Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Těžké zklamání. Už jen výběr Radka Holuba do role Kefalína. Kefalín je pro mě symbolem inteligentního humoru a ne prostoduchý švejk. Je to subjektivní pocit a nemusí se shodovat s autorem předlohy, ale byl to jeden z důvodů, které mi dojem o seriálu pokazily. Celkově lze říci, že první díly ještě ušly, ale postupně šla kvalita rapidně dolů. Tomuhle dílu prostě sedí filmové zpracování a ne zbytečně uloudaná seriálová forma. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta "odrhovačka" je báseň Jana Vodňanského, zhudebněná Petrem Skoumalem... Po letech jsem si dal opáčko seriálových Baronů, hodnocení (samozřejmě) snižuju, ale přece jen, narozdíl od většiny, jisté klady vidím. Tak například, že byly zpracovány i jiné Švadrlíkovy knihy o Baronech, že postavy vojáků i důstojníků a jejich osudy jsou více a lépe rozvedeny, než ve filmu a hrají je ve většině případů dobří herci. Samozřejmě, pořád v rámci humoristických zkratek, ale rozhodně je to dobře. Snad už se nemusíme zastavovat u toho, že v reálu vojna ani padesátá léta u nás nebyla žádná legrace - přece jde o to, že díky nadsázce víc vystoupnou vážné věci. Samozřejmě, záporů se najde mnoho, viz levnější vizuál nebo míra pravděpodobnosti určitých zápletek, ale s odpady a podobnými nesmysly na mě vážně nechoďte. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Začátek mi připadal ještě ucházející, nicméně další pokračování už byla vskutku "ucházející". Kvalita z nich totiž ucházela stejně rychle, jako uchází vzduch z píchnuté pneumatiky. Nehodlám se koukat až do konce, jestli se tahle pneumatika splaskne úplně, nebo zda ji stihne někdo před úplným vyfouknutím zalepit a případně trochu přihustit. Dosavadní díly mě totiž přesvědčily o jediném - že Česká televize má (nebo měla?) zřejmě tolik peněz, že neví co s nimi, a tak se občas pouští do natáčení podobných volovin, jako je tato. ()

Testament odpad!

všechny recenze uživatele

Děs běs, absolutně nekoukatelná slátanina. Už pár uživatelů zde psalo o "švejkování", ale proboha četli jste vůbec Haška, popř.: viděli oba dva díly? Postava Švejka byla napsána mnohoznačně a právě díky tomu nebylo lze poznat, jestli je opravdu hloupý, nebo si na to jen hraje. Postava Kefalína je POUZE hloupá. Proč někdo něco takového natáčí a někdo to i financuje? Pryč s tím. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ano, obsazením se šklebícího debila Radka Holuba šlápli tvůrci do hovna. Ale jinak se mi líbí přístup režiséra a úplně jiný náhled, než byl populární film. Myslím, že Andrej Hryc byl věrnější Terazky než Lanďák. Také Cimel v podání Lišky byl o moc hezčí (promiň Burdo) Role našeho ministra Jandáka je zase o moc lepší než ve filmu. A dnes jsem měl hovor se svým kamarádem, co se ve filmech fakt vyzná, jemu se líbí spíše seriál, než film. A já vím proč. Je věrnější Švadrlíkovi. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)
  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno