Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtějí ovládnout svět! John Nada (Roddy Piper) objeví, že mimozemské bytosti tajně ovládly svět a chtějí lidstvo zotročit. Malý tým rebelů se vydává s nimi bojovat a Nada se rozhodne přidat se k nim. V nerovné bitvě mají jen malou šanci na úspěch, ale na jejím výsledku závisí osud celého lidstva! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (297)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ten riedky námet by ledva vystačil na polhodinovú filmovú poviedku, celovečerná stopáž je viditeľne prepálená. Kvôli obmedzenému rozpočtu je tu preto kvantum vaty a minimum efektov (a žiaden záber na mimozemskú planétu). Jediné čo ostáva je sympaticky priblblý dej, atmosféra 80tych rokov a aj 50tych v čiernobielych scénach. A výnimočne Carpimu nevyšiel ani soundtrack. Skoro celý čas hrá jedna nudná téma ako z hociktorého 80s filmu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

V hávu pokleslého béčkového akčního filmu je zde podaná alegorie a kritika nynějšího systému, za kterou by se nemusel stydět žádný levičák, zvláště, když "spasitelem" je zde hrdina dělnické třídy. Elity zrazující za procenta zisku celou společnost, zde stávají se vskutku ne-lidskými. Ale vidím-li v dopravních prostředcích a restauracích zvláště omladinu, ana zírá upřeně do zářících placek, řekl bych, že varování zůstalo oslyšeno. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Carpenter měl slabou chvilku (trvající už od VĚCI) a výjimečně nenatočil žádnou klasiku, ale jen slušné béčko a to přesto, že tu použil mnohé svoje oblíbené motivy a prvky - společenskou satiru (ÚTĚK Z NEW YORKU, ÚTĚK Z L.A.), invazi mimozemšťanů maskovaných jako lidé (VĚC, VESNICE PROKLETÝCH) či westernové ladění (hrdinovy zbraně a silácké hlášky). Prvních dvacet minut úspěšně buduje sugestivní apokalyptickou atmosféru (i když to partyzánské televizní vysílání si mohl odpustit) a to že hrdiny filmu jsou lidé z ulice a na ulicích se film také odehrává je příjemně osvěžující. Film nikam nespěchá a nic moc se v něm neděje, pročež mě už dříve příliš nezaujal. Po oněch dvaceti minutách se ale Nada poprvé podívá na svět přes brýle - a začíná sranda. Ta scéna je fakt skvělá a spolu se zbytkem filmu funguje jako pohodové, místy úsměvné (nekonečně dlouhá, zcela samoúčelná rvačka) akční béčko. Aby to bylo něčím víc nebo aby se dala brát vážně přítomná sociální kritika, nesměl by být ale scénář tak přímočarý a komiksově nadsazený (a rozhodně by tam nesměly zaznít hlášky jako "PŘIŠEL JSEM SI SEM ZAŽVEJKAT A NAKOPAT VÁM PRDEL. A DOŠLA MI ŽVÝKAČKA."). Nada a s ním i divák vůbec nepochybuje o tom, že co vidí přes brýle je skutečné a jeho kámoše s rodinou ani na chvíli nenapadne vrátit se kvůli ní zpátky k nevědomému životu, ačkoliv mimozemšťané vlastně nikoho bezprostředně neohrožují. Jinak Roddy Piper (HELL COMES TO FROGTOWN) ustál hlavní roli na wrestlera překvapivě dobře a připsal si tímto svůj nejlepší film, "sympatický drsný černoch" Keith David (který si zahrál už ve VĚCI) byl sázkou na jistotu a Meg Foster tradičně podala ten nejsvětlejší modrooký herecký výkon na světě. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Kto by to bol povedal, že hlavná postava filmu stvárnená (pre mňa) neznámym wrestlerom ma bude tak baviť. Film je obrovskou kritikou spoločnosti, čím ma Carpenter veľmi prekvapil. Pre film je príznačná režisérova tradične skvelá hudba a je okorenený aj niekoľkými humornými vsuvkami. Výborný námet sa Carpenterovi nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Chápem rok vzniku, avšak napriek tomu mi prišlo spracovanie veľmi povrchné. Potenciál bol omnoho väčší. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Carpenterův pohled na vesmírnou invazi trochu jinak. Na tehdejší dobu možná slušné, nicméně v dnešní době více než děravá základní premisa, vadí hlavně hodně toporné výkony hlavních hrdinů, nudný děj a celkově tak nějak vše okolo. Jediné, co zanechá dojem, jsou dvě ultrasuché hlášky za celý film. Aneb "Přišel jsem si sem zažvejkat a nakopat vám prdel. A zrovna mi došla žvejka." ()

Galerie (58)

Zajímavosti (22)

  • Roddy Piper, který byl v době natáčení ženatý, odmítl sundavat jeho snubní prsten. Proto ho je možné v některých scénách zahlédnout. (Dr Lizal)
  • Súboj medzi Roddym Piperom a Keithom Davidom mal pôvodne trvať iba 20 sekúnd, ale Piper a David sa rozhodli bojovať naostro, pričom predstierali iba zásahy do tváre. Tento súboj nacvičovali 3 týždne a bol inšpirovaný bitkou medzi Johnom Waynom a Victorom McLaglenom z filmu Tichý muž (1952). Výsledok zapôsobil na režiséra Johna Carpentera do takej miery, že sa ho rozhodol ponechať vo filme celý, pričom trvá 5 minút a 9 sekúnd. (Nekrofil)

Reklama

Reklama