Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osudy významných slovenských osobností v histórii prinášajú silné dramatické príbehy i svedectvo o dobe, v ktorej žili. Tragický a zložitý život lekára Alberta Škarvana, ktorý bol priateľom a obdivovateľom veľkého ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého, je aj pozoruhodnou konfrontáciou životných postojov dvoch osobností v časoch, kedy sa pacifistické názory ostro zrážali s realitou. (RTVS)

(více)

Recenze (15)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásný životopisný příběh. Na televizní zpracování bezchybné - životní osudy Alberta Škarvana jsou podány zajímavě, poutavě. Výborné herecké obsazení. János Bán v průběhu příběhu díky práci maskérů zestárne skutečně věrohodně. Příběh vhodně podkresluje hudba. Vypravěč - hlavní postava - nabízí množství úvah, reflexí. Zajímavá je pasáž, která zobrazuje azyl v Jasné Poljaně u Lva Nikolajeviče Tolstého (hrál ho Nikita Iljiš Tolstoj). "Nejhezčí kniha je zpověď člověka." Upoutá i setkání s "ráčkujícím Rusem, jakýmsi Uljanovem, který hlavního hrdinu moc nezaujal..." ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť pútavý film o zaujímavom človeku, ale niečo sa zaseklo v scenári a hlavne v dramaturgii a tak je z toho dosť nudný film o nezaujímavom človeku. Pritom výprava, kostýmy, prostredie nemajú chybu, hraje tam skoro každý, vrátane pravnuka Leva Tolstého, a kto tam nehraje, tak aspoň dabuje cudzích hercov. Tri hviezdy sú za niekoľko dobrých scén a myšlienok, a na biedne 90-te roky slovenského filmu je to mierny nadpriemer. –––– (scéna v Rusku) Prečo pília ten dom? – Sú bratia, dedičstvo sa správne rozdeľuje. – Tá moja krajina vyzerá pri vás ako Švajčiarsko. –––– Trčíte ako taký vysoký topoľ, Albert, do ktorého udrie každý blesk. –––– Ten ráčkujúci Rus, akýsi Uľjanov ma nezaujímal, hoci som sa s ním viackrát stretol. Zaujímala ma francúzska literatúra. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak jsem marně bádal, proč natočen „film“ o tomto člověku. Neuvěřitelně zbabělém a v podstatě podlém. Pak jsem na to přišel, komunistický vlezdoprdelník. Ale proč se to točilo dávno po pádu těchto zrůd? Tak na to už jsem nepřišel a je mi to jedno. Mi šlo jen a jen to vidět Otíka ve vážné roli. A musím přiznat, i když zde moc možností neměl, celkem mu to jde. Mne celkově film nebavil, bylo to takové mdlé, bez chuti. Za některé myšlenky dávám desítku a za sem tam hezkou kameru další. Víc dát nelze. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Osudy slovenských doktorů, tolstojovců, Dušana Makovického a Alberta Škarvana, mě mimořádně zajímají (i z osobních důvodů - kousek od nás, v Krucemburku, nabídl místní občan Jaroslav Janáček Tolstému pobyt v obci; v Německu jsem chodill s holkou "tolstojovkou" atp.) . Proto bych v rámci goethovského dilematu pravda/báseň uvítal více pravdy; ne v etom smyslu, zda byl obletován ženami nebo byl sukničkářem, jak tvrdí jiné zdroje, ale jaký byl jeho skutečný poměr k Tolstému; tohle je ale hraný film, nikoli dokument. Film je také posledním hereckým vystoupením Rudolfa Slobody, který je největším slovenským spisovatelem, čímž oceňuji i jeho filmové scénáře. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Můj první dojem byl skvělý. Krásný životopisný film. Jenomže když jsem ten film viděl podruhé, už mi to přišlo jako slepenec, a když jsem to viděl potřetí, tak už se mi líbilo jen dvacet procent filmu.***A přece jde o výpověď o době, přes hlavní postavu, Alberta Škarva, jeho těžkosti, jeho vztahy.***Film patří pro mě mezi ty, které hodnotím hodně vysoko, protože není moc tak dobře napsaných a natočených filmů. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Rolu malého bábätka chlapca, hralo skutočne dievčatko Katka Kmeťová-Mrváňová. (Andysh1992)

Reklama

Reklama