Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1796 se k poctě svátku narození Ježíše Krista zrodilo hudební dílo zvláštní povznášející a hvězdné krásy. Mše, která se postupem doby stala neodmyslitelnou ozdobou tradičních českých Vánoc. Zrodila se z citlivého srdce a talentu Jakuba Jana Ryby. O těžkém životním údělu rožmitálského kantora a hudebního skladatele a o vzniku jeho slavné pastorální České mše vánoční s českým textem (Hej, mistře, vstaň bystře) vypráví televizní inscenace Noc pastýřů, kterou natočil v roce 1993 režisér František Filip. Hlavní roli Jakuba Jana Ryby nezapomenutelným způsobem ztvárnil Josef Abrhám. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je velmi úchvatný životopisný snímek o jednom neobyčejném člověku, jehož jméno snad není většině obyvatel České republiky neznámé. Samozřejmě mluvím o muži jménem Jakub Jan Ryba, jehož si každoročně připomínáme o Vánocích díky jeho České mši vánoční. A právě o vzniku této pozoruhodné skladby pojednává z větší části snímek Noc pastýřů. A nutno dodat, že jak nemám příliš v lásce české televizní filmy vzniklé po roce 1990, tak tenhle film mi naprosto učaroval a dal mi poznat, kdo to vlastně ten pan Ryba byl a jaký měl asi život. V tomto snímku se sešlo mnoho vynikajících herců, díky jejichž vysoce kvalitním a nepřekonatelným výkonům se nebojím ho označit za dokonalý a bezchybný. Josef Abrhám v hlavní roli naprosto exceluje a jeho výkon mi zůstane velice dlouho v paměti, ale to lze říci i o Radovanu Lukavském, který předvedl další ze svých skvostných hereckých výkonů, tentokrát si zahrál tak trochu záporného hrdinu, a to sice faráře, který brojí proti Rybovi a snaží se ho zbavit. Toto jsou bezesporu dva nejlepší herecké výkony v tomto filmu. Jsou zde však k vidění i další význačná herecká jména, např. pan Vinklář se z počátečního kladného hrdiny na konci mění v největšího záporáka filmu. Ale když to mám nějak celkově shrnout, tak jsem byl velice nadšený a díky tomuto filmu jsem měl nádherně zpestřenou štědrovečerní noc. Nemohu prostě jinak, nežli udělit pět hvězdiček a před všemi zúčastněnými smeknout. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hej mistře, vstaň bystře. Shlédni na jasnost, nebes na švarnost. Krásu uhlídáš v tento noční čas. 1) Výborně napsaná (téměř bez hluchých míst) výpověď o době a mravech, které se nijak nelišily od mravů současných. Špičkové herecké obsazení i menších rolí a řemesla znalá režie Františka Filipa se příjemně snoubí s krásnou Rybovou hudbou a dává vzniknout opravdu neobyčejnému diváckému zážitku. 2) Mám malou poznámku k závěrečným titulkům. Ryba přišel do Rožmitálu ve věku 23 let, Vánoční mši napsal ve věku 31 (1796) a zemřel v 50 letech. Jeho sebevražda tedy nenásleduje vzápětí po změně na postu zámeckého správce, jak se snaží film implikovat. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vyhrocená epizoda ze života rožmitálského kantora a především vynikajícího hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby (1765 - 1815) prozrazuje trpkost a složitost doby, v níž se pohnutý osud tohoto výjimečného muže odehrával. Zloba, zášť, intriky i nenávist doprovázely Rybův nedlouhý život, přestože on sám vždy toužil po klidu a uznání. Obojího se mu dostalo bohužel až po jeho smrti. Zbytečné a předčasné. Exkluzivní herecké obsazení už samo o sobě napovídá, že půjde o mimořádnou podívanou; zejména zásluhou Josefa Abrháma a Radovana Lukavského, jejichž "souboj nesmiřitelných" je něco, čemu se obdivujeme i po bezmála pětadvaceti letech, které od natočení této televizní inscenace již uplynuly. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Režisér František Filip velmi hezky uchopil a historicky věrně ztvárnil část osudu Jakuba Ryby. Je to přesně ten typ osudu, který člověk prožívá s hlavním hrdinou jedním dechem. Podstatnou měrou se na kvalitě díla podíleli skvělí herci Josef Abrhám a Radovan Lukavský, herečka Dagmar Havlová – Veškrnová. Noc pastýřů je bezesporu film, který stojí za to vidět a je jedním z těch filmů, které mohu vidět ve vánočním čase i vícekrát. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

V "předrevoluční" tvorbě mě František Filip snad nikdy nezklamal. Náměty, které si vybíral na konci století už nebyly v mnoha případech úplně to "pravé ořechové", ale v tomhle pohledu na život J.J.Ryby potvrzuje, že pozici nejlepšího "televizního" a "seriálového" režiséra drží stále pevně v rukách. ... V záplavě vánočního veselí mě tenle lidský příběh příjemně pohladil po duši. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Jakub Jan Ryba (Josef Abrhám) ukončil svůj život dobrovolně, pravděpodobně v důsledku dlouhodobé vyčerpanosti, depresí, obtížné ekonomické situaci rodiny, trýznivého fyzického onemocnění a neutěšených vztahů s lidmi. (sator)
  • Film se odehrává v roce 1796. (M.B)
  • Film byl natočen v místech, kde Jakub Jan Ryba skutečně pobýval - v Rožmítale pod Třemšínem. Mimo jiné i v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále, ale i na zámku v Rožmitále. (Kulihrášek)

Reklama

Reklama