Reklama

Reklama

Falcon Lake

Trailer 3

Obsahy(1)

Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé. Vzniká mezi nimi nerovnocenný vztah, který nejasně balancuje mezi romantikou a manipulací. Na břehu jezera, které je opředeno duchařskými legendami, prožívá Bastien prázdniny, které nenápadně změní všechno, co znal. Kluk přestává být klukem, hra přestává být hrou. Dětství se mění v jeden z mnoha přízraků. Debut známé quebecké herečky Charlotte Le Bon je stylovou delikatesou, která v sobě obratně spojuje romantickou komedii o dospívání a mysteriózní drama o místě, na kterém se z lidí stávají duchové. (Artcam Films)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (55)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Dospievanie a prvá láska ako zo života a nie ako z filmu. Celkovú autentickosť leta pri jazere podčiarkuje farebná paleta home videa spolu s obrazovým formátom 4:3. Zaujímavým ozvláštnením je ľahké šmrncnutie do horroru v práci s kamerou aj v niektorých témach. Film, čo nestrhne príbehom, ale náladou a poetikou. To na mňa zaberá málokedy, tomuto malému kanadskému artovému filmu sa ale podarilo dostať sa mi pod kožu. 7+/10 ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Co je realita a co je jen v představách dospívajícího chlapce, který se jedno léto na jednom místě u jezera stává oddaným průvodcem starší dívky? Probouzející se sexualita, náznaky, nevyřčenosti, hledání sebe sama. Skutečně je nemožné kousnout se do krve? Co o sobě v období dospívání víme kromě toho, že si nejsme jistí absolutně ničím? Jak snadné je ztratit se sám ve své nejistotě a ve vodách jezera? Po vizuální stránce mě bavily scény s deštěm. Chválím hudbu. Chlapec v roli Bastiena naprosto uvěřitelný.  Ale že bych pěla ódy? To ne. 65% ()

Reklama

AdamXB-1 

všechny recenze uživatele

Pečlivě vrstvená Coming-of-age story v minimalismu Quebeckého jezera, kde Charlotte Le Bon v malých dávkách šikovně přidává napětí a dokáže tak na diváka přenést atmosféru "hrůzy" nesmělé mladé lásky. Vyzdvihnul bych i její práci s "dětmi" v hlavních rolích, kterým se bez přemýšlení dá věřit každé slovo, pohyb a výraz. Falkon lake je tedy pomalý snímek o dospívání, jež po svém závěru zanechá velké množství otázek, na které si už každý musí odpovědět po svém. ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

Až na to lehké šmrncnutí mysteriózní atmoškou, si film na nic nehraje a dokáže sondovat duši teenagera až neuvěřitelně přesně. Zachycuje bolesti dospívání, které mám(e) ještě v živé paměti, s lehkostí a bez příkras a jen občas do diváka tak lehce cvrnkne, aby ho rozhodil v jeho zdánlivé jistotě, jestli se dívá na drama nebo se už nechává unášet imaginací o duchovi z jezera. Možná mnozí s vás také zažili takovou letní dovolenou spojenou s objevováním opačného pohlaví i sebe sama. Ta snaha zapadnout a někdy jít i trochu přes hranu, napít se poprvé, jít do neznámých vod, to všechno tam bylo. Vlastně i ten vztah - nevztah odpovídá (ne)vyzrálosti obou hlavních hrdinů a jeho křehkost a jakási rozpačitost mi na tom byla velmi sympatická. Cením si, že Charlotte Le Bon nevodí diváka za ruku nějakými přepjatými emocionálními scénami. Naopak používá drobné nuance a záchvěvy - například v podobě scény ve vaně nebo společné usínání či závěrečné tahanice o telefon v trávě, v kterých se skrývalo ono nevyřčené COSI, co oba cítí a zároveň ještě neví, jak to pojmenovat a zda je to opravdu ono. Ten pocit se zde podařilo zachytit tak dokonale, že mě fyzicky šimral někde uvnitř. Cením také výborný soundtrack, nasnímání na filmový materiál a práci kamery s přirozeným světlem. Za mě naprosto skvělý, autorsky sebevědomý a vyladěný režijní debut, na který jen tak nezapomenu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Charlotte Le Bon přichází s geniálním nápadem zachytit teen romanci formálním slovníkem hororu. Protože co jiného je děsivější, monstróznější a více zneklidňující než dospívání s jeho ostychem, nejistotou opakovaných citů i přetvařovaným frajeřením před ostatními. Už samotný tento nápad by mohl stačit, ale "Falcon Lake" nad to navíc vyniká tím, jak úchvatně odpozoroval a jak následně delikátně a empaticky na plátno otiskl ono zjitření, obavy i nemotornosti první velké teen lásky, kde se ještě v onom drásavém napětí sváří dětinská naivita a křehkost s hormonálně rozbouřenou tělesností. Zpočátku může pozvolné tempo a žánrové budování napětí působit nemístně, ale když na ně člověk přistoupí, zaryje se mu nejen pod kůži, ale i do srdce, a možná i zpřítomní vlastní staré šrámy či prohřešky. Ponořit se pod hladinu "Falcon Lake" je tak výstižně bolestivé a současně romanticky krásné. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie snímky prebiehalo od 23. júla do 29. augusta 2021 v kanadskej provincii Québec. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama