Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

kareen 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřila, že mně takto provařený příběh o naivním snílkovi, který svým vstupem do politiky přichází o iluze dostane do kolen. Mladý senátor Smith možná svádí donqijotskou bitvu, ale Frank Capra je ke svým hrdinům milosrdný, v jeho filmech ještě vítězí povznášející idealismus a já se jím pro jednou nechala zcela pohltit, odsunula jsem svou cynickou stránku, abych alespoň na chvíli uvěřila, že se spravedlností a čistými úmysly je možno skály lámat. Ale zvláštní je, že pod vší tou naivitou se ukrývá víc společenské kritiky než by se na první pohled zdálo a ačkoliv jsem byla na konci opravdu dojatá i tak ve mně přetrvává jakási pachuť něčeho velmi smutného a reálného. Nesmím ještě zapomenout na poslední půlhodinku a Smithův proslov v kongresu, nejen, že to bylo velmi působivé, ale navíc ještě nesmírně vtipné, já se bavila jako už dlouho ne. A romantická linka s báječnou slečnou Clarissou? Paráda. Nakonec jsem si nechala Jamese Stewarta, tohle je po celkem krátké době čtvrtý film, co jsem s ním viděla a ve všech případech mně nadchnul jak svým nesporným charismatem, tak i skvělým hereckým výkonem, takže to určitě není z mé strany poslední setkání. Stejně tak jako s Caprou. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tento svet je neuveriteľne nespravodlivý a tento tvrdý a krutý film je toho najčistejším dôkazom. O tom všetkom sa presvedčil aj pán Smith a práve on dosiahol, že jeho postava, ktorá vyzerala byť ako z iného sveta je v skutočnosti len stelesnením poctivosti. Čo v skorumpovanej politike je neznámy pojem. Šialene nadčasový film !!! 4,5 -5. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Výborný Caprův film o tom, že přestože je americká společnost prorostlá korupcí a různými špinavými machinacemi, dá se i bezelstnou poctivostí vyhrát. Hlavním guru této show je James Stewart, ztělesňujícího mladého právníka, od kterého se čekalo jen držet hubu a krok. Jeho úsilí upozornit na nečisté praktiky vrcholí 23hodinovou řečí v senátu, což je shrnuto v závěrečné půlhodině filmu a je onou pověstnou třešničkou na dortu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som nepríjemne prekvapený a trochu aj znepokojený. Ten pocit, že sa pozerám na škodlivý film ma prenasledoval pri Forest Gumpovi a osobitne pri Sellersovom Bol som pri tom sa zopakoval aj u tohto známeho a dobre hodnoteného Caprovho filmu. Predpokladal som, že uvidím niečo príjemné ako jeho film Stalo sa jednej noci a stal sa takmer opak. Naivný, čiernobiely, rozprávkový film o prosťáčikovi, ktorý dobyl senát nemal byť premietaný mimo USA, pretože iba tam sú schopní stráviť toľko falošnosti a pokrytectva. Jamesovi Stewartovi vďačím za trojhviezdičkové hodnotenie. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď sa bezbranný jedinec postaví proti dokonale vytvorenému systému skorumpovaných panáčikov, myslíte si, že to nemôže dopadnúť dobre. Napriek tomu, že sa vo mne miešali predstavy o tom, ako tento zložitý spor dopadne, naivný James Stewart si ma získal a držala som mu palce takým spôsobom, ako by som v Senáte pri jeho naliehavej a únavnej reči namiesto povzbudivej a po uši zamilovanej sekretárky Jean Arthur stála ja :-) Veľmi poučný, veľmi otvorený film, ktorý predostrel tak veľa, že sa právom stal hrozbou pre mnohé politické presvedčenia. 90% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Jde o jeden z nejoblíbenějších filmů herce Jima Carreyho: "Když jsem byl dítě, chodíl jsem na něj v Kanadě kdykoliv to jen bylo možné. Jimmyho Stewarta jsem miloval. Když pak přišlo video, díval jsem se na ten film znovu a znovu a dokonce jsem spal s kazetou jako s plyšovým medvídkem. Přitom jsem snil o tom, že budu tak ušlechtilý jako Jimmy Stewart v tomhle filmu." (NIRO)
  • Film byl v roce 2006 zvolen Americkým filmovým institutem jako pátý nejinspirativnější film všech dob a v roce 2007 si mezi nejlepšími filmy všech dob vysloužil 26. místo. (HellFire)

Reklama

Reklama