Reklama

Reklama

Dementia 13

  • Česko Demence 13 (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Souvisí maniakovo řádění se strašlivým rodinným tajemstvím? Starobylý zámek Haloranů hluboko v deštivém Irsku jako každý rok hostí setkání celé rodiny u příležitosti vzpomínky na nešťastnou nehodu, při které zemřela mladá dívka. Tentokrát nedorazil John Haloran. Rodina si kvůli zprávám jeho ženy Louisy myslí, že je obchodně v New Yorku. Ale jen ona sama zná hrozivou pravdu o Johnově smrti. Pravé peklo nastává ve chvíli, kdy se mezi návštěvníky rodiného sídla objeví děsivý šílenec, který se pokouší jednotlivé členy Haloranova rodu vyvraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

kitano 

všechny recenze uživatele

Majster sa nezaprie. Moderný hororový thriller, ktorý sa omnoho lahšie ako s dobovými snímkami porovnáva s tými súčasnými. Neuveriteľne "hustá" atmosféra a do detailov prepracované prostredie a postavy divákovi nedovolia ani nachvíľu poľaviť z pozornosti. Podobne prekvapí aj vysoko štylizovaná obrazová a zvuková stránka (nikto určite nezabudne na scénu v záhradnom jazierku). Horšie je to trochu s so scénárom, kôli ktorému je už v polovici filmu viac ako jasné "kto z koho". Stále však vinikajúci horor a pre mňa veľké prekvapenie. (8/10) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Já bych to viděl spíš na spojovací článek mezi Psychem - vykrádá ho, a Plan 9 from outer space - podobné herecké výkony, geniální scéna ve které je vidět mikrofon přímo, i jako stín na tělech postav... prostě shit, který je nechtěně zábavný...Třeba kdyby měl Ed Wood ty miliony co Coppola na Apokalipsu a Kmotry, natáčel by taky jedny z nejlepších filmů všech dob... :) ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kombinace gotického hororu a slasheru má milosrdnou stopáž, napínavý příběh a obstojné herecké výkony. Prostředí zámku je samo o sobě tajemné, o rybníku ukrývajícím tajemství nemluvě. Vrah je vyzbrojen sekerou, vděčným to vraždícím nástrojem. Šokující gore samozřejmě nepřijde, ale letící useknutá hlava nechybí. A pak jsou zde dvě blondýnky, kdy Mary Mitchelová je tou půvabnější. Coppola samozřejmě využil oblíbená klišé - záběry jen na nohy, hra stínů, smysl pro detail a postava vraha zahalená temnotou. I když ke konci už asi leckdo tušil, kdo je vrah, jeho odhalení bylo epické. I po letech jsem spokojen, a proto hodnocení z dřívějška ponechávám. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nádherná příroda dala šanci vyniknout tomuto filmu, hlavně co se prostředí týče. Irsko je zemí nádherných lesů, rákosem zarostlých jezer i starobylých hradů, zámků a zřícenin. Tato konspirace se do filmu skvěle hodila a Copollovi tak pomohla výrazným dílem k úspěšnosti tohoto snímku. Skvělá tajemná hudba nabudila tu správnou atmosféru a mistrovsky zvládnutá kamera nám ukázala co všechno s ní uměli už v roce 1963. Záběry, které se natáčely pod vodu, byly čisté a pěkné. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Mená ako Denis Hopper, Jack Nicholson, Martin Scorsese alebo Francis Ford Coppola sú synonymami obdobia hollywoodskej renesancie na konci 60. a začiatku 70. rokov, no spoločné majú aj to, že svoju kariéru začali prácou na malých, nízkorozpočtových béčkových snímkach spoločnosti producenta Rogera Cormana American International Pictures. Tá sa vyprofilovala ako malá továreň na generické brakové snímky natáčané za pár dní a za pár tisíc dolárov (rozpočty filmov AIP málokedy prekročili hranicu 50 000 dolárov), avšak generalizovať túto produkciu ako beztvarú, neštruktúrovanú masu bizarností by bolo príliš zjednodušujúce a hlavne chybné. Viac na: https://www.kinecko.com/coppola-a-evolucny-clanok-hororu/?fbclid=IwAR35U6v10kY731xLzZFiKedAfR8nE37gPZQYvmmuVeh8ZWCFF91WaglnXdY ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Původně se film měl jmenovat jen Dementia. Číslo 13 bylo připojeno kvůli faktu, že jméno Dementia bylo již použito u filmu z roku 1955. (Rodriguez)

Reklama

Reklama