Reklama

Reklama

Kaňon samé zlato

  • angličtina A Canyon Full of Gold
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dobrodružný / Western
Československo, 1970, 21 min

Obsahy(1)

Romantické povídky Jacka Londona o zlatokopech a drsných mravech mezi nimi panujících se dočkaly i českých adaptací. Vznikly celkem tři a byly uváděny pospolu. Vyznačují se chudičkou výpravou, inscenační neobratností a připomínají spíše dětské hry na divoký západ nežli vážně příběhy o konfliktech měnících lidskou mysl i mentalitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu pozoruhodné televizní dílko, byť s minimálním rozpočtem, ale na základě kvalitní literární předlohy, navíc slušně odehrané. Ta romantika divočiny jen zanedbatelně osídlené, kde platí jiné zákony než v civilizaci, je z filmu cítit. Pravda ale je, že tehdy byla v téhle oblasti mizivá konkurence. Celkový dojem, s ohledem na nostalgii, 70 %. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Povídka Kaňon samé zlato: Český krátkometrážní western natočený evidentně někde v Tiesňavách pod Velkým Rozsutcem (tedy eastern:)). Oficální text distributora však vyjímečně nelže, když píše o chudičké výpravě a inscenační neobratnosti, např. oba kovbojové silně připomínají zbojníky (klobouky, halekání). Na druhou stranu film má styl, při kopání zlata se nemluví a tak je tomu i ve velké části filmu. První část je zde: http://www.youtube.com/watch?v=xS5WJjV69ok a druhá zde: http://www.youtube.com/watch?v=yupxa8enJAU ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mě to teda přišlo dost dobré. Zajímavý příběh, dostačující na 20 minut, který je dost dobře natočený a líbily se mi i lokace, takže za mě celkem spokojenost. A hlavně se zde zhruba polovinu filmu vypráví pouze obrazem a i závěr mi přišel celkem silný. V něčem to sice může působit lacině, ale pochybuji, že to mělo nějaký větší rozpočet a na základě toho to taky hodnotím. Na to, čím ten film je, mi prostě přišel dobrý. A jako studentský film to fakt nevypadá - nebo to tehdy byly o dost kvalitnější? Drtivou většinu z nich by Kaňon samé zlato bez problému strčil do kapsy... 4* ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zlatokopecká horečka z doby Jacka Londona po česku. Takhle nějak by se dal nazvat tento krátký snímek Zdeňka Sirového. Aljašku zde nahradily slovenské Tatry, což osobně považuji za povedený pokus. Divák i vlivem samotných skal má pocit, že se skutečně natáčelo na Aljašce. Přemíru slov nahrazuje dokonalá kamera a právě krásná slovenská příroda. Příběh je prostý. Zlatokopec kope, kope a nachází zlato. Podle mě ho najde až moc. Dokonce poslední kusy jsou tak velké jako půlky bochníků chleba. Tohle mi přišlo až moc přitažené za vlasy. I z knih Jacka Londona je poznat, že sem tam zlatokopové něco našli. Proto pochybuji, že by na jednom kousku našli tolik zlata. Druhý, a zároveň se zlatokopem jediný chlap, ve filmu jej sleduje. Poté přichází boj o zlato, potažmo boj o život mezi sebou. Co mi v souboji obou představitelů vadilo, bylo to, že postřelený statečně a až moc zdárně bojoval i s prostřelenou rukou.... I přesto tyto dvě očividně bijící vady považuji tento československý pokus o western za vkusně natočený. Je krátký, přímý, plynule ubíhá a dívat se na něj dá i přes minimální rozpočet. [197. hodnocení, 14. komentář, 69%] ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Na tenhle povídkový film si vzpomínám jenom matně. Jako puberťák jsem ho viděl v kině a potom jsem na něj už nikdy nenarazil. Tři hvězdy je snad i moc - v paměti mi utkvěla scéna, jak zlatokop (nevím kdo ho hrál) vyhrabává ze země obrovský valoun zlata. I naprostý ignorant musel na první pohled vidět, jak je ten křemen tou "zlatou barvou" špatně natřený.... ()

Zajímavosti (3)

  • Film bol natáčaný v okolí obce Terchová na Slovensku. (dyfur)

Reklama

Reklama