Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod zdánlivě klidnou hladinou každodenního soužití probíhá v rodině se dvěma dospívajícím dětmi dlouhodobý proces citového strádání. Matka Helena cítí, že rodině ve všem slouží a manžel i děti vyžadují její služby s naprostou samozřejmostí. Narůstá v ní zklamání a jednoho dne konečně promění větu "Jestli jednou odejdu" v čin... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (52)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Brabec: "Jo, Zuzanko, maminka, než odjela, tak nám v tom dopise napsala, že to maso v lednici máme obracet. Už jsi ho obrátila?" Bydžovská: "No, to já můžu udělat, kolikrát chceš to můžu otočit. I když teda nevim, k čemu je to dobrý?" Tak tuhle scénu s obracením svíčkové si pamatuju 30 let a znovu mě rozesmála. A za skvělé obsazení, dialogy a proto, že si taky občas přijdu nedoceněná, akorát neodcházím, protože by mě nikdo nehledal, tak za 4* :-)))) ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Příjemný televizní film mezi tou velkou záplavou amerických trháků na jedno brdo. Stará dobrá Janžurová, Brzobohatý, Zedníček...je to vtipné, kouká se na to se zájmem i sentimentem (a samo - při těch soudružkách a líčení idylky za totáče, nikdo nepracuje a všichni se náramně baví a mají se rádi - taky trochu s husí kůží). A navíc, je to ze života! ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že si tvůrci měli rozmyslet, jestli chtějí natočit psychologické drama, nebo komedii. Protože tohle začne jako drama, kdy divák čeká různé pohledy na situaci z mužské i ženské strany, aby se toto téma co nejvíce rozebralo, ale dostane se mu frašky ve stylu vdaná panička a tři nápadníci, jeden směšnější než druhý, a jejich tokání je věnována většina nadbytečné stopáže, takže se nic neřeší ani nevyřeší. Což je škoda, protože námět je zajímavý a řeší jej myslím hodně lidí v dlouholetém manželství. Jinak Bydžovská je zde zvláště v začátku na zabití, její hysterické výlevy jsou skutečně přehnané. A mimochodem, myslím, že by příběh líp fungoval, kdyby si Janžurová s Maciuchovou prohodily role. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová tak vytrvale a dlouho hrozí svým sobeckým rodinným příslušníkům odchodem, až jednoho dne pohár trpělivosti přeteče a "služka" v domácnosti skutečně odejde. O chod domácnosti se bude muset postarat manžel a jejich dvě dospívající děti. Jenže uklízení, žehlení, praní a vaření je pro ně něco z oblasti scifi, ale časem jde všechno, když se chce. V rámci televizní tvorby se jedná o velmi příjemný televizní film ve zkušené režii televizního matadora Františka Filipa. Janžurová předvádí jinou Janžurovou, než jsem byl zvyklý, a to hlavně herecky soustředěnou, bez divokých teatrálních gest. Rovněž zbývající osazenstvo Brabec jako její manžel, Bydžovská jako dcera a početný zástup nápadníků mají co nabídnout ze svého hereckého rejstříku. Pohodová komedie, která možná nemá daleko od reality citově strádajících manželek středního věku, které taky mají právo svůj život žít a ne ho jen přežívat. 80% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hele, jakože spíš ne. Taková hříčka o tom, jak utahaná socialistická čtyřicítka odejde od rodiny a rázem zjistí, že je atraktivní pro prakticky jakéhokoli chlapa, na jakého narazí (Císler, Zedníček, Brzobohatý, Kodet). Asi by to fungovalo v nějako zhuštěnější formě, třeba jako dvacetiminutový díl bakalářů. Ale jako film na 93 minut to fakt nefunguje. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Trio hereček Zázvorková, Janžurová a Bydžovská si záhrála ve stejných rolí babičky, matky a dcery i ve filmu Ten svetr si nesvlíkej (1980). (M.B)
  • V závěrečných titulcích je postava, kterou hraje Vladimír Brabec chybně označena jako Marek a ne Milan. (JohnnyV)

Reklama

Reklama