Reklama

Reklama

Old Boy

  • Jižní Korea Oldeuboi (více)
Trailer 1

Únos Dae-sua se odehraje rovnou před jeho domem, kde dosud poklidně žil se svou rodinou. Kdesi v podivném domácím vězení se dozví z televize, že jeho žena byla mezitím brutálně zavražděna a on že je z vraždy podezírán. V tmavé místnosti stráví patnáct let, než se jednoho dne stejně nečekaně probudí na svobodě. Od té chvíle se upne na pomstu neznámému vězniteli. S pomocí mladé Mido jej najde, jenže dotyčný muž ho postupně usvědčí z dávné viny. Spletité drama je plné napětí a tajemnosti, ale podle slov režiséra je především úvahou o pomstě a o touze, kterou každý zažije, ale málokdo uskuteční, protože společnost ji zatracuje jakožto negativní a zkázonosnou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (830)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak este teraz sa spamätavam z tohto depresivneho filmu. Ani som necakal, ze to bude az tak dramaticke, ale velmi dolezitu ulohu tu zohrala smutna klasicka hudba alebo hudba trosku podobna Philipovi Glassovi. Z mojho pohladu este o nieco temnejsia Tarantinovka, pretoze u Tarantinovych filmoch sa trosku zasmejem na ciernom humore. Hlavny hrdina si tu toho dost vytrpel, ale ta scena s chobotnicou alebo s jazykom boli odporne. Na Juhokorejsku kinematografiu perfektny film. Treba vidiet... 06.06.2009 ____ Min-sik Choi - (Oh Dae-su) +++ Ji-tae Yu - (Woo-jin Lee) +++ Hye-jeong Kang - (Mi-do) +++ Dae-han Ji - (No Joo-hwan) +++ Dal-su Oh - (Park Cheol-woong) +++ Byeong-ok Kim - (Pán Han) +++ Hudba: Seung-hyun Choi, Yeong-wook Jo, Ji-soo Lee +++ ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je skvělý, ale bacha abyste neočekávali moc, protože si myslím, že Old Boy je malinko přehodnocován, zvláště řeči o nějaké "pointě" (závěr je IHMO malinko blbost, ale ... ?) ... Ale i tak se dočkáte skvěle odehraného a krásně natočeného snímku, takže vřele doporučuji. A samozřejmě stojí za shlédnutí i vícero Parkových děl ! ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Bohužel to nebylo, tak dobrý jak jsem doufal, možná jsem od toho příliš očekával, hlavně díky chvále, která se s timhle filmem nese, jenže mě to prostě nepřišlo až zas tak dobrý. Teď s odstupem času sice musim uznat, že dějově to je výborný a typická korejská brutalita nemá chybu, ale stejně mě to nedokázalo moc vtáhnout do děje a možná proto jsem si to nedokázal patřičně vychutnat. Ale i tak to je hodně nadprůměrný a fanoušci korejských filmů by si to neměli nechat ujít ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Směj se a celý svět se bude smát s tebou. Plakej a budeš plakat sám…. Divný příběh odehrávající se ve špinavém, nevábném prostředí s podivnými lidmi, tvářící se, že vydává nějakou zvláštní poetiku. Jako by se nám snažil ,,podpráhově“ vnutit otázku, zda člověk může v realitě použít to, na co se 15 let připravoval. A tak jen zírám a čekám, jestli občasná (ale dobrá) akce bude mít nějakou smysluplnou pointu. A až díky ní, dostává tento zvláštní film sílu, která mne sice emočně nevyčerpává, ale donutí mne napsat, že ačkoliv je to kravina, tak skvěle zahraná a sugestivní. Jen nevím, jestli horší 4* a to co jsem napsal, dokáží dát odpovědět na to, jestli Dae-su hledal pomstu nebo pravdu, nebo alespoň na takovou trivialitu, jestli má smysl TO vidět. PŘÍBĚH**** HUMOR 0 AKCE*** NAPĚTÍ **** ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Pro me v soucasnoti vrchol asijske kinematografie. Intenzitou nekterych scen a reziserskou zrucnosti se da prirovnat snad jen k Ichimu. Skvele propracovany dej (o kterem nereknu ani slovo) a vyborni herci snad ve vsech rolich delaji z tohohle jihokorejskeho kousku opravdovy skvost. Je az smutne, jak v porovnani s timhle vypada americka produkce nudne a rutinne. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (19)

  • Pro scénu v sushi baru byly zkonzumovány celkem čtyři živé chobotnice. Scéna vyvolala mimo Asii kontroverzní reakce, nicméně v Korei jde o oblíbenou pochoutku. Je však obvyklé ji před pozřením nařezat. Když pak film dostal cenu v Cannes, poděkoval režisér kromě štábu a hercům také těmto chobotnicím. (don corleone)
  • Choi Min Sik je budhista a musel po snězení chobotnic modlit. (don corleone)
  • Předlohou filmu byl japonský manga komiks Oldboy od Minegičiho Nobuakiho a Tsučiju Garona. (imro)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

21.12.2011

Starořecká řežba 300: Battle of Artemisia nedávno přišla o hlavního představitele, když Joel Edgerton odmítl hrát athénského generála Themistokla, který velel řecké flotile v námořní bitvě u mysu… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Reklama

Reklama