Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Snímek Scotta Kalverta(také nechápu, že od Basketbalového deníku natočil už jen jeden film) ukazuje zákeřnost drogového světa americké metropole, stejně jako skvělý herecký koncert Leonarda DiCapria. Tomu zdatně sekunduje Mark Wahlberg. Obě hvězdy první velikosti dneška, pro které je snímek jednou z prvních větších příležitostí, dokazují opravdu mimořádný herecký talent již v ranném věku. Obzvláště u DiCapria je možná trochu škoda, že pro většinu z masového publika je stále zafixován, jako "ten hezounek" z Titanicu. Díky filmu si uvědomíte, jak snadné je zmizet z cesty pro basketbalové stipendium na vysokou školu, do doupěte závislých a vězení. Závěr možná působí trochu "happyendově", ale film je natočen podle skutečných událostí a života Jima Carrolla. Navíc, nebylo by příjemné vědět, že někdy "tohle peklo" může skončit i dobře? ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh o slabé čáře, která se dá snadno překročit při úniku z běžného stereotypního života - věčně hrát basketbal a která vede ke koupi drog, kterou když překročíme, bude již těžké se navrátit. Dávkování se zvyšuje, peníze dochází a DiCaprio výborně zahrál silný absťák při dobývání se do domu. [7,5/10] ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Jak se dostat na úplné dno ukazuje tento film ve velice syrové formě. Že jsou drogy špatné, to ví snad každý člověk. Ale přesto jsou lidé, kterým to je jedno a vypěstují si závislost. A musím říct, že tenhle film působí opravdu velmi odstrašujícím dojmem. Leonardo DiCaprio se nám v něm mění před očima a ze sympatického mladíka a talentovaného basketbalisty se vlivem drog stává troska s prázdným výrazem, toužící jen po jediném, a to je další dávka. Tyhle filmy, které ukazují život na ulici a život závislých lidí ve mně vždy vzbuzují dvojí pocity. Na jednu stranu je to fascinující vhled do prostředí, kam se někdo natolik slušný a spořádaný, jako já, asi nikdy nedostane. Na druhou stranu je to strašně smutné, když někdo svou existenci takto promrhává. Tenhle film působil tak reálně, že je to až děsivé. Leonardo DiCaprio i ostatní mladí herci podávají velmi kvalitní výkony a především díky nim je tenhle film tak depresivní a tak opravdový. Myslím, že tohle z hlavy hned tak nevytěsním, protože naléhavost sdělení tohoto filmu a příběhu je více než aktuální a bude mnou zřejmě ještě nějaký čas pořádně rezonovat. Každopádně film jako takový je velmi kvalitní sondou do života mladých narkomanů a vysloužil si ode mne čtyři hvězdy. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

James Dennis Carroll bol americký básnik, spisovateľ a hudobník. Vystupoval pod pseudonymom Jim Carroll. Narodil sa prvého augusta roku 1949 v New Yorku. Písal básne, ktoré publikoval vo viacerých časopisoch. Neskôr vyšli aj jeho samostatné knižné zbierky poézie. Venoval sa i próze, je autorom troch románov. Jeho najúspešnejšie dielo je autobiografická kniha "Basketbalistov denník" (The Basketball Diaries). Opisuje v nej svoje autentické zážitky, z čias keď bol členom partie mladistvých násilníkov a jeho prvé kontakty s tvrdými drogami, ktoré viedli ku jeho celoživotnej závislosti. Už v puberte si vypestoval silný návyk na heroín. Toto literárne dielo bolo v roku 1995 sfilmované. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil dvadsať jeden ročný Leonardo DiCaprio. **** ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

U podobnych filmu bych v prve rade zakazal dabing. Sec se Michal Dlouhy snazil, stalo to za velky pendrek. Dale nechapu, co porad reziseri vidi na Marku Wahlbergovi, jeho herecky um je naprosto mizerny a za ty drahne dlouha leta se nezmenil, cely film spis kazil...no a nakonec, DiCaprio by za svou roli mel dostat metal, bez nej by tento film byl zapomenut v propadlisti filmovych sracek, takto cely snimek tahne od pocatku az do konce, je proste vynikajici... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Poté, co kluci skáčou do řeky má Jim na pravé straně čela ránu. Poté, co si vezme drogy z lékárničky, má ji na levé straně. (bfa)
  • Krev střeleného studenta v učebně během dalších výstřelů zmizí. (bfa)
  • Basketbalové scény byly natočeny na Forest Hills High School, bývalé střední škole Scotta Kalverta, která se nachází v Queensu v New Yorku. (Delock)

Reklama

Reklama