Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Radko 

všechny recenze uživatele

Také nijaké. Plytká romantika v boľševickom lágri. Milenci pôsobia, akoby si väzenský pobyt zamenili za nejakú dobrodružnú vzťahovú hru. Poznámka: Potešili zábery na Krajinský most v Piešťanoch (kultúrna pamiatka: unikátne skonštruovaný železobetónový most ponad rieku Váh z roku 1931) pri prevoze väzňov na Slovensko. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Luboš (Jakub Doubrava) je odsouzen za vlastizradu ke dvanácti letům vězení v přísně střežené věznici. Svojí vstřícností i naivitou si i za zdmi věznice dokáže najít přátele, kteří mu pomáhají najít lepší umístění. A také krásnou Danu, kterou jednoho dne zahlédne, a od tohoto okamžiku se do ní bezhlavě zamiluje. Tajné psaníčka, pohledy a výjimečně i dotek, to je vše s čím se musí Luboš smířit. Ale třeba se jednoho dne jeho citům dostane naplnění?... Film mi hodně připomínal Škvoreckého Černé barony. Možná to bylo zasazením do stejné doby, a nebo jen tím, že hlavní postava (zde teda pár), a její vlastní příběh je trochu upozaděn, a naopak se do popředí dostávají minipříběhy spousty vedlejších postav - a v podání spousty velkých hereckých jmen (Pavel Landovský, Vladimír Javorský, Ondřej Vetchý, Pavel Zedníček či Josef Somr). Samotný příběh lásky mezi muklem Lubošem a krásnou Danou (Táňa Pauhofová) je sice trochu naivní (všichni spoluvězni a vlastně i dozorci jim pomáhají), ale přesto skvěle brnká na romantickou divákovu duši a depresivní prostředí tomu jen napomáhá. Rozhodně tento film řadím k těm povedenějším z české kinematografie... ()

Reklama

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Milostný příběh z prostředí komunistického lágru 50.let mě příjemně překvapil. Pohled do tohoto prostředí je hořký i sladký zároveň - kromě obvyklých událostí zobrazovaných v podobných filmech (šikana, vzpoura) scénář Jiřího Stránského obsahuje i spoustu úsměvných, často i vtipných momentů. Z herců bych vyzdvihla sympatickou Táňu Pauhofovou a miniroli Josefa Somra (nepřipomínal vám Bubbu z Forresta Gumpa? :) ) Bohužel některé postavy (především postava velitele) někdy spadají do zbytečných karikatur. Stísněnou atmosféru věznice posiluje práce s kamerou i stereotypní a místy absurdní hudba. Často o postavách nevíme to nejpodstatnější - jak se do lágru vůbec dostali. Po shlédnutí zůstává divák uvězněn mezi zdmi minulosti i budoucnosti... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od tohoto filmu čekal méně, tudíž jsem byl mile překvapen. Film ukazuje, že láska, ikdyž jen na krátkou dobu, nás může zastihnout kdekoliv, kdykoliv za jakýchkoliv podmínek. Také ukazuje určitou lidskost, možná tam, kde by jsme ji nečekali. Krásná scéna s písní Život je jen náhoda...Hodnotím 4*, milé překvapení. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Komorný , jemný príbeh o krehkej láske z väzenského prostredia komunistických lágrov rokov päťdesiatych . Dejová linka sleduje vzťah dvoch mladých ľudí , ktorým režim kladie prekážky. Dejovej stránke nemožno vytknúť nič. Trochu mi vadili poslabšie výkony hercov vo vedľajších úlohách - poväčšine bacharov. Tie boli odfláknuté , akoby hercami z dedinských ochotníckych divadiel ... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)
  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)

Reklama

Reklama