Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

korok 

všechny recenze uživatele

Velmi mě tento seriál překvapil. Bylo to skoro tak dobré, jako filmové zpracování a neváhám tudíž s udělením plného počtu hvězd. U každého dílu jsem se nasmál, skvělé hlášky, plejáda známých komediálních herců. Andrej Hryc jako major "Terazky" neměl chybu, dále třeba Bolek Polívka jako věčně ožralý poručík Hamáček také, tomu ty opilecké role už od dob Dědictví prostě sedí, jako prdel na hrnec. Skvělá buranská zábava z vojenského prostředí. Jsem nadšen! ()

Death 

všechny recenze uživatele

Ono by to nebylo zase tak hrozny, kdyby se to tak zoufale neopakovalo. Priznam se, ze sem se parkrat zasmal, ale kdyz uz po sty koukam, jak prijede nejaka delegace na navstevu a zase se pos**e co muze, tak uz to moc vtipny neni(navic vsichni jsou podelany strachy, jaky z toho vyvodeji dusledky, ale stejne se skoro nic nestane). To same plati i o postavach, ktere jsou zaskatulkovane a porad se chovaji stejne(Hamacek vecne ozraly,Terazky pritroubly, doktor jen vypravi anekdoty atd.), proste to zacne byt nuda. Filmove zpracovani, ac take nebylo buhvijake, se povedlo mnohem vice. ()

Reklama

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Rozpustit už tak docela řídké Švandrlíkovy předlohy do jedenáctidílného seriálu, byl nápad za milion (ostrejch). Nekonečným opakováním skoro stejných situací se humor rozředil do homeopatické hustoty, postavy vykastrované na jednu dokola omílanou vlastnost výsledku nepřidají a herci jsou bez šance cokoli zachránit. Zvlášť Radek Holub si zadělal na problém – pro toho, kdo vydržel do konce, bude asi každá jeho další role nasáklá Kefalínem. A nejsmutnější na tom všem je, jak Herz v rozhovorech naznačuje, že s negativními reakcemi vlastně počítal, protože komunistům se Černí baroni prostě líbit nemůžou :-( ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ti tomu ale dali na prdel! S románovou předlohou to má pramálo společného, jesli vůbec něco. Andrej Hryc v roli Terazkyho (a snad ještě Jandák s Heřmánkem) z toho ještě vyšel ze ctí, ovšem ostatní sqadra v čele s pitvořícím se Radkem Holubem - škoda mluvit. Nikdy nepochopím, že se k tomu propůjčil Juraj Herz. 20%. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Možná že by si to zasloužilo při zavření obou očí i tu třetí hvězdu, ale vzhledem ke všem promarněným příležitostem tady prostě budu podhodnocovat. A položím jednoduchou otázku - proč se předělávají věci, které jsou dokonalé ve své knižní i filmové podobě? Nabízí se jediná odpověď - aby ještě více vynikla dokonalost literárního a filmového zpracování. Je neuvěřitelné, jak se dá promrhat takový potenciál s takovými herci. Smutný příběh. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)
  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)
  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama