Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán vltavské paroplavby Adam Korkorán má sice pod palcem jen malý parník Primator Dittrich, ve snech se však stává slavným hrdinou pirátských příběhů, a navíc je snobskou lázeňskou společností považován za admirála. Všechno to způsobily problémy, které s ním mělo ředitelství paroplavební společnosti. Když Korkorán odmítl odejít do důchodu, poslali ho alespoň do lázní, aby měli na chvíli pokoj. Na nádraží v Poděbradech však sluha z luxusního lázeňského hotelu poplete kufry, a tak je Korkorán považován za korvetního kapitána a boháče. Ten oslněn přepychem omyl nevyvrátí, ale naopak se do nové role vžije natolik, že oklame i zkušeného admirála ve výslužbě Piacciho, spřátelí se s ním a je vyhlášen nejoblíbenějším hostem sezóny. Když mu však dojdou peníze, napíše své hospodyni, aby mu poslala úspory. Natolik ji tím vyvede z míry, že se za ním vypraví, což samozřejmě vede k tomu, že pravda vyjde najevo. Ostudou zničený Korkorán se vrátí domů, místo očekávané výpovědi se však dočká povýšení na vrchního inspektora. Majitelem paroplavební společnosti je totiž admirál Piacci, jeho přítel z lázní. (TV Nova)

(více)

Recenze (79)

Marthos 

všechny recenze uživatele

...i když se tajfun zvedne a moře rozkatí, na Korkorána bouřka neplatí. Na Adama Korkorána, zdá se, neplatí nic. Ani předpisy, ani inspekce. Ba ani hrozby. Neohlíží se na společenské konvence. Pohrdá falší i snobskou morálkou. S pobaveným úsměvem iluzionisty, který z klobouku vytahuje jeden fórek za druhým, čeří hladinu stojatých vod. Pohrává si s lidmi jako s koťaty. Mezi znuděné lázeňské hosty záměrně vnáší vzruch a neklid, dívaje se přitom, jak se jeho oběti bezmocně zmítají v moři bláznivých příhod a fantazií. Že to všechno drží pohromadě, je zásluhou fenomenálního Buriana, který před sebou valí ty nejlepší frky a svou prostořekostí si získá přízeň i těch nejzarytějších škarohlídů, hledících na vylomeniny krále komiků s neskrývaným despektem a pohrdáním. Navíc má po ruce prvotřídní partnery – vynikajícího Šlégla, Marvana, Pištěka, výtečnou Miladu Smolíkovou, jejíž figurky hubatých ženských měly pokaždé ten správný říz, a půvabnou Jiřinu Štěpničkovou, vycházející hvězdu pražských jevišť. A nutno dodat, že Cikánův film je, kromě jiného, také příjemnou vzpomínkou na zlatý věk českého lázeňství, včetně dnes již unikátních záběrů nejznámějších poděbradských scenérií. ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

„To musí lícovat!“ Puntik. Předekprdel. Střecha v pořádku, ahá… „Rum máte Vy, já přines hrnec.“ Korkorán mi přišel trošku namyšlenej. „Vostatní Vy mě všichni poznáte, jen co vodtáhnou ty ledy.“ Jo pořádek muší bejt i na parníku. No téda ty stupně… Suchej flek na vodě. Chyba lávky. „Chraň bůh toho chlapa.“ Zlá doba přišla až s Adolfem. „Charakter?“ „Ryzí.“ Sousedé. No prostě je z toho celej vysoká. Kobylko. Špunt a Svatá kniha. „Ať Vás to ani nenapadne.“ „To je na účet pana Admirála.“ „Tak proč už to není nalitý?“ Hotel naruby je skvělej. „Na něm je vidět námořní důstojník na sto honů.“ „To ste na velkým omylu.“ Oni nechtěli rozruch a Korkorán si sedne k nim, no téda… Š-š-š-š-húúúú. Scéna. Flotylda. Se torpédovali, až se umoudřili. Slunečníci a slunečnice. Revma. Masaryk – no jo, tatíček. Inšpektor. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak trochu mi film připomínal dva - z velké části hlavně U pokladny stál, kde se Burian též vydal do lázní a také byl považován za někoho jiného. Z malinké části pak C. a k. polní maršálek. Záměna místy rozhodně funguje. Vlasta Burian tentokrát ale šéfuje lodi, což je téma ve skrze zajímavé, ale rozpracované spíše do možnosti blbnutí kapitána v lázních. Možná by skopičiny a zápletky na lodi a v souvislosti s ní byly zajímavější. Nachází se zde řada povedených scének a písnička. Na druhé straně je zde hodně nepříliš zábavného mluvení. Vzhledem k jiným jeho filmům musím takhle. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Burian je perfektní, jeho pozdější ale i některé dřívější filmy jsou skvělé 4-5*. Ale tady se to tolik nepovedlo. Jo člověk se pobavil, ale nic nečekaného se nedělo, nic závratného, extra vtipného. Ale myslím si, že to jde docela jasně vidět na samotném procentuálním průměrném hodnocení. Radši si pusťte Ducháčka. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V podstatě jsme svědky Burianovy geniality, jelikož tento film je příkladem klasické sériové výroby ateliérů první republiky- a Vlasta, který byl prostě zrovna ve výborné formě, udělal z podprůměrného námětu veselohru. Scéna námořní bitvy, kdy korvetní kapitán Korkorán vyzve admirála slovy "pojďme na bojiště" a přesunou se k fontánce ve foyé hotelu, kde proběhne dortová bitva, to je prostě dokonalost hodná deliria tremens. Vůbec mám pocit, že film snad ani neměl scénář a čekalo se, co z Burina vypadne. A vypadlo toho na jeden film dost. Ať žije král komiků. 80% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Korkorán (Vlasta Burian) hlásí inspektorovi (Jaroslav Marvan), že je na 48. stupni večerníkovém (severní šířka) a 23. stupni poledníkovém (východní délka). Takové místo se ale nachází na hranicích Ukrajiny a Rumunska. (rakovnik)
  • Když kapitán Korkorán (Vlasta Burian) mluví o topičovi na parníku Primátor Dittrich, říká: "Kdyby tam dal o lopatku víc, tak to vybouchne jak František Josef, a to byl nějakej parník!" Mluví o katastrofě pražského parníku, kterému vybuchl kotel u Palackého nábřeží 19. května 1898. Při neštěstí zahynuli tři lidé. (Stejšn)
  • Název filmu je narážkou na „Podivuhodná, nicméně zcela pravdivá dobrodružství kapitána Korkorána“, zkráceně „Hrdinný kapitán Korkorán“ z roku 1867. Jedná se o dvoudílný dobrodružný román francouzského spisovatele Alfreda Assollanta. (sator)

Reklama

Reklama