Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý popis vztahu syna s nevlastním tátou z té hrůznější......hodně hrůznější stránky. Film založený především na charakteru tří hlavních postav /matky, syna a otčíma / je mimořádně povedený zásluhou strhujících hereckých výkonů. Ellen Barkin zahrála roli matky úžasně a její situaci jsem jí ani na jeden okamžik skutečně nezáviděl. Navíc po delší době zase ženská hrdinka, která má můj obrovský obdiv. Ženský to na tomhle světě mají někdy opravdu nesmírně těžké. Pak tu máme De Nira. Teda to co předvedl mě vyrazilo dech a to i přesto, že jsem si uvědomal, že se koukám na De Nira, tedy na hereckou bezchybnost, ale tohle už opravdu není hraní to je dimenze pro kterou se nevymyslel ještě název. No a na závěr jsem si nechal Leonarda DiCapria - naprosto bezchybný herecký výkon, který nemohl nechat žádného diváka v klidu. Za svůj dřívější názor, že Leonardo DiCaprio neumí hrát, si nechám dát v SM salonu 25 ran na holou. Díky mimořádným hereckým výkonům se film změnil v silnej emotivní lomcovák. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Režisér Michael Caton-Jones využil mladistvého vzhledu tehdy osmnáctiletého Leonarda DiCapria a ostříleného Roberta de Nira..oba postavil proti sobě ve "hře" na otčíma a nevlastního syna. Leo už v roce 1993 dokazuje své kvality a v tímto dramatem se také dostává mezi hollywoodské top hvězdy. "Shut your pie hole!" ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívne životné príbehy s podobnou dejovou schémou mám veľmi rád, takže v tomto smere som bol nadšený. Aj herci boli super, Niro si tu strihol riadneho slizáka, aj keď záporák, no svojim spôsobom potiahol celý film. V niektorých momentoch to síce strácalo na dramatickej sile a občas skĺzavalo do zbytočných šedivých odbočiek, no celkovo veľká spokojnosť. Dôležité je ísť si za svojim a vydržať. A človek má šancu vyhrabať sa aj zo žumpy. Všetko je v našich rukách a najmä v hlave. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to celkem fajn. Hodně na mě zapůsobilo, že to bylo životopisný. Spoiler: Kdyby to byla fikce, tak by Leovi nejspíš ten prst ukousl a Leo by ho zabil a to by bylo na mě zbytečně přehnaný a předvídatelný. Jediný co mi vadilo byl ten konec. Jak se najednou sebrali a odkráčeli vstříc novým osudům. Bez ničeho, bez peněz, bez balení...Tomu navěřím ani za mák :) ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Další, kdo se bude opakovat. Di Caprio ukazuje, proč je jedním z nejtalentovanějších herců současnosti, De Nirova exhibice je sama o sobě úžasná (jeho skautský obleček je k popukání). Snímek se zaměřuje především na Tobyho dospívání a postupně se komplikující "vztah" k nevlastnímu otci vrcholící závěrečnou bitkou. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Robert De Niro navštívil během příprav na natáčení profesora Tobiase Wolffa (autor předlohy filmu, jenž byl mladým Tobym  - Leonardo DiCaprio) aby se dověděl o jeho otčímovi Dwightu Hansenovi, jehož měl hrát. Wolff o De Nirovi později rád vyprávěl svým studentům na univerzitě, protože herce podobně pohlceného svou rolí ještě neviděl. (ČSFD)
  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)

Reklama

Reklama