Reklama

Reklama

Komedie s hořkým podtextem o jednom soudním případu, který prověřil lidské charaktery, má všechny klady autorského talentu Z. Svěráka. S humorem a s porozuměním vypráví příběh bývalého učitele na okresním městě Moutelíka (Vlastimil Brodský), který se dostal před soud kvůli pohlavku, uštědřenému synovi z prominentní maloměstské rodiny. Proces dostane začínající právnička (Z. Bydžovská), která pozná v Moutelíkovi charakterního člověka a pomůže mu znovu získat lidskou důstojnost, i když po právnické stránce je proces neúspěšný… (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Srazit diváka svým hereckým výkonem na kolena je pro Vlastimila Brodského standart, ale přesto mě zas a znova jeho projev dojímá a udivuje - jako tady. A Zuzana Bydžovská mu v roli idealistické obhájkyně zdatně sekunduje a pomáhá, zvlášť při závěrečné řeči. V podobě Svěrákova scénáře vzniklo něco, co má bez ohledu na dobu, ve které se děj odehrává, platnost kdykoli, protože morálka, to je oč tu běží. A já jsem to skoro celé probrečela. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Brodského postava mi velmi připomínala jeho roli ve filmu "Mapa zámořských objevů", také učitel - dobrák - problémy se žáky...Ze začátku jsem si až říkal, jestli se nejedná o pokračování.  Asi v každé třídě se našel nějaký takový grázl, který dokázal zneužívat dobráckého přístupu svých učitelů, a do budoucna se to také asi nezmění. Za celý film se v podstatě nehneme ze soudní síně, což ale vůbec nevadí, protože na atmosféře to nijak neubírá. Je to taková zajímavá sonda do morálky společnosti 80. let, otázkou je, co tím asi chtěli soudruzi tehdá říct? Že by se v socialistické mládeži vyskytovali nějaké pochybné existence? No to snad ne?! ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zpracování á la studiová televizní inscenace z 80.let mě tady překvapivě vůbec nerušilo. Nevím, jak se k tomu scénáři dostal Svěrák, ale je naprosto Nesvěrákovský a velmi vážný. Zpočátku jsem se trochu ošíval a některé dialogy mi připadaly divné. Postupně mě tento film ovšem naprosto upoutal, dal mi i několik velmi zajímavých myšlenek a velice silně na mě zapůsobil. Žádná komedie, ale téměř filozofické a nadčasové drama ze soudní síně. To je prostředí, které mi přijde velmi zajímavé. Brodský většinu času jenom sedí a kouká, ale on jenom svým pohledem dokáže dojmout. Bydžovská je opět velmi zajímavá svým svérázným stylem herectví a do tohoto filmu sedla jako ulita. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Inscenace z pera Zdeňka Svěráka, která patří do Zlatého fondu českého televizního filmu. Vynikající Vlastimil Brodský v hlavní roli obžalovaného a neméně skvěle hrající Zuzana Bydžovská v roli jeho obhájkyně. Zápletka přímo ze života dokonale zrežírovaná Františkem Filipem. Tak to v životě chodí pořád dokola, ať je jakákoliv doba. Ještě nesmím zapomenout na krásný hudební doprovod Jaroslava Uhlíře. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Příběh bývalého učitele, který uštědřil bývalému žákovi výchovný pohlavek za sprostotu a skončil u soudu, mě vtáhnul od prvních minut, postaral se o to pan Brodský, byl jedním slovem úžasný.. Mladinká Zuza Bydžovská se mi zamlouvala, ať už svým zaujetím, energií, odhodlaností či ochotou bojovat za slušného člověka.. No a Josef Abrhám tentokrát v roli právníka, nepříjemné osoby na druhé straně barikády, opět skvělý.. V závěru se mi zamlžily oči, takže ode mne plný počet.. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Frázi „Nepozdravil jsem pana učitele, protože už nás neučí“ nepoužil Zdeněk Svěrák naposled. Stejná věta zazněla i ve filmu Vratné lahve (2006). (Panfilmex)
  • Během natáčení pana Brodského málem přejel projíždějící autobus. Incident je dokonce zachycen ve filmu. (Haniczka)

Reklama

Reklama