Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

nebylo by to tak zlé, kdyby: majora Terazkyho nehrál Andrej Hryc a Kefalína Radek Holub; na celej seriál bylo víc peněz a všichni se nemuseli procházet mezi kulisama; a (souvisí s předchozí výtkou) je zarážející absence poddůstojníků. Je tam pár důstojníků a vojíni - ale poddůstojníci nikde...to bilo do očí od prvního dílu. ()

curil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Keď bude vojna, nastúpite v prilbách do reky a bojové jednotky poidú cez vás ako cez most!" - poručík Čaliga Tak já stavím televizní zpracování románu na stejnou úroveň jako film Zdeňka Syrového. Vzpomínám, jak jsem knihu opisoval v  sedmdesátých letech na stroji se sedmi kopíráky, abych ji mohl poskytnout kamarádům. Dosud vlastním vydání z nakladatelství Vysočina z Havlíčkova Brodu 1969. Obsazení rolí je výtečné, Anton Hryc se přinejmenším vyrovná Pavlu   Landovskému, u mě je to ještě lepší výkon ve více polohách v hlavní roli. Navíc v TV zpracování jsou použity i další motivy z pokračování a to většina lidí nezná, protože nečte. Pak se to lehce zatracuje. Je to účet bez hostinského. ()

Reklama

TSZ 

všechny recenze uživatele

..."WTF??!!!?" řekl jsem si po shlédnutí prvního dílu tohoto seriálu...ačkoliv jméno režiséra i hereckých představitelů slibovalo přinejmenším stejnou úroveň jako filmové zpracování zkraje 90-tých let (které nebylo nic moc,avšak neurazilo), ale prišlo hluboké rozčarování:-( Zejména Radek Holub v roli vojína Kefalína byl naprosto mimo (patrně mu někdo zapoměl říct že se natáčí Černí baroni a ne nové zpracování Švejka).Kromě něj to už celkem ušlo a když sem si zvykl na tu atmosféru a přijal mylný fakt, že sloužit v padesátých letech na vojně u pomocných vojenských praporů byla děsná švanda, taxem se i občas zasmál.I tak se však jedná o jedno z největších zklamání české seriálové scény,protože jsem čekal opravdu hodně a dostal sakra málo.Juraj Herz se asi zbláznil, protože ON prostě nemohl takovou slátaninu s jasnou hlavou natočit. ()

Macik odpad!

všechny recenze uživatele

odpad! odpad! odpad! nechápu jak se k tomu mohli ti herci snížit viz. Jandák,Polívka,Kaiser,Nárožný,Topfer...Kdyby to bylo za komančů tak řeknu,že byli donuceni,ale dneska??V 21. stoleti???Ale opravdu velekr*tenskou roli na plyšovýho lva ztvárnil Radek Holub.To se mu nemůže dát upřít.Seriál kterej stál 70 milionů korun...........No jen tak dál ČT,třeba zvyšte poplatky ať máte na takovýhle k*aviny dost peněz!!! ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Jako vyloženou slabotu bych to neviděl, ale......... Nesedl mi, jako hodně lidem, Radek Holub jako Kefalín. Na druhou stranu to zachraňují staří borci jako Hryc, Jandák, Nárožný, ale nejvíc Bolek Polívka. Jeho hláška: "Muziko hrej, na nic se neptej" a v jiném díle jeho čepice zapíchnutá do čerstvého asfaltu, tak tyhle věci mě pobavily!!!! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)
  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama