Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Človek si predstavil kvalitnejší dúšok filmového špiritusu, ale dostal tento paskvil, ktorý je zlý ako najmenej kvalitný tuzemský rum! Rozkolísaný príbeh (ehm...má to vôbec nejaký príbeh?), ktorý chce obsiahnuť všetko a pritom za zapamätanie a pozornosť stojí pár scén - mimochodom každá z úplne iného žánru. To by nevadilo, pestré a neštandardné veci mám rád, kým majú aspoň nejaký význam a zmysel. Aký má zmysel tento film a čím chcel byť je pre mňa záhadou... komédia ani náhodou, drámu v tom vidí len človek s veľkou predstavivosťou a romantická línia je vycuvaná z prsta.Bez ohľadu na žánrovosť, s kvalitou si to nepotykalo ani v náznakoch.Postavy sú ako figúrky, ktoré niekto bezmyšlienkovito posúva hore - dole. K tomu totálne zabijácka stopáž, už dávno sa mi nestalo, že by som mal chuť to v polovici filmu vzdať a zaspať pri tom ako Nunka:))) Johnny Depp má v sebe stále Jacka z Pirátov...bohužiaľ sa to prejavuje aj na jeho herectve a najmä mimike. Filozofická otázka znie: kde je ten Pán Herec, ako sme ho poznali "pred tým" a bude ním ešte?! Oceňujem krásne exteriéry, ktoré aspoň potešia oko a ešte tú opancierovanú korytnačku...Myslím, že ** sú aj veľa, skôr 1,5*/5. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poměrně dost nešikovně udělaný. Film pajdal mezi žánrama na jedný straně v dnešní době neuvěřitelně aktuální téma nezávislost žurnálů na druhý straně ty komický prvky jako by vypadly s nějaké němé grotesky, viz jízda ve zničeném Fiatu. Jako ono to vtipný bylo, ale celistvost filmu to spší drobilo než tužilo. Samozřejmě ten chlast jsem cítil z plátna až k má sedačce a docela jsem litoval, že jsem se na projekci nevyabil flašulkou Morgenka, poněvadž troucha sounáležitosti s filmem nikdy neškodí. Johny Depp dobrej jako vždy pacholek jeden hnědookej, ostatní po herecký stránce taky pohoda. Atmosféře přidává exotické prostředí jenže to zase naršuje bohémskost postav a vlastně i celého příběhu a tak je to furt dokola. Řada dobrých věcí, která se neumí chytnout za ruku a držet pohromadě. ()

Reklama

Gary 

všechny recenze uživatele

Depp chvílemi otravně vykrádá sám sebe (pokolikáté už?) a film má nějakou šťávu jedině v názvu. Humor i nápaditost skončili někde v půli cesty, a ačkoli se dá celá tahle nemastná jízda bez větších potíží dokoukat, nepřináší nic nového pod portorickým sluncem. Snad zjištění, že Johnny stárne, Amber umí jakžtakž hrát a Aaron se typem svých rolí docela opakuje. Když nám občas zvedne náladu fajnová písnička nebo super bourák, vytáhne to Robinson někam na 50%. Raději zalovte v archivu a pusťte si zase Strach a hnus, kde měl Depp víc herecké energie, lepšího parťáka a všechno klapalo tak, jak mělo! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nudná záležitost, která vás sice hudebně docela namlsá (Dean Martin hned od prvních vteřin), jako voyuer si užijete svých několik vteřin rozkoše a zaslintáte si nad nádherným domem na bohem zapomenuté pláži Karibiku, víc ale nedostanete, leda alkoholový odér a nechutnou scénu od soudu. Kdyby aspoň za tou lodí nesvítilo slunce! ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Marně si vzpomínám, kdy mě film s Johnny Deppem tak moc nebavil. Rumový deník by se alternativně mohl jmenovat i Pařba v Karibiku, protože víc než film připomíná spíše video z Deppovy dovolené. Pozitivním aspektem filmu je kromě standardně hrajícího Deppa i Amber Heard, které role svůdné krásky prostě bude slušet za každých okolností. Škoda jen, že film je opravdu o ničem. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení mělo původně začít už v roce 2004. (MeanWhile)
  • Filmový dialog totožný s konkrétní pasáží z knihy lze slyšet během představování Paula Kempa (Johny Depp) s Chenault (Amber Heard), v němž na Sandersonovu (Aaron Eckhart) otázku, zda-li se dvojice viděla už dřív, Paul odpovídá, že se viděli snad v letadle během letu na ostrov. (Conspi)

Reklama

Reklama