Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Prima počin s neokoukanými a velmi uvěřitelně hrajícími herci. Scénář, který nedělá ani z nich, ani z diváků debi… hlupáky a předkládá příběh jako cibuli. Postupně se díky flashbackům odkrývá, co se osudnou noc před 5 lety stalo, i jaký vliv to má na současné chování protagonistů (především dívky) a zároveň, jak ozvěna staré události může nečekaně vykolejit poklidný život (především chlapce). Ani ve finále nakonec nevíme přesně, co se stalo a já bych nechtěla být soudkyní téhle záležitosti. Byl to zločin, nerozum, pomsta, snaha o zviditelnění se? Všechny tyto motivy mohly hrát větší či menší roli. Na seriálu oceňuji téma i jeho uchopení a dobře prokreslené či načrtnuté některé charaktery. Dialogy však někdy sklouzávají k nepřesvědčivému klišé a některé postavy jsou přece jen příliš karikaturní. Přesto: díky za tohle minitelevizní dílko, které by si fakt v médiích i na sítích zasloužilo větší prostor. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočená sonda, jak pět let stará a pro některé zdánlivě banální záležitost může i po několika letech rozesrat životy tolika lidem. Líbil se mi výběr interiérů (ten oprejskanej podnájem na Žižkově nebo kde to). S malinkými výhradami výborné herecké výkony hlavní dvojice, zcela bez výhrad perfektní obě matky (Vanda Hybnerová, Gabriela Míčová) a cynická nakladatelka (Dana Marková). Dvě závěrečné scény jsem si musel dát opakovaně. Fakt dobrý. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně natočeno! Ukazuje se velká výhoda webového seriálu, u nějž může mít každý díl jinou stopáž. Drobné připomínky bych měla ke scénáři, na rozdíl od ostatních mě netahají za uši dialogy, ale poněkud mi vadí manipulace s divákem. Scénář se tváří jako vyvážený, nikomu nestranící, leč pod touto slupkou je jednoznačně na straně Terezy. Ale možná také není. Tereza, jako lesbička každým coulem, vlastně nenávidí chlapy, takže se prostřednictvím Davida rozhodne pomstít mužům. I takhle by se dalo vyznění scénáře pochopit. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chytrý seriál, který reflektuje proměňující se vztahy, pohled na určité situace v životě a rozhodně nikomu nestraní, jen by se měl divák snažit sledovat dění nezaujatýma očima, pokud to aspoň trochu jde. A ten konec je opravdu hodně bezvýchodný - a realistický. Samozřejmě, když seriál porovnáme s nejlepší zahraniční produkcí (a měli bychom srovnávat srovnatelné), český prohrává, ale i tak je Pět let jednoznačně krokem vpřed. A to se cení. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to na ČT1 rozčleněné do dvou dílů a v podstatě nebylo poznat, že původně šlo o webový seriál. Výběrem námětu i vysokou řemeslnou kvalitou Pět let totiž zastíní kdejaký televizní film. A nejspíš ani v kinech by tomu mnoho současných tuzemských snímků nedokázalo konkurovat. Každopádně se jedná o povedené svěží dílko, které sází na silně rezonující společenské téma znásilnění a mladé neokoukané herce. Ve výsledku pak příběh dává více otázek než odpovědí, což rozhodně není na škodu, ba právě naopak. Ať si to každý přebere po svém. Ta hranice, kdy se všechno může pořádně zvrtnout, je opravdu tenká. (85%) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)
  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama