Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

DaViD´82 odpad!

všechny recenze uživatele

Chlapci a chlapi dejte na mě a vyražte dělat něco smysluplného. Třeba se vožerte v hospodě a pak jděte rozkopat sedačky na fotbalový stadion. Rozhodně i to je lépe a užitečněji využitý čas než čumět na Martina Zoufala, ehm, Zounara jak... O co on se to vlastně těch takřka jedenáct hodin snaží? Bojím se, že se snaží o charakterní herectví. Brrr, jde mi z té představy mráz po zádech. Jedno vím však zcela jistě. Je dobře, že tohle je poslední projekt pana, ne to by pro něj byla hluboká urážka, soudruha Sokolovského. Dobře, že si po revoluci k televizi již ani nepřičichl. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak to bylo, ale taky to takhle nějak vůbec nebylo. V rámci exkurze po starých seriálech, které jsem "tehdy" neviděl, je tenhle kousek spíš slabší. Pokud jde o hvězdy, stěží by dosáhl na rotmistra, nicméně, alespoň za mě, si zaslouží hvězdičku navíc, a k tomu možná i pochvalu před nastoupenou jednotkou. to za tu nostalgicky zábavnou exkurzi, která oživila poněkud vybledlé vzpomínky na zelené roky. Mazáci, lampasáci, buzerace, střelby, rajony, ale taky sranda a spousta vzpomínek, které jsou sranda dnes. Vše, co se tu odehrává sice vychází z reality jak jsem ji zažil nebo viděl, je však silně deformováno tou naivní agitkou, která čouhá z každé druhé scény. Jejím dokonalým ztělesněním je loudil Zounar, tragéd, ale a současně nechtěně komická figurka. Naštěstí mi vlastní zkušenost dovoluje nahlédnout za tu agitku a v rámci možností si přes filtr vzpomínek seriál užít. ()

Reklama

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Pražská, punkrocková kapela Visací Zámek v jednej zo svojich skladieb spieva: "Haló, haló co se stalo, co se mi dnes přihodilo? Nechci věřit svýmu zraku. Přišel dopis od vojáků. Nemáš šanci ani za mák, když ti příjde povolávák. Už je marná simulace. Nemožná je emigrace. Tady už končí legrace. Nezbývá než rezignace. Nemáš šanci ani za mák, když ti příjde povolávák. Nemám šanci, nemám nárok. Příjdu domů nejdřív za rok. Vojna z chlapců dělá muže, tím že duši svlíkne z kůže. Nemáš šanci ani za mák, když ti příjde povolávák!" Taká bola bežná prax v dobách československej ľudovej armády. Prišiel povolávací rozkaz a muselo sa narukovať, často krát na druhý konec republiky. Povinná vojenská služba. Tvorcovia tohoto propagačného, ideologického seriálu to však vykresľujú rýdzo pozitívne. Je to hnusný socialistický odpad! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohohle seriálu dost rozpačitý. První díly se netvářily špatně a já je se zájmem sledoval, ale pak mě to začalo docela štvát. Jak moc je to reálné můžu těžko posuzovat, protože jsem to na vlastn íkůži nezažil. Ale když jsem se na život díval z pohledu hlavních hrdinů většinou mladých kluků, zjistil jsem s hrůzou, že od života se nedá nic čekat, všude jen nuda, stereotyp, práce (ta by mi nevadila, ale musela by být dobře placená), několikačlenná rodina, kterou si založím ve 20 a pak do ní budu vkládat všechny svoje úspory, nervy, naděje, lásku a vlastně celý svůj život, bylo mi dost na nic. Pak mi konečně došlo, že tohle je naprostá blbost, že by se z toho všichni zcvokli a rozhodně by odmítali žít takový život. Takže jak říkám, jsem z toho dost rozpačitý... ()

Mr.Apache odpad!

všechny recenze uživatele

Milý Malarkeyi. Narozdíl od tebe a Djkomy jsem v době, kdy se tento seriál odehrává, nejen žil, ale dokonce jsem v čase jeho natáčení právě absolvoval tzv. dvouletou základní vojenskou službu. Věř mi, že "odpad" je pro tenhle neuvěřitelný výsměch do ksichtu všem, kteří museli dva roky čurákovat v rudozeleném pekle, jediným možným hodnocením. (Poznámka po letech: Vida, ten blb předělal kvůli mě celý svůj komentář, jen aby dokázal jaký je hloupý a nepřínosný kokůtek. Takže je vlastně všechno v pořádku.) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • Vladimír Javorský (Ctibor Voříšek zvaný Kyslík) priniesol svojej známej z knižnice Michaele Dolinovéj (knihovníčka Anna) knihu z názvom "666 profilů zahraničních režisérů" od autorov Jaroslav Brož & Myrtil Frída, ktorá vyšla v roku 1977 iba v jedinom obmedzenom náklade 10 000 kusov a v súčasnej dobe ju vlastniť je rarita. (Raccoon.city)
  • Tomáš Soukup (Martin Zounar) spomína po rokoch na charakter svojej postavy: "Tomáš bol zase až veľmi kladný a uvedomelý. Avšak ma príjemne udivuje, že je tento seriál pravidelne reprízovaný vo všetkých televíziách a že je vcelku pozitívne prijímaný dnešnými tínedžermi, ktorí tú dobu nepamätajú, a sú orientovaní úplne iným smerom. Možno je to tým, že v čase nakrúcania seriálu bola situácia už trochu uvoľnenejšia a mohla sa objaviť napríklad téma šikanovania, ktorá je aj v súčasnosti aktuálna napríklad na školách. Okrem toho tam ide o chlapčenské lásky, sklamanie a dospievanie – a to je podobné v každej dobe.“ (Raccoon.city)
  • V seriáli si zahral dnes už populárny český televízni moderátor Karel Voříšek, ktorý v dobe natáčania seriálu pracoval ako redaktor Československej televízie. Bol v zábere asi iba 20 sekúnd (v 6. dieli) a mal dve alebo tri krátke repliky, ale dodnes si na to všetko dobre pamätá aj napriek tomu, že jeho meno nebolo uvedené ani v titulkoch. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama