Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech

(seriál)
  • angličtina Hospital at the End of the City Twenty Years On
Česko, 2003, 12 h 27 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Petr Zikmund

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Ladislav Frej st., Josef Vinklář, Jana Štěpánková, Eliška Balzerová, Iva Janžurová, Josef Dvořák, Daniela Kolářová, Ladislav Chudík (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V novém pokračování se znovu shledáme prakticky se všemi hlavními postavami Dietlovy nemocniční ságy. Pochopitelně – primář Sova (Ladislav Chudík) už není ve svém pokročilém věku středem dění. Na jeho místě však stále pevně stojí primář Arnošt Blažej (Josef Abrhám). I jemu už táhne na šedesátku a to je důvod, aby se za sebou ohlédl, aby bilancoval svůj život. Jenže Blažej rozhodně ještě nekončí a nachází v sobě stále dost sil, aby znovu zvedl prapor – nejednou i za ty druhé. (Česká televize)

(více)

Recenze (255)

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Původní seriál považuji za to nej z našich seriálů a tak jsem byl zvědavý jak se s "legendou" popasují další scénáristé a režiséři. Nechci být přehnaně kritický - z toho kvanta materiálu, který jsem viděl se mi i nějaké věci líbily, ale celek působí jakoby s původní Nemocnicí měl společná jen jména postav. Naštěstí tu jsou Abrhám, Janžurová, Vinklář, kteří utáhnou i slabší věci. Tuším kde se stala hlavní chyba - v této sérii totiž chybí humor a vypjaté situace jsou tu tak trochu samoúčelné. Z doktorky Čeňkové se stala zmatená stařenka, z mladého Sovy a jeho manželky jsou záporné postavy (které podbarvuje teatrální hudba), linie potomků jsou nezajímavé... atd... Je mi líto, ale nepovedlo se to, očekávání byla převysoká. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie 1 *. Je mi líto, ale nemůžu jinak. Připadalo mi, že herci - a zejména ta stará garda - si se svými rolemi nevěděli rady. Ten pocit jsem měla jak u Josefa Abrháma, tak u Elišky Balzerové i Ivy Janžurové. Prostě pokud není dobrý scénář, který by měl alespoň jakous takous logičnost ve vývoji postav, tak není kde brát. A vznikne pak paskvil jako je tento. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku bych měl říci, že natáčet pokračování původní "Nemocnice" byl samozřejmě komerční kalkul a vlastně velká hloupost. Když jsem se navíc dozvěděl, že tvůrcem bude Bočan, začal obavy. Po zhlédnutí mohu s klidným srdcem říct - není to zas tak zlé. Skutečně nechápu, jak to může někdo srovnávat s původními díly. To jste si opravdu mysleli, že mohlo vzniknout něco, jako tehdy? To je utopie. Bočan mě překvapil docela živou vizuálností a celkovou režií která byla na standartní úrovni. Scénář má zajímavé postavy a slušné příběhy, ale je zoufale nedotáhntý. Z toho potom vychází naprázdno i pár zajímavých situací. Herci docela ujdou a hudba není špatná. Scénář by to chtělo krapet chytřejší, méně konfliktů a více prostoru starším postavám. Jenže radí se strašně jednuduše a tady s tvůrci soucítím.Po dvaceti letech už "Nemocnice" nebude nikdy jako dřív, ale takhle se na ni nekoukejte. Je to nový svět a pokud se od toho odprostíte tak jistou kvalitu dneška tam najdete. Chce to srovnávat s tím, co je dnes, ne tím co bylo. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně asi nejlepší ze všech Nemocnic. Líbil se mi děj, který diváka dokázal udržet u obrazovek. Herecké výkony některých představitelů sice trochu pokulhávaly, ale zase na druhou stranu se člověk u nich nenudil, jelikož v jistých momentech dokázaly pobavit. Samozřejmě, že v seriálu byli i herci, kteří prokázali mistrnný výkon. Jo a líbila se mi znělka. Po pár letech jsem si koupil komplet seriál na DVD, takže až bude trochu více času, rád si ho připomenu. Hodnotím lepšími třemi hvězdami. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečné a špatné pokračování osudů legendární nemocnice na kraji města je nemožným rejžováním na slávě svého předchůdce. Nemocnice na kraji města měla své nedostatky, ale byla výborně napsaná panem Dietlem a výborně lidsky zahraná představiteli rolí doktorů, sestřiček i pacientů. Každá postava byla hutná a propracovaná a celé to vyznělo mile a díky několika postavám, kterým vévodil vynikající doktor Štrosmajer pana Kopeckého, i velmi zábavné. Pokračování po čtvrt století je nudné, plytké, režie je nefbez efektu a o ničem, herecké výkony nevyrovnané, scénář je klasicky nereálny a podivný (i když se snaží nabádat k odsuzování rasismu), postavy jsou ploché a celé to vyzní studeně a nezajímavě. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (10)

  • Den před natáčením spadla na Ivu Janžurovou při představení Marie Stuartovny v Národním divadle těžká kulisa. Herečka si jako zázrakem odnesla jen lehká zranění. (blackrain)
  • Průměrná sledovanost jednotlivých dílů byla 3 267 000 lidí. (blackrain)
  • Arnošt Blažej (J. Abrhám) opět jezdí ve voze Honda jako v původním seriálu z roku 1977. (M.B)

Reklama

Reklama