Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

lukasd 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je z mnoha úhlů velmi zajímavý. Ano, samozřejmě to určité věci hodně překrucuje tak, aby sloužily "ke cti" komunistickému režimu. Ovšem všichni, co hodnotí tento seriál jako odpad! jen kvůli tomu, že to oslavuje zločince Gottwalda, by si měli sáhnout do svědomí a porovnat své hodnocení třeba u Mlčení jehňátek, kde je masový vrah Lecter také spíše kladnou postavou:) Co se týče kvalit, tak je to dost nevyrovnané. Divák, který nezná reálie československé politické scény v letech 1929 - 1948, se vůbec nebude chytat - ty desítky postav prostě bez jejich alespoň částečné znalosti nelze podchytit. Seriálu chybí pevnější dramaturgické vedení, díly jsou zbytečně natahované a mnoho schůzí by klidně mohlo vypadnout. Za co seriál velmi chválím je zpracování některých nekomunistických postav - zvláště Beneše (i když myslím, že ho ještě dost šetří), Šrámka či Majera. Tři hvězdičky jsou trochu nadhodnocené, ale průměr 11% si ten seriál určitě nezaslouží. 50% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Asi budu za svůj názor vlačen, ale ono je to dobře natočené. Herecké výkony na dobré urovni. Scénaristé vhodně zvolili období, hlavně to utli v roce 1948, takže Klema mohl být čístější než byl. Ale spousta věci v seriálu je podle pravdy. Ono kdyby Klement Gottwald umřel v roce 1939, byla by jeho historická stopa mnohem pozitivnější než je teď. Třeba by jsme si ho pamatovali třeba jako zastánce obrany republiky. A hlavně si myslím, že plno lidí hodnotí osobu a ne kvality seriálu. ()

Reklama

gabin(a) odpad!

všechny recenze uživatele

Víc než odpad!!!A Štěpnička, kterého jsem nikdy neměla ráda, se u mě propadl až na samé dno. Když ho vidím, je mi fakt špatně, protože hrát Gottwalda, za něhož chtěli dát popravit Jiřinu Štěpničkovou, tedy vlastní matku, na to člověku musí chybět mozek, srdce, žaludek a musí být vpodstatě jen schránkou z hroší kůže s řitním otvorem. Ještě se podívejme na ostatní zúčastněné - v roce 1986 snad proboha nikomu nehrozila za odmítnutí účinkování v této hrůze perzekuce! Haničince a Švorcovou tam samozřejmě čekáte, ale ta dnes nesmiřitelná Gabriela Osvaldová? ()

Moskoe 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdyby se tento seriál vysílal dnes a s kvalitním doprovodným komentářem - opravdovým dokumentem - bylo by to velmi zajímavé a poučné. Je škoda, aby to jen tak leželo v archivu. Jeden (třeba i zkrácený) díl Klémy a jeden díl dokumentu. Na takový dokumentární cyklus na ČT2 bych měl docela chuť.. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já dokážu ocenit i seriály, ve kterých se soudruzi obětují pro blaho lidu a vykonají mnoho práce pro blaho nás všech, ale tohle bylo opravdu trochu moc. Měl jsem dojem, že v 80. letech měl režim už nějakou soudnost, ale natočení tohoto seriálu (a umístění Klémy na stokorunu) tento dojem dost narušuje. Seriálového Klementa, jenž je velice rozšafný, veselý a vždy zcela nad věcí (a nade všemi), si nějak nedokážu dát dohromady se skutečným Klementem. Po celý seriál se v podstatě jen řeční, schůzuje a řeší se, kdo s kým a proti komu. Ač seriál režíroval mistr seriálů odehrávajících se na schůzích a poradách, Evžen Sokolovský, tohle nedokázal udržet ve snesitelných mezích ani on. Umím ocenit dobře udělanou propagandu, ale to neznamená, že budu rozdávat hvězdičky i za špatně udělanou propagandu. Herci to taky moc nedávají, ale dám aspoň hvězdu, protože v porovnání s některými seriály vzniknuvšími po roce 2000 tato blbost určitou koukatelností disponuje. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se i na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)
  • Píseň, kterou českoslovenští vojáci zpívají po slavnostní přísaze, má název „Směr Praha“ a jejími autory jsou Ervín Toman a Jan Mareš. Jednalo se o „pochod československé vojenské jednotky v SSSR“. (majky19)
  • Píseň, kterou zpívají příznivci Sudetoněmecké strany v průběhu nepokojů v česko-německém pohraničí, nese název „Horst Wessel Lied“. (majky19)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama