako to dokázal? Jednoducho nejedol. Vo filme hrá veľmi dôležitú úlohu hudba, ktorá znie ako z Hitchcockových filmov. Zaujímavé je, že na tento film režisér nevedel v Amerike zohnať peniaze, aj keď bol Bale už istý. Pravda, vtedy ešte nemalo jeho meno taký zvuk ako po Batmanovi, ale to, že je to špičkový herec, viem už od jeho detských čias, kde zažiaril v Spielbergovej Ríši slnka. Kto má rád pochmúrne, nejednoznačné, herecky aj režíjne dokonalé zvládnuté filmy, nemá čo riešiť.80%. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Baleova každodenní strava se skládala z jedné plechovky tuňáka a jablka. Sám Bale chtěl zhubnout až na 100 liber (cca. 45 kg), ale to už mu štáb nedovolil, neboť se silně obával o jeho zdraví. Bale poté včas nabral váhu a svalstvo pro roli Batmana. Bale se k tomu vyjádřil následovně: „Věděl jsem, že potřebuji shodit nějaké kilo, jen jsem nevěděl kolik přesně, aby to vypadalo tak, jak jsem si zhruba představoval, že by moje postava měla vypadat. Měl jsem fotku Hanka Williamse (zpěvák, skladatel) když měl jen 29 let, ale vypadal na 50, asi hlavně kvůli drogám. Byla to fotka po tom, co se dostal z vězení, jen pár měsíců před tím, než zemřel. Byl bez trička a vypadal opravdu jako takový vrak, úplně vyhublý. V duchu jsem si však říkal, že taková postava by se dost hodila do scénáře, a to by měl být ten pravý Trevor image. Tak jsem prostě hubnul a hubnul.“ (Satan)
  • Ve filmu zazní věta „Na nespavost ještě nikdy nikdo neumřel“. Ta samá věta zazněla i ve filmu Klub rváčů (1999), ve kterém hlavní postava rovněž trpí chronickou nespavostí. Také se objevila v knize Stephena Kinga „Nespavost“ z roku 1994. (Ajka1)
  • Trevor (Christian Bale) čte v jedné scéně Dostojevského román „Idiot“, ve kterém jsou dvě z postav pojmenovány stejně jako ty filmové Marie a Nicholas. (Ajka1)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama