Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná historická podívaná, která se podobně jako Želary odehrává během 2. světové války, vypráví dramatický příběh matky a posléze její dcery. Krev zmizelého začíná po vypuknutí 2. světové války milostným pří-během baltského šlechtice Arna von Lieven (Václav Jiráček) a Češky Helgy (Vilma Cibulková). Arno utíká před sovětskou hrozbou do finské války. V jednom z bojů je raněn a převezen do německého lazaretu, kde mu Helga zachrání život. Prožívají vášnivou lásku, ale Arno je povolán zpět do válečné hrůzy Z krátkého vztahu se Helze narodí dcera Dorli (Ester Geislerová). Právě dítě se pro Helgu stává jediným smyslem života. Musí svou dceru ochránit a pokusit se přežít navzdory všem útrapám složité doby... Děj Krve zmizelého je rozvržen do čtyř ročních dob, které jsou pozadím pro strhující dramatický příběh, odehrávající se v divoké přírodě moravských hor, ale také v exotickém belgickém Kongu. Režisér Milan Cieslar barvitě a citlivě vypraví příběh žen ve vyhrocené historické situaci. Svým způsobem navazuje na svůj předcházející film Pramen života (2000), ke kterému také napsal scénář Vladimír Körner a který byl s úspěchem uveden na Berlinale 2000 a získal hlavní ceny na mezinárodních filmových festivalech Troja, Laon, Gottbus, Rimouski, Chemnitz. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Film o bolestech válečné a poválečné doby, kterou prožívali tehdejší pamětníci. Kdo neprožil a je příliš mladý, nepochopí. Já také neprožil, i když jsem měl namále, ale pochopit snad není tak těžké, díky právě takovým filmům, jako je tento. Právě v dobách národu kritických se projevují pravé (ne)charaktery lidí, kteří nás obklopují. A vo tom to je. Jsou filmy, kde není třeba hledat nějaký zárodek optimismu, .... jsou filmy, které úmyslně žádný optimismus nenabízí, protože ukazují pravou tvář tehdejší společnosti. Žádný průměr, spíš slušný nadprůměr. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že znám seriálovou epopej, tak jsem byl zvědavý na sestříhání. Myslím, že tvůrci zachovali nejpodstatnější děj a zkrácení o polovinu film nijak zásadně nenarušuje. Celkem je postřehnutelný i přelom jednotlivých ročních období, do kterých je zasazena čtyřdílná série. Körner dokáže navodit dobovou atmosféru, psychologicky prokresluje řadu postav - vedle Helgy (V. Cibulková), upoutají dr. Blau (M. Huba) a "kamvítrtamplášť" Čevora (I. Bareš). Na rozdíl od seriálu je mírně upozaděna legendistika spojená s rytířským řádem, ze kterého pochází Arno von Lieven (V. Jiráček). ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Mírně na rozpacích jsem byla z tohodle filmu, když přišel do kin a tyto rozpaky bohužel ještě posílil čtyřdílný seriál ČT, jestli šlo o filmu říci, že je důraz kladen na uměleckou stránku a bohužel méňě už na samotný scénář a smysl děje, tak o seriálu to platí nepřekvapivě dvojnásob. Rozhodně je to jeden z filmů, který "hraje na city" a drsně pravdivou realitu válečných a poválečných let ukazuje věrohodně a bez příkras. Naprosto špičkové jsou herecké výkony všech představitelů hlavních rolích, ačkoliv opravdu mystrný výkon předvádí Vilma Cibulková. Za film 75% za seriál 65%, celkově 70%. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu se tvrdilo, že má být "jako Želary". Můžu všechny uklidnit - není. První polovina filmu, kde se nechutná stará Cibulková svlíká do naha a mrdáním léčí mladýho esesáka, byla ještě - dejme tomu originální. Mladej esesák mě celou dobu sral, takže když se zabil, byl jsem rád. Pak ale nácky nahradili místní hrdinové a začali Cibulkovou a její (a esesákovo) dítě šikanovat a film ztratil dech. Furt se tam děly kdejaký nepřístojnosti, ale postrádaly jakýkoliv smysl nebo směr, kterým se to celý mělo ubírat. V druhý polovině filmu, kdy Cibulková zaklepe bačkorama a nahradí jí její hnusná dcera, už to potom celý bylo nastavování horký kaše... Výsledkem filmu je to, že Cibulkový vyschlá kunda má blahodárný účinky a starej primář je chudák, kterýmu tam celou dobu Cibulkovic rodina sere na hlavu. PS: Film má dost debilní ozvučení, kdy se tam pořád mluví neúměrně potichu, takže když jsem se pohnul, zašustil penisem nebo cokoliv, tak jsem film musel vracet, protože to nebylo slyšet. ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...je to neuvěřitelně silný příběh a já jen lituju toho že zpracování v seriálové podobě mě minulo...zhuštění osudů do dvouhodinové stopáže ubralo ději na srozumitelnosti postavám na věrohodnosti a filmu celkově na prokreslenosti...přesto vysoké hodnocení...skvělé herecké výkony a režie která nezapře svého tvůrce... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Komíny v Osvětimi ve skutečnosti nebyly kulaté se žebříky, ale hranaté. (xxlucix)
  • Arnův (Václav Jiráček) otec (Radoslav Brzobohatý) vystupuje pouze v seriálu Krev zmizelého (od r. 2006), ve filmu jsou všechny scény, kde Arnův otec vystupuje, vystřiženy. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Kryštofově údolí a na nádraží Hodkovice nad Mohelkou. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama