Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Melodrama 

všechny recenze uživatele

Prostě pohodový seriál z dob minulých, oslava železničářům .. některé věci tam jsou navíc, jako je třeba ta medaile .. , ale jinak je to celkem sranda, vyloženě za břicho jsem se nepopadala, ale občas jsem se zasmála. Za povšimnutí stojí "Pionýrská železnice" která byla v Plzni a dneska je z ní ruina, potom takovej ten dortík (v pozlátku) co jedla Lída ve vlaku, na ten si pamatuju, byl strašně dobrej, potom spodní prádlo dost odpudivé okrové barvy - Pepy (J. Hanzlíka), hádala jsem Calvin Kline :-) ale to asi ne, a taky sexy :-) květované plavky O. Víznera. Nejlepší byl J. Kemr v roli pojišťováka. Ostatní "holky" jako je Macháčková, Macuichová a Konvalinková, Medvecká byly pěkné a sexy, hlavně Macuichová, což se o dnešních herečkách říct nedá. Líbilo se jak se Táňa Medvecká kroutila jako zpěvačka Jitka Zelenková, (takhle jsem Jitku Z se kroutit neviděla a už asi neuvidím) no škoda že není Táňa zpěvačka. Jinak bydlet celá rodina v jednom bytě, to je asi sci-fi. Taková normální rodinka to není, ale vidět se to dá ..... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Přímá odpověď Československa na americkou Noc oživlých mrtvol, kdy se živí mrtví po plátně plouží nejen v noci, ale i ve dne, navíc v mnoha dílech. Snad jen Hanzlík projevil určitou životní jiskru. A i estetický vkus, na rozdíl od současných tunerů, neboť kam se hrabe nějaké to přítlačné křídlo a mračítka fábie htp na tu zahrádku, co Hanzlík za každých okolností vozil na střeše auta. Zvláštní je, jak hodně záleží na cástingu... aby se z toho stal prvotřídní seriál, stačilo málo, totiž obsadit do hlavní role ten model železnice. I v těch nemnohých chvilkách, kdy byla k zahlédnutí, podala jasně lepší výkon než neslaný nemastný Brzobohatý. Vrtá mi hlavou, po Nemocnici na kraji města prý lidé Chudíka zastavovali a řešili s ním svoje zdravotní problémy... jak to, že Konvalinková ještě žije? Po tomhle seriálu ji přeci museli hromadně (a poprávu!) zlynčovat, páč chtěla dát své dítě otci, případně do děcáku jen proto, že ji překáželo. Překvapilo mě množství popkulturních odkazů v tomto seriálu, od nápisu "Mimikry" na bubnech (Major Zeman), až po jednu z ústředních melodií, použité též ve večerníčku Edudand a Francimor. ()

Reklama

adams89 

všechny recenze uživatele

Asi nejhorší na celém seriálu je pro mně nesmírně protivná a kýčovitá titulní skladba, kterou snad nemohli myslet vážně! Druhá věc je naprosto nevyhovující barva obrazu, díky které divákovy oči dostávají pořádně zabrat. Samotný děj a postavy také nestojí za nic. Jsou to vlastně jakási starší Rodinná pouta. Herecké obsazení kvalitní, scénář však nedostačující. Jeden z nejhorších českých seriálů, který dnešní mladou generaci těžko osloví. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

ano, scénář není sláva, nekteré díly jsou hodně nastavovaná kaše, ale zase zde není dramatycké plnění plánu,  nevybavuji si stranické tajemníky, jak zde někdo napsal jako takový podcast k práci dobré a hlavně herecky je to hodně vysoko a i v menších rolích jsou pořád docela solidní herci. A i lidé, které jinak nemusím se tady dají vydržet. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Vyprávěj” stačí se podívat na Dynastii Nováků a tak se žilo za socialismu všichni měli všechno ale sehnat SONY nebo zahraniční auto to byla alfa omega spokojených života, alespoň vypadat jako že žijeme jako na západě… morální katastrofa jako následující 90’ léta morálního úpadku až do dnešní doby. Nejde o chudobu materiální ale duchovní. Tohle je ošklivé zrcadlo bohužel stále funguje. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Rozbitá pračka v příběhu je pračka Perobot – výrobce Kovosmalt Trnava – rok výroby 1954. (sator)
  • Exteriéry i interiéry dopravní kanceláře, kde pracuje Lída, byly filmovány na nádraží Praha-Smíchov. Ustřední stavědlo s ovládacím pultem reléového zab. zařízení i exteriéry spádoviště a seřaďovacího nádraží, kde pracuje brigáda Jana Nováka, byla filmována na nádraží Praha-Libeň. Dále se natáčelo na nádraží Hořovice, Praha Hlavní nádraží a nádraží Bubeneč. (Haniczka)
  • V 11. díle "Výlet do Krumlova" navštíví železničáři divadlo s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, kde zhlédnou představení "Zkrocení zlé ženy", jež bylo na repertoáru i ve skutečnosti. (rakovnik)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama