Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (233)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sice to viditelně není tak dokonalé jako předešlý Condonův film Bohové a monstra, ale je to velice zajímavý portrét vědce, který ve své době zašel tak daleko, že některé jeho činy šokují ještě dnes. Skoro mě překvapuje, že se v zemi, kde se téměř všichni tváří, že by bylo lepší, kdyby se o sexu vědělo tak málo jako před těmi padesáti lety, vůbec našlo studio ochotné natočit o Kinseym film. Ten vyloženě zdobí famózní herecké výkony Laury Linney a Liama Neesona. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako zkušený gigolo mám nejen jistou povědomost o tom, že děti nenosí čáp a že při orálu k otěhotnění nedochází, ale ovládám i obě dosud objevené sexuální pozice. Zejména v poloze "na lenocha" patřím ke světové elitě. Pan Kinsey však žil v době, kdy sex sloužil pouze k plodění dětí, nemanželský sexuální chtíč byl považován za nemoc a časopis Maxim nevycházel ani v samizdatu. To byly tak skvělé podmínky pro výzkum, že panu Kinseymu rozhodně závidím to, že on byl tím vyvoleným, který to začal zkoumat. Kinseyho vědecká práce byla zkrátka zajímavá, ale určitě si zasloužila méně uměleckého střídání černobíla s barvou a o něco vyšší žhavost. V této podobě byl film zábavný asi jako dvouhodinová přednáška o žlabatkách a to je poněkud škoda. ()

Reklama

Jansen 

všechny recenze uživatele

Nemám rád životopisné filmy, nemám rád biologii, nemám rád biology a mám rád tento film. Ještě skoro před padesáti lety na tom byli lidi opravdu docela špatně. Potom musel přijít člověk, který byl do třiceti panic, aby jim dal jasné odpovědi na jejich otázky. Ano sex byl jedno velké tabu, což nám ve filmu přibližují, dnes už humorně působící, konverzace. Liam Neeson ztvárnil osud muže, který se pustil do boje proti puritánské společnosti a kterou byl nakonec převálcován, i přesto ale pomohl spoustě lidí. Díky profesore Kinsey, kvůli vám a vám podobným jsme na zakladce měli sexuální výchovu. (Když si vzpomenu, jak se to některým starším paním učitelkám nelíbilo:) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kdy jste měl svůj první sexuální styk ??" - "Ve čtrnácti !! S jednou krávou.." ;) Jedinečný Condonův životopisný snímek, jehož údernost umně staví jak na vycizelovaných dialozích, tak i na vizuální stránce věrohodně vykreslující dobu největší "slávy" americké prudérnosti a pokrytectví, skládající poklonu novodobému kacíři a ve své podstatě doslova obsesivnímu sběrateli, entomologovi a sexuologovi Alfredu Kinseymu !! Výtečná dobově věrohodná hudba, výjimečné herecké výkony Laury Linney, Liama Neesona a za mě především Johna Lithgowa v celé své nahotě, v neposlední řadě i střih ( A to nejen ten Neesonův ;) ) dělají z Kinseyho velmi lidskou biografii, která stejně jako její hrdina bruslí na velmi tenkém ledě v závislosti na tom, kolik si je přemýšlivý divák schopen sám o sobě přiznat a kde stojí jeho vlastní hranice morálky, čímž však spolu se stářím příběhu snímek sám sebe připravuje o možnost být šokujícím !! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kinsey je taká čistodušovská životopisná dráma s vysokými ambíciami, ktorá pohľadí po duši, poteší kvalitnými hereckými výkonmi, množstvom známych tvárí vo vedľajších úlohách a v tomto prípade otvorenosťou, akou pristupuje k téme. To je spôsobené tým, ako k sexu pristupoval sám Kinsey a treba poznamenať, že mu z tej vedeckosti už začalo trochu hrabať. Film sa neprekvapivo vyhýba ťažším obdobiam života Kinseyho, o ktorých síce nič neviem, ale asi nemal v živote na ružiach ustlané. Manželstvo si asi tiež prešlo zopár vážnejšími krízami, o ktorých sa ale nič špeciálne nedozvieme. Takže po formálnej stránke je film stále krotký a to aj napriek tomu, s akou otvorenosťou sa tu hovorí o sexe a aj napriek tým zopár zobrazeným diapozitívom na Kinseyho prednáške:). Ja som stále v jeho škále jedna až šesť na jedničke a dúfam, že to tak aj zostane. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Po Alfredu Kinseym byl další průlomovou postavou zabývající se výzkumem lidské sexuality doktor William Masters. Julianne Nicholson (Alice) si 10 let po snímku Kinsey zahrála v seriálu právě o něm – Masters of Sex (od r. 2013), kde se představila jako doktorka Lillian DePaul. (Candice)
  • Snímek je inspirovaný knihou Jonathana Gathorna-Hardyho „Sex the Measure of All Things: A Life of Alfred C. Kinsey“. Zoolog a sexuolog Alfred C. Kinsey (1894-1956) rozvířil hladinu veřejného mínění zejména svými výzkumy, jejichž závěry publikoval v knihách s výmluvnými názvy „Sexual Behavior in the Human Male“ (1948) a „Sexual Behavoir in the Human Female“ (1953). Až do své smrti se věnoval výzkumu sexuálního života vězňů a Evropanů. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama