Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Sean Penn a Niels Mueller se ze všech sil snaží donutit diváka, aby úplně jako soucítil se Samem Bickem a snaží se o to tak urputně, že je to vlastně jedinou náplní filmu a paradoxně ve výsledku to funguje spíš silně proti hlavnímu hrdinovi. Sam Bicke je totiž člověk, co má v hlavě velmi "uvědomělé" ideály o rovnosti, svornosti a bratrství, ale jen předstírá, že pro ně doopravdy něco dělá. Fakt mě netěšilo být tlačena do sympatizování s někým, kdo se jen schovává za nějakou falešnou morálku, aby tím obhájil vlastní neschopnost a neochotu se vůbec snažit něco změnit nebo dělat pořádně s tím, že vinu svaloval na prakticky kohokoli okolo místo toho, aby se koukl co vlastně dělá sám. Prostě poselství tohoto filmu o největším loserovi v dějinách USA mě úplně minulo a přišlo mi to až cynické, že by divák měl soucítit s takovým budižkničemu snad jen kvůli jeho falešným ideálům, které ho jako asi měly ospravedlnit v jeho finálním poškozování úplně nevinných lidí. Ono se nedá ani moc řešit jak kdo co zahrál a jak to bylo natočené, protože o to ani tak nejde vzhledem k tomu, že celá energie filmu je nacpaná právě jen v té okaté snaze udělat tady z toho člověka nějakého mučedníka nebo bojovníka za správný ideál, což mi přijde úplně hrozné. Takže dáme dvě hvězdičky, jednu za to, že to nebylo technicky a plynulostí děje nějak příšerné a druhou za to, že pohled na takovéhohle člověka byl přinejmenším zajímavý a pro někoho možná i inspirativní, ale ne v tom smyslu, že by člověk měl přijmout jeho falešnou morálku, ale že by se měl snažit něco dělat, aby nedopadl jako tady tenhleten, pro kterého je v rámci své pokřivené a falešné morálky málem důležitejší vlastní uhozenej knírek než jestli je jeho rodina s dětma dobře zajištěná. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem politické drama, ale naprosto jsem se mýlil. Zabiji Nixona je spíš deníkem jednoho průměrného až podprůměrného američana. Přestože dokáže Sean Penn utáhnout herecky celý snímek sám, tak jsem se poměrně nudil. Druhá polovina už byla lepší, jak postupoval rozklad osobnosti a stupňovaly se výstřelky přišla "zábava" vyvrcholená závěrečným pokusem. Nemastné neslané drama, které je ovšem podle skutečné události. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Sama Bickea ponižuje vlastná žena, rodina, práca a vlastne celá prehnitá americká spoločnosť a politická scenéria. Chce byť dobrým otcom, manželom, uznávaným obchodníkom a zároveň sám sebou...hm, čo trošku koliduje. Konflikt vyusťuje do sociopatie, averzie a túžby po náprave nenapraviteľného. ... a tak sa vo filme Zabij Nixona cez geniálny herecký výkon Seana Penna dozvedáme o marnom boji jedného životného stroskotanca s americkou históriou. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Neschopný, věčně nespokojený a do života naprosto nepoužitelný Samuel, obyčejné „zrnko písku, na pláži zvané Amerika“ se svým přáním „Vše co chci je malý kousek amerického snu.“ Ale „slib snu“ nepřichází a on selhává ve všech směrech, jako otec, manžel, prodavač (nepomohou ani knihy Dala Carnegiho), začínající obchodník a hlavně jako člověk. Pod tlakem neúspěchu se rozhodne udělat „opravdovou změnu“. Tradičně výborný S.Penn v roli nesnesitelného a mnohdy nechutně úlisného ztroskotance. Atmosféru doby podtrhuje všudypřítomné televizní zpravodajství. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Docela solidní studie postavy, která začíná jako řadový občan a končí jako silně psychicky nestabilní jedinec. Vhodné pro lidi, kteří se zajímají o společensky kritická dramata - ti, kteří se zajímají o politiku, si také své najdou. Penn, jenž nesleze z plátna, je super, Jack Thompson v roli jeho šéfa za ním rozhodně nezaostává. Filmový Sam ale není skutečnému předobrazu fyzicky podobný a též dovysvětlit některé věci by neškodilo (např. proč si Marie takového losera jako je Sam, vzala za manžela)... Konec je zbytečně akční. K dokreslení atmosféry filmu pomáhají i dobové televizní záběry, zejména z Nixonových projevů. Celkově můžeme být rádi, že režisér svou několikaroční snahu o natočení tohoto filmu dotáhl do konce, pač jde o opravdu kvalitní kousek. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Během prodlouženého novoročního víkendu (30.12. – 2. 1. 2005) vydělal snímek v pěti kinech 37 547 dolarů. Po dvou měsících byl celkový výdělek 697 759 dolarů. (imro)
  • Na konci filmu se objevují skutečné dobové záběry televizních stanic CBS a NBC. (imro)
  • Snímek původně vznikal jako čistá fikce, ale scénáristé při hledání dobových materiálů našli příběh velmi podobný tomu, který zamýšleli zfilmovat. Nakonec se jej rozhodli zakomponovat do scénáře. Skutečný pokus o atentát, když Samuel Bicke chtěl unést letadlo a vletět s ním do Bílého domu, se odehrál 22. 2. 1974. (imro)

Reklama

Reklama