Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (5 359)

plakát

Sting (2024) 

Z vesmíru přiletí pavoučí vajíčko a usadí se v domečku pro panenky. Čerstvě vylíhlého pavoučka připomínajícího snovačku objeví dívka Charlotte a vezme si ho do pokojíčku. Krmí ho a netuší, že vychovává vraždící monstrum. Dosti nevyvážený snímek, jehož poměrně velkou část zabírá žvanění postav a problematické vztahy v rodině Charlotte. Ta je mimochodem nesympatický spratek, a tak jsem tajně doufal, že bude roztrhána s celou povedenou famílií. Osazenstvo domu je poměrně bizarní, na krev a mordy dojde, což je nejsvětlejší stránka filmu. Očekával jsem ale větší nářez a samozřejmě ano, Havěť je nesrovnatelně lepší. Pominu zoologické nelogičnosti - pavouk je sice z kosmu, ale je až příliš, kromě velikosti, podobný pozemským, a tak když zakousne svoji kořist, neměla by ta šanci na přežití. Jak je i ve filmu zmíněno, pavouk do oběti vstříkne trávicí šťávy, čímž je její osud zpečetěn. Ale nad tím bych zavřel oči, kdyby měl film nepolevující atmosféru a spád. Příjemné byly drobné vtípky typu - stín zavěšeného květináče, potěšily nohy mizející ve ventilaci, na což jsem čekal, pobavil poslední záběr před titulky jako odkaz na Critters. Naopak zklamal nedotažený odkaz na Vetřelce...

plakát

House of Dark Shadows (1970) 

Gotický horor s velmi dobrými hereckými výkony, J. Frid je jednoduše skvělý, temnou hudbou a výborným vizuálem, restaurovaná kopie nemá chybu. Lze hovořit i o romantismu, ovšem právě tom původním v rámci devatenáctého století, kdy se dařilo černým románům. Ostatně inspirace Draculou je více než zřejmá, když se znovuprobuzený upír Barnabáš zahledí do Maggie, o níž je přesvědčen, že je inkarnací jeho dávné snoubenky. A profesor Stokes je jakýmsi Van Helsingem, zatímco doktorka Hoffmanová nachází lék na vampirismus, což ji vrhá do smrtelného nebezpečí....páč se navíc zamiluje do Barnabáše. Parádní gotické sídlo, rakve, pavučiny, mlha, krvavé zákusy a ještě krvavější zatloukání kůlu a probodávání upírů. Líbilo se mi to stejně, jako remake od Burtona. Ocení ale spíše milovníci starších hororů.

plakát

Díra (2009) 

Dante má samozřejmě lepší filmy, a kdo se namlsal na gremlinech, bude nejspíš zklamán. Ano, je to velmi podobné dvojici filmů Brána a jeden z motivů rovněž známe z jiných příběhů, naposled v té době se světa H. Pottera - zlo na sebe bere podobu toho, čeho se nejvíce bojíte. A klauni, jejich žánrová oblíbenost je obrovská. Film má několik atmosférických scén s napětím, ale vyložený děs nečekejte. S klaunem by se sice dalo vyhrát stejně jako s postavou otce, jenže pak už by to byl nejspíš horor jen pro dospělé. Nejhorší postavou je spratek Lucas, který by zasloužil vyvrhnout. Snímek se sice tváří, jako by vzniknul v 80. letech, jejich kouzlo však nemá. Přesto dám slabé 3* hlavně za poslední třetinu a také proto, že jsem se nenudil. Více se k němu nevrátím a doporučit lze snad jen jako oddechovku v momentě zoufalství, kdy nic jiného není po ruce.

plakát

La mesita del comedor (2022) 

-Zubní pastou čistí krev vrazi. To je dobré vědět, až někoho zabiješ...cha, cha!- Velmi černá tragikomedie, kdy nepříliš fungující rodině s novorozenětem má přinést štěstí koupě nového kávového stolku. Možná jsem trochu cynik, ale po většinu času jsem se nemohl ubránit smíchu tak, jako se smíchy válela Maria. V podstatě jde o absurdní drama s přesahem do satiry. Jesus vypadal v jedné scéně ( v koupelně) jako zmučený Ježíš, což byl jistě záměr. Důležité jsou i detaily - přinesený šroubek, hlava na poličce nebo červené víno. -Kde je Kajetánek? Určitě umírá nedočkavostí, až uvidí svého strýčka!-Taková čepička!- Závěr byl logický a tak nějak z mé strany očekávaný, páč jsem si momentálně jiný představit neuměl... děkuji Ratchetce za správné nasměrování.

plakát

The Creeper (1948) 

Na poměrně krátkém prostoru se roztočí drama několika osob, které má přesah do sci-fi a má několik scén, co by se s nadsázkou daly nazvat hororové. Středobodem všeho je převratné sérum, jehož vedlejší účinky jsou děsivé. Nora Carignyová je dcerou jednoho z lékařů, kteří na séru pracují. Jde ale o konkurenční boj. A pak je zde doktor John Reade, po němž touží proradná Gwen, zatímco on pokukuje po Noře. Ale jakoby se stále nemohl rozhodnout. No a do toho přijde tajemný vrah, kočky a halucinace. Líbila se mi více druhá polovina. V pozdějších časech by měl film možná pěkné gore, tady ale přirozeně není. Dnes spíše pro sběratele.

plakát

Brána II. (1990) 

-Na co buchty, když máme démony!- Dvakrát do jedné řeky nevstoupíš a nevstoupili tam ani Takács + Nankin. Jednička sice nebyla nic extra, avšak vydobyla si jistý kult v době VHS a rychlodabingu. Pokračování by člověk čekal velkolepější, ale není tomu tak. Terry se snaží otevřít znovu bránu a požádat démony o pomoc. Jeho otec po smrti Terryho matky ztratil práci a dal se na dráhu alkoholika. Terryho cílem je prostřednictvím démonů vrátit otci jeho dosavadní život. Jenže nic není zadarmo a navíc - démoni sice splní přání, avšak jaksi po svém. Ze dvou třetin užvaněné drama v jehož středu se potácí nesympatický outsider. Za ocenění stojí proměna darů a závěrečné události u brány, byť jsem čekal větší nářez. Masky solidní, speciální efekty jak z prvního dílu. Původní dabing je navzdory kvalitním dabérům naprosto otřesný. Proč démoni v závěru mluví s ruským přízvukem, je mi záhadou. Že by herci souběžně dabovali ještě jiný film? Doporučit lze snad jen kompletářům.

plakát

Robot-monstrum (1953) 

Šokující fantastické dobrodružství, které vás vyděsí! Akorát trochu jinak, než byste u sci-fi hororu čekali. Rodina si udělá sic! piknik mezi šutráky. Malý Johnny se vzdálí a objeví u vchodu do jeskyně dvojici vědců - archeologů. Posléze dorazí i zbytek rodiny. Střih. Vypadá to, že kus filmu chybí, ale v závěru by divák měl vše pochopit. Lidstvo je vyhlazeno mimozemskou rasou! Přežilo jen osm lidí díky tajemnému séru. Nezbývá než vyjednávat. Mimozemšťané jsou nemilosrdní a hodlají zlikvidovat i zbývající lidi. Otec hrdě prohlašuje, že lidstvo emzákům Zemi nevydá! V padesátých letech se moc neřešilo, že mimozemšťané mluví plynně česky, pardon, anglicky. Vše spěje k děsivému konci. Na závěr přichází pointa, co vyřeší zakončení jakéhokoliv příběhu. Ti ještěři na Plutu mi byli hned povědomí, páč jsem je viděl nedávno. Na druhou stranu - nejsou tu létající talíře v podobě těch porcelánových a raketa nemá místo trysek prskavku. A náhodou, podoba mimozemšťanů je velmi originální - alespoň si nevzpomínám, že bych někde podobné viděl. A doporučit komu? Snad raději nikomu...

plakát

Godzilla x Kong: Nové impérium (2024) 

Vzít tři dějové linie a začít je vzájemně proplétat nebyl ten úplně nejlepší nápad. A nebo jinak, chtělo by to jinačí střih, protože takhle je více jak první polovina tak trochu mišmaš připomínající comics. A to si myslím nebyl filmařský cíl. Každopádně po vizuální stránce není co vytknout, příroda Dutozemě je nádherná a drobné epizodky Konga mají šmrnc a drive. Godzilla zase musí dostát své pověsti, a tak když se někde vynoří, trosek je více než dost - tu zválí kus Říma, tam zařvou pyramidy a pláže Rio de Janeira vezmou za své i s hotely a okolními budovami. Scény s Mothrou jsou poetické a v protikladu k zuřivým animálním Titánům. Viděl jsem to na 3*, ale jednu přidávám za poslední apokalyptickou čtvrtinu a také proto, že monstra mám pořád rád. A zkoumat logiku u těchto filmů nemá smysl, proto se netočí. Jednu malinkou poznámku na závěr mám: proč krucinál nezabil toho komára? Přenášejí smrtící nemoci a tohle je v džungli hazard i špatný návod pro ostatní. Jinak za mě spokojenost.

plakát

The Worm Eaters (1977) 

Zdejší obsah, převzatý z IMDb, je zřejmě k jinému filmu. Herman Umgar žije u jezera, mluví se svými červy (přesněji žížalami) a má schovanou listinu, která brání starostovi, aby vysychající jezero proměnil ve stavební parcely a zahájil výstavbu nových domů. Městečko je rozpolceno v tom, zda podpořit plán starosty, nebo ne. Především mladí se snaží bojovat o záchranu jezera. A pak je zde ona bizarní linka, kdy Umgar začne podávat své žížaly lidem, kteří pak mutují v křížence člověka a žížaly. Důležitou roli tu mají tři rybáři, kteří snědli ryby chycené na Umgarovy žížaly, stali se mutanty žijícími v jezeře a dychtí po mutantních ženách, aby mohli dát vznik nové rase. Počáteční ptákovina se poměrně brzy zvrhla v děsnou koninu. Oceňuji v podstatě jen zábavné mutanty a vskutku nechutné pojídání žížal. Těžko říci, zda tuhle ekologickou podivnost můžu někomu doporučit. Její sledování je přeci jen určitý druh masochismu v kombinaci s torturou.

plakát

Terminal Island (1973) 

Svižný survival, který byl ve své době jistě v ranku drsných a odvážnějších filmů, o čemž svědčí i zákazy v některých zemích. Modelově jde o variaci na Pána much, kdy skupina lidí na ostrově se rozdělí. Té větší vládne despotický vůdce, jehož chce ta menší skupina zlikvidovat. Problém je tak trochu v tom, že se jedná o zločince původně odsouzené k trestu smrti a následně k doživotí, a proto fandit některým z nich je složitější. Samozřejmě že i tak se mezi nimi najdou ještě větší hajzlové, aby mohl divák přeci jen alespoň s někým soucítit. Popravdě mi však bylo téměř jedno, kdo zařve. Řemeslně je film dobrý, má slušný vizuál, ostrovní lokace vytvářejí skvělé prostředí k boji o život. Gore není šokující, ale vcelku realistické a dodává snímku celkovou špinavost. Asi nejvtipnější je v jinak pochmurném snímku scéna s medem a holým zadkem. Doporučit lze především žánrovým příznivcům.