Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Krakonoš si libuje, hory doly slibuje." Potměšilý a nevýchovný, ale v jednotlivostech zábavný prequel krkonošské klasiky, aneb kterak Rýbrcoul, coby téměř holobrádek, nejprve potřásal parohama, tatata...takovýma, naivní vrchnosti nasliboval hromadu jablonecké bižuterie XXL rozměrů, načež udělal jen křišťálový fakáč, lstí u sebe zotročil děvčátko z hor a nakonec číhal na krkonošských útesech (heh???) a zíral střídavě do kraje či do Trhliny, zatímco mu za zády do chaloupky lezla škodná (za castingovou chybou, krasavicí Liduškou, lidově zvanou Ohrňpysk) a aby té hrůzy nebylo málo, tak opodál v jeskyni cupitala podivná digitální myšosrnka. Tohle vše si do bloku pilně zapisoval badatel Jiráček, bohužel nehraný Ondřejem Havelkou (ten by mi do role sednul, jak prdel na národopisný hrnec). KVÍZOVÉ OKÉNKO: [][] V 84 minutě krkavec na plotě omdlel, protože: A) Mu došlo, že brácha se polepšil (čti zblbnul). B) Došlo mu, co starý mládenec Krakonoš myslel tou péčí o zahrádku (Liduščina "zahrádka", čili bobr). C) Došlo mu, že kvůli darovací listině zůstane navěky chudý. D) Došlo mu, že kvůli chybějící stránce scénáře (Ptám se naposledy, komparzisti, kterej dobytek ji vytrhnul?!) zůstane navěky ptákem. [][] Uhodli jste, za D) je správně. Což je špatně, neboť děsně nespravedlivé. Kdo šlohnul šutr? Ha? Mladší brácha. Kdo lhal Krakonošovi? Ha? Mladší brácha. A kdo za to má trpět? Samozřejmě starší brácha. Přitom Adamovi jasně řekl: "Zalov v pytlíku, vytáhni největší bižu a odevzdej." Chudák Štěpán, za dobrotu na žebrotu. A pak že jsou pohádky výchovné. Jakožto starší bratr dvou mladších sourozenců nesouhlasím a protestuji. Čtyřikrát!  P.S. "Kočka musí z domu!" :-)) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco pro mne, milovníka loutkové série, večerníčkovského seriálu, TV pohádek Co poudala bába Futeř, O vysoké věži, Dvě Cecilky, Jak Anče s komtesou, O Emínce a Havlíčkovi... a ostatně i těch tří německých filmů o Rüberzahlovi, které u nás dávali tuším na Nově, ačkoliv už je tam ta poetika jiná. Docela jsem se bál, co s tímhle nmětem tvůrci provedou, ale mile mne překvapil jak dotažený scénář, tak spousta hlášek včetně odkazu na Trautenberka (!), slušné herecké výkony, naprosto dokonalá výprava, navc to m celé velmi pohodové a příjemné vyznění. Na tuhle pohádku se rád časem podívám znovu. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Krkonoš 19. století rozhodně předčí všechny ty okoukané zámky. Jenže se v ní nachází zejména bludiště milostných trojúhelníků roztažné na přehnaných 100 minut. Leoně Skleničkové bych horalku docela věřil, David Švehlík také působil jako opravdový pán hor. Na odlehčení tu pak byla humorná postava hraná Ondřejem Sokolem. Z výsledku nejsem nijak na větvi, ale aspoň je vidět, že ani vánoční pohádky se nemusejí dělat podle stále stejného vzorce. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jako vánočním pohádkám ČT moc nefandím, tak tahle se celkem povedla. Otázkou je, jestli se to dá považovat za pohádku. Přišlo mi to takové dost vážné. Díváme se na Krakonoše úplně z jiného úhlu, než jak ho známe z večerníčku. Dost se tu řeší i jeho minulost a původ. Herecké obsazení je opravdu povedené. Chválí se hlavně projev Davida Švehlíka v roli Krakonoše, a to hlavně ze strany dam. :D Určitě je příjemné as na tuto postavu a legendy s ní spojené podívat i z jiného úhlu pohledu. "Je to lhář a podvodník!" ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Než jsem přesedlala na disneyovky, tak mezi moje oblíbené činnosti patřilo sledování televizních večerníčků (a díky listování v TV programu jsem se prý naučila ve čtyřech letech číst). Jakkoli zbožňuju všechno kreslené a animované, tím nejoblíbenějším večerníčkem pro mě byly Krkonošské pohádky. Z Krakonoše ztvárněného panem Peterkou jsem měla vždycky respekt, líbili se mi Anče s Kubou a taky hudba. Postavu Krakonoše si dnes málokdo představí v jiném pojetí, přesto se o to pokusili tvůrci nové vánoční pohádky České televize. A jak se jim to povedlo? Na úvod musím podotknout, že pohádka patří mezi moje nejoblíbenější žánry a každý nový český/slovenský příspěvek vyhlížím s napětím. Posledních pár let mě ale vánoční televizní novinky příliš neuchvátily (poslední čestnou výjimkou budiž DOBRÝ DEN). Krakonošovo tajemství rozhodně v některých ohledech vyčnívalo - zajímavým "neprinceznovským" námětem a vůbec odvahou ukázat Krakonoše jako osamělého muže toužícího po dívce, která by ho mohla milovat (a starat se o jeho domácnost). David Švehlík titulní roli zvládnul na výbornou, líbili se mi rovněž neokoukaní herci v dalších rolích (Jana Nedbala už mám rok v hledáčku). Děj ale bohužel plynul na 100 minut dost pomalu, a ačkoli kvituji, že příběh necílil primárně na nejmenší diváky, mohlo se do něj dostat trochu víc pohádkové atmosféry. Takže za mě výsledek: méně zapomenutelná vánoční pohádka než v předchozích letech, ale klasikou reprízovanou v hlavním vysílacím čase se asi nestane. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

Reklama

Reklama