Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladá žena se vdá za okouzlujícího prince. Místo rodinné idylky ji ale čeká boj o holý život, protože ji chtějí obětovat děsivému drakovi. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (279)

stitch7 

všechny recenze uživatele

/// Myslel jsem si, že čsfd zase zhejtila film kvůli prvkům feminismu. Jenže Damsel je fakt slabota. Úvod je vcelku slibný, jenže pak je asi půl hodiny na obrazovce jen Millie a drak, který spíš není vidět, jen slyšet, takže to je prostě nuda. Millie to jinak vytahuje nahoru, ale když byla sama, nestačilo to, protože prostředí kolem ní vypadalo strašně uměle a digitálně. Ke konci se kupí nelogičnosti a patos a samozřejmě jsme pořádně zametli s těmi zlými zbohatlíky. Kolik užitečných / cenných věcí tam shořelo ale radši řešit nebudeme. Nemohu doporučit. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľa ákčových rozprávok nevzniká a tak poteší aj niečo, čo neprenikne do kín, ale vyzerá stále veľmi slušne. Rozprávky si vystačia s malým svetom so zopár postavami a priamočiarym príbehom a kto si pamätá na detstvo, boli plné utrpenia a smrti vždy. V podstate ide o jednoduchú metaforu o náhlom prechode teenagera z mladosti do dospelosti, kde už je každý za seba a kvôli prežitiu musí hrať tvrdo. To, čo dokázalo dievča, nedokázal napríklad mladý princ. Každá z troch strán má pochopiteľnú motiváciu, na prvom mieste je rodina (a ak spočiatku nie, tak časom áno) a až potom objektívna spravodlivosť. Finále mohlo byť lepšie a už sa tu hrá až na príliš drsnú vlnu, čo môže pôsobiť trochu nechcene vtipne, avšak ladí to s tým, o čom film chce byť. A je fajn opäť vidieť pokope nejakú skupinku staršej hereckej generácie, ktorú nevidíme v kinách zase tak často.  70% ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Začiatok rozpačitý. Celá prvá polhodina (kým nepríde na svadobný obrad) pôsobí ako ďalšia rutinná fantasy. Veľa farieb, nejaký ten drak, kráľovstvo a mrcha odhadnuteľná na prvú. Ak máte chuť film vypnúť, nečudujem sa. Vydržať sa ale oplatí. Príbeh chytá temnejší ton a miesto nastajlovanej rozprávky dostávame (toto berte s nadhľadom) survival hru o prežitie pre násťročnych. Nemusí to znieť úplne lákavo, no pre mne ide o svieže oživenie. Taká hororovejšia verzia Hobitieho finále. Millie som fandil, Robin sa na rolu hodila ajkeď nemá veľa priestoru a čo som nečakal vôbec, funguje tu napätie. Záver ale neprekvapí čo je škoda lebo som si prostrednú časť naozaj užíval. Dojem ešte trochu zráža vizual, všetky kulisy vyzerajú nechutne počítačovo (klasická vada súčastnosti) no očakávania som mal nastavené nižšie. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Jednohubka na nedělní odpoledne. První polovina mě moc nebavila ze dvou důvodů. Jednak ten první twist vyzradili už v traileru, takže budovaný úvod neměl žádnou váhu. Druhá věc je ta, že od survival části začalo nekonečné ječení hlavní hrdinky. Ječela, utíkala, vzdychala, utíkala, ječela, schovávala se, sténala, šplhala, ječela a tak furt dokola. Jakmile se ječení, sténání a vzdychání přehouplo k nějakému ději, tak už to bylo fajn. Ke kladům určitě patří skvělá hudba (až jsem litoval, že někdo plýtval potenciálem na takovou jednohubku) a drak je pěkný. Akorát mi vadilo, že mluví, protože to draky v mých očích vždycky chtě nechtě víc zinfantilní a nejde z nich pak takový strach jako z těch mlčících predátorů (tímto zdravíme draky z Beowulfa nebo GoT). Taky mě překvapilo, že to není tak woke, jak by člověk od Netflixu a tohoto tématu čekal (dokonce i u té multikulti matky bylo několikrát zdůrazněno, že je nevlastní) a místy to bylo i nečekaně drsné. Potěšilo i pár drobných nápadů, které mi utkvěly v paměti víc než cokoliv z přehypované Duny 2, kterou jsem viděl o den dřív a to je dost smutné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na fantasy žánr se jedná o neuvěřitelně povrchní záležitost. Žádné složitosti, žádné hluboké vymýšlení. Prostě tu Millie Bobby Brown místo sňatku s princem vhodí do chřtánu drakovi a ona dělá všechno pro to, aby setkání s ohnivcem přežila. Pro fantasy diváka povinnost a pro nefantasy diváka možná pokus se žánrem, který by nemusel dopadnout špatně. A při nejhorším se tomu pořád dá říkat pohádka. Vizuálně povedená pohádka, která zároveň pracuje i s neotřelým námětem. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (5)

  • Dan Mazeau napísal k filmu scenár, no ten istý príbeh vyšiel ako románova adaptácia od Evelyn Skye, avšak vydaný bol o rok skôr s odlišnými dejom. Skye vysvetlila: "Najjednoduchší spôsob, ako si to predstaviť, je tento: Dan Mazeau napísal pôvodný scenár. Mala som možnosť prečítať si skorú verziu a dostala som voľnú ruku na napísanie vlastnej verzie príbehu, ktorá sa nakoniec stala románom. Román aj film môžu vychádzať z rovnakého základu, ale sú tiež každý svoje vlastné jedinečné umelecké diela." (Arsenal83)
  • Hoci sú šatníky a šperky umiestnené na fiktívnom pozemku bez fixného náboženstva, miešajú alžbetínske obdobie s katolíckymi symbolmi a morálkou. (Arsenal83)
  • Jaskynné scény boli natočené v Troubadour Meridian Water Studios v Londýne. Natáčanie prebiehalo aj v Portugalsku v Tomar, Sortelha, Serra da Estrela a v kláštore Batalha. Obdobie natáčania trvalo od 7. februára do 1. júla 2022. (Arsenal83)

Reklama

Reklama