Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Období klasických horrorů Universalu, egyptská mytologie a Boris Karloff. Pro všechno z toho mám slabost a přesto mě Mumie nezaujala, tak jak bych si přál. Scénář je sice poněkud bizarní, ale vlastně docela dobrý. To co nefunguje je Freundova režie. Měl k dispozici perfektní obsazení, dobrý námět, na svou dobu slušný rozpočet či možnost natáčet na místech, kam se již dnes filmaři nemají šanci dostat. Přesto Mumii nedokázal vdechnout život a narozdíl od zbylé tehdejší produkce Universalu se na ní musí nahlížet pohledem své doby. A to je špatně. Moc špatně. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ak si myslíte, že príde Múmia Imhotepa v podaní Borisa Karloffa, tak to sa pripravte na to, že určite NIE, ak aj áno, tak v úvode, a to len na pár sekúnd- Iná káva je Arnold Wosloo v REMAKU STEPHENA SOMMERSA z roku 1999, ktorý som mimochodom videl i v kine, a to už je nejaká doba a stále si spomeniem na jeho veľkolepé podanie, na geniálny výkon, spektakulárna vec, ktorá vypálila Karloffovi rybník!!!!!! Originál ako stará KLASIKA UNIVERSALU je taká nudná strata času, že si poviete, že to trvá hodinu a 13 minút, i cez to je to neuveriteľné zabíjanie času, kde sa len dookola kecá a kecá, bez akejkoľvek akcie, nechápem ako som sa na to mohol ukecať, pritom MILUJEM KLASIKU JIMA WHALEA Neviditeľný Muž, tak dámy a páni, to je jeden skutočný SKVOST medzi staručkými horormi Universalu!!!! PS: Niektoré staré klasické filmy sú dnes na smiech, neviem, ale vyzerajú tak smiešne, že presne Múmia je ten prípad! ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších černobílých hororů společnosti Universal. Příběh je lehkou variací na Drákulovské téma, pouze přenesené do Egypta. Prvků společných s o rok starším Drákulou to má opravdu dost, roli profesora si zopakoval Edward Van Sloan a roli klaďase David Manners. Nemrtvého padoucha si zahrál Lugosiho největší filmový rival Boris Karloff a je třeba poznamenat, že jeho výkon je nepřekonatelný a jeho make-up naprosto úžasný. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ono je to asi takhle - Boris Karloff byl vývěstní štít zářící na míle daleko a téma Egyptských pyramid a s ním spojených záhad a tajemných bytostí zase v kurzu. Proto vznikl právě tento film, oproti Frankensteinovi bytostně dobrosrdečnější, na druhou stranu zase méně děsivý. Karloff si vyjma začátku a konce masek neužil, milostná linka určovala vše ostatní a člověku v hlavě zůstane jen několik parádně řešených záběrů. Děs nečekejte, ovšem Karloff je ďábel. Narozdíl od remaku mimochodem inteligentní.... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Totálne brilantný Boris Karloff, ktorému ale k dokonalosti chýba jedna vec - obväzy. Bohužiaľ múmiu máme zafixovanú ako mátohu obalenú v obväzoch, v prvom spracovaní Múmie ale Boris Karloff ako Imhotep skoro celý film má podobu človeka s trošku viac zoschnutou kožou. No jeho pohľad je úplne vražedný! Za zmienku stojí ešte napínavý scenár, skvelá hlavná predstaviteľka s hlbokým výstrihom a čarovná hudba, ktorá je bohužiaľ nevyužitá a veľkú časť filmu tvorí ticho. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Plagát k tomuto filmu patrí medzi najdrahšie na svete, zachovaných je len niekoľko kusov. (matriosa)
  • Původní název scénáře zněl "Cagliostro" podle francouzského proroka/šarlatána, který tvrdil, že žije několik století. Poté byl scénář přepsán, aby byl vytěžen zisk z popularity všeho spojeného s Egyptem, od doby objevu hrobky krále Tutanchamona, a film přejmenován na "Im-Ho-Tep", a krátce před vydáním byl změněn název na MUMIE. (liquido26)
  • K vytvoření vrásčitého obličeje Imhotepa coby mumie bylo na obličej Borise Karloffa přilepeno tolik vrstev bavlny, že nebyl schopen hýbat obličejovými svaly, ani mluvit. (liquido26)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama